自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

tung0409 發表於 23-6-16 16:48
係囉,樓主又問奇怪問題
認真答,他日如果我有孫,都一定會好錫,但我一樣唔會想湊喎,辛苦大半世人,退休 ...

無錯 我錫阿仔但好多野都外判俾姐姐 老人家無義務照顧
te quiero mucho mi amo

男爵府

孫係攞來寵壞,女就攞來錫

子爵府

我會好錫孫仔孫女,但我都絕對唔肯臭湊,湊孫太大責任,而且好辛苦

子爵府

ccctiy 發表於 23-6-16 16:46
錫孫同湊孫係兩件事喎

sure

珍珠宮

朱古力包包 發表於 23-6-16 16:43
各位生咗bb/小孩嘅BK媽媽, 其實所有做咗嫲/爺/婆/公,係咪一定痛/好鍾意自己嘅孫(內/外)bb/小孩㗎?

出 ...

比我有孫一定吾會湊(我女都吾系我湊大)佢父母諗清楚吾湊先生,但錫佢為佢着想帶佢玩就一定

子爵府

2024年龍年勳章

首先你有冇小朋友?
湊過小朋友又點會唔明?

子爵府

2024年龍年勳章

tung0409 發表於 23-6-16 16:48
係囉,樓主又問奇怪問題
認真答,他日如果我有孫,都一定會好錫,但我一樣唔會想湊喎,辛苦大半世人,退休 ...

哈哈,奇怪問題

大宅

各位生咗bb/小孩嘅BK媽媽, 其實所有做咗嫲/爺/婆/公,係咪一定痛/好鍾意自己嘅孫(內/外)bb/小孩㗎?

出 ...

你廿幾歲或三十幾歲,湊返自己小朋友都勞心勞力啦
仲要五十幾或六十幾歲去湊小朋友,比我就真係唔係好願意,仲要同小朋友個亞媽好多意見不合的時候,真係又出力又傷感情。
緊急湊幾日就可以,長期就唔係咁好

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

講同做係兩回事

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Kammui916 發表於 23-6-18 15:13
同住 好難少見 心諗第時小朋友對你講粗口就唔好話返我小朋友

同住就真係冇辦法

男爵府

我好鍾意湊小朋友,最鍾意帶住佢地周圍去,有時我妹俾埋佢兩個我睇,湊4個,我好開心架,都唔覺太辛苦。如果第時佢哋放心俾我湊而我又有心有力,我ok ga

子爵府

歌莉亞 發表於 23-6-16 17:54
又咁講, 有時又要睇家庭環境的, 有好多根本係迫住冇辦法要湊孫。如果仔女搵得唔多, 冇本事, 又要跟你住, ...

其實自己都照顧唔到小朋友就唔好生啦!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

朱古力包包 發表於 23-6-17 13:33
我明,其實好多女麻/爺也衹錫孫仔,我經歷過,你加油呀!!

多?

伯爵府

V_VPONG 發表於 23-6-19 02:35
其實自己都照顧唔到小朋友就唔好生啦!

除非係嫁富二代或有錢人
否則人人都要返工, 返工就自然唔係你鍾意幾時請假或休息都可以! 有頭髮邊個想做癩痢?我相信個個都想自己照顧小朋友的, 有陣時真係身不由己而已!真係要經歷過先會明白理解!
如果有老人家肯幫手已很好了! 當然大前提是個老人家都懂得湊小朋友同埋有耐性, 最好係有學識, 咁就相當放心了!
有些工作唔係固定時間收工, 所以未必能好好分配時間去照顧小朋友!

珍珠宮

出 ...

鐘意孫,係玩下,不過湊係另一回事

子爵府

整體來講,香港文化係老人家唔想湊孫,有錢嗰啲,梗係周遊列國,high tea享受人生; 冇錢嗰啲,要繼續返工
大陸文化就係, 上一代湊孫,因為人人都咁做,你就會覺得好正常!
以前冇人問呢啲問題㗎,因為以前大陸啲文化未滲入香港,冇咁多新移民,兩地各人過各人嘅生活,完全唔會有呢啲問題攞出嚟問

子爵府

歌莉亞 發表於 23-7-1 14:46
除非係嫁富二代或有錢人
否則人人都要返工, 返工就自然唔係你鍾意幾時請假或休息都可以! 有頭髮邊個想做癩 ...

生仔真係諗清諗楚,做假日爸媽真係處理到?平日老人家或工人湊衰左就唔好後悔囉!

子爵府

出 ...

當我仔女大後有自己小朋友,我會間唔中幫手湊但唔會長期幫湊,已經全職湊大d仔女,當佢地大曬,應該俾返時間自己。

伯爵府

V_VPONG 發表於 23-7-1 21:10
生仔真係諗清諗楚,做假日爸媽真係處理到?平日老人家或工人湊衰左就唔好後悔囉!
...

有學識嘅當然會諗清楚, 所以好多都係生一個。得罪講句, 你見成街啲人生幾個嘅得兩個原因, 一係就係好有錢, 唔使返工仲有兩個工人的, 一係就係新移民, 不停生攞著數攞綜援唔使做!
香港地, 生活艱難樓價貴, 要供樓嘅都係公婆各一份, 一人工作就生活得冇咁舒適, 小朋友要用好多錢的, 冇病冇痛都仲好些。係人都想自己湊自己嘅小朋友, 24小時都唔想離開佢, 我當年都辭過幾次職好想自己湊返,工人湊真係形成好多壞習慣,我已經係除了返工嗰八至十小時之外, 所有嘢都係自己跟, 但有時都有心無力, 因為放工已好攰, 好大壓力, 自己身體都應付唔到, 所以都唔敢生多個, 未結婚前我係想要三個小朋友的! [

珍珠宮

回覆樓主:

錫又吾等如鐘意湊既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊