自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

tracywin 發表於 23-6-16 10:59
將軍澳,而家睇緊幾間津校/直資,有睇田小,因為我阿仔其實成績唔錯,但好唔聽教頑皮比較好動,我想佢入 ...

加油樓主,希望你報到想入既小學

大宅

kaumi 發表於 23-6-16 11:57
田小好似係happly school, 但唔多人講

呢間其實受歡迎,幾多人爭

男爵府

Astra00 發表於 23-6-19 13:25
本身是龍校,沒呢個煩惱。

就算沒龍校,我都會係k2準備定考直私打底;有咩事放榜衰左,都希望到時有直私 ...

好多一線直私收左都要簽放棄政府學位,邊有咁多back up….
同埋一心考直資同一心抽獎係兩班人,想抽獎的人通常無好好準備考小,無offer 多的是….

大宅

franfranf32123 發表於 23-6-16 15:27
我阿仔係上年叩門入田小,初時唔想因少家長談論,但總比大抽獎派嘅好

不過入咗之後,阿仔幾鍾意返學,聽 ...

第一次聽到小學有冰球場玩喎

男爵府

tracywin 發表於 23-6-15 14:29
本來諗住無咩問題,點知臨門一腳無派到,意料之外 會去試下叩門,黎緊陸續去面試,睇下 ...

唔知今日有無人已經收到call 呢,其實今日收唔到即係代表落空了
我收唔到

大宅

我捨不得你 發表於 23-7-3 21:17
唔知今日有無人已經收到call 呢,其實今日收唔到即係代表落空了
我收唔到
...

唔會冇機會,有啲學校call到落8月,我今朝收到個offer 即刻放棄,快啲放位比下一個小朋友,因為已經有其他學校叩門成功

男爵府

nicolepo 發表於 23-7-3 22:03
唔會冇機會,有啲學校call到落8月,我今朝收到個offer 即刻放棄,快啲放位比下一個小朋友,因為已經有其他 ...

妳好勁呀,唔止一個offer.我聽好多人都咁講,有d 話call 到9月,身邊朋友上年全部叩到,都係同我一樣讀普通幼稚園叩津校。
成日覺得呢d 機會不會屬於我的

大宅

我捨不得你 發表於 23-7-3 22:20
妳好勁呀,唔止一個offer.我聽好多人都咁講,有d 話call 到9月,身邊朋友上年全部叩到,都係同我一樣讀普 ...

唔好咁諗,一直都會有人放位,不過今年的確叩門位小咗,小班學校都係得個位數叩門位,如果超熱門小學真係好難叩,最緊要盡咗力,希望你都有好消息!

大宅

回覆樓主:

當年我仔派左去最寶既寶校,我叩埋誇區,最後入左間好學校,媽媽加油。

水晶宮

fmf903 發表於 23-6-26 14:28
好多一線直私收左都要簽放棄政府學位,邊有咁多back up….
同埋一心考直資同一心抽獎係兩班人,想抽獎的人 ...

有私校可以比大抽獎的。直資多數不比。

你第二段說的是很多人的現況。

男爵府

Astra00 發表於 23-7-4 06:36
有私校可以比大抽獎的。直資多數不比。

你第二段說的是很多人的現況。

直資是一定唔可以抽,有些私校都不可以。
要查清楚哦。
每年考直私都好多人,如打算考直私作為抽獎後備的想法好錯。一心考直私要準備充足,唔係咁易考到。

男爵府

fmf903 發表於 23-7-4 09:12
要查清楚哦。
每年考直私都好多人,如打算考直私作為抽獎後備的 ...

如打算考直私作為抽獎後備的想法其實錯唔哂、不少6月才call 人去in, 如播道6 月放磅前call左一大批去in , 佢地同時亦照可等派位result 。
及直資太多人申請、不少首輪只是waiting , 到6-8月才收到offer。

水晶宮

fmf903 發表於 23-7-4 09:12
要查清楚哦。
每年考直私都好多人,如打算考直私作為抽獎後備的 ...

我當然知不易啦!

其實最好由幼稚園開學找有聯繫、龍校,當多個保險。

考定幾間直私,如果負擔到,連派位都不參加。減少麻煩。

私校收左,教育局會出信問家長是否參加派位。

問題總會有人覺得學費貴,不值比,故想抽免費而好的學校。但完全不報直私,直接就咁抽獎,要有心理準備派得差要叩門。

水晶宮

chanti 發表於 23-7-4 13:19
如打算考直私作為抽獎後備的想法其實錯唔哂、不少6月才call 人去in, 如播道6 月放磅前call左一大批去in , ...

謝謝補充,也有些私立正選早在k3上學期已知結果。

禁止訪問

男爵府

nicolepo 發表於 23-7-4 02:36
唔好咁諗,一直都會有人放位,不過今年的確叩門位小咗,小班學校都係得個位數叩門位,如果超熱門小學真係 ...

剛剛收到call 喇,好感動,叩門成功咗

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章

恭喜

男爵府

Astra00 發表於 23-7-4 13:31
謝謝補充,也有些私立正選早在k3上學期已知結果。

及、如要求不高、今年有不只一間二線私小係放磅後仲招生。我識人派寶校立即報了兼在上星期收到offer .

水晶宮

chanti 發表於 23-7-4 17:51
及、如要求不高、今年有不只一間二線私小係放磅後仲招生。我識人派寶校立即報了兼在上星期收到offer .
...

如果父母捨得比錢,仔女讀中上程度的學校機會都大好多。

如果不捨得比錢,甘心接受派位差的結果,又不叩門,小朋友就慘。有啲野,真係不好慳。(雖然我都係慳慣)

大宅

我捨不得你 發表於 23-7-4 17:23
剛剛收到call 喇,好感動,叩門成功咗

都話有機會㗎啦,恭喜你!而家心都定哂啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊