自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

咁換藥黎仲乜?人為出錯難辭其咎! 關咩指引事!擺明 分散注意! 就算指引有寫明,無跟都係人為錯誤!BB RIP

珍珠宮

回覆樓主:

想保兩個護士

男爵府

人哋交條生命畀佢醫, 呢啲所謂嘅專業醫護人員...係咪可以告佢哋謀殺?

伯爵府

虎到金來勳章

Gorgor0612 發表於 23-6-16 18:50
咁換藥黎仲乜?人為出錯難辭其咎! 關咩指引事!擺明 分散注意! 就算指引有寫明,無跟都係人為錯誤!BB RI ...

同意,一聽到咩指引,真係火都黎,指引無叫佢關完再開,就唔識做?專業人士黎架,講呢d。成件事好痴線。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔關指引同人手不足不問,係個人問題,你去洗手無指引你都知要開水候啦,這是正常/一般步驟,係這個護士不專心/專業的問題,上層出來道歉有鬼用,下次再做又唔係佢地,這兩個護士點都要做個交代,否則下層無需負責任誰會在意程序?

珍珠宮

回覆樓主:

已經係孖必,當中已經要包括cross check 嘅程序! 咁大意,好難原諒

珍珠宮

k_wong7 發表於 23-6-16 22:06
同意,一聽到咩指引,真係火都黎,指引無叫佢關完再開,就唔識做?專業人士黎架,講呢d。成件事好痴線。
...

咪就係想淡化佢哋嘅錯誤! 指引無寫清楚,所以佢無做唔算錯!

子爵府

Gorgor0612 發表於 23-6-16 22:07
已經係孖必,當中已經要包括cross check 嘅程序! 咁大意,好難原諒
...

一個大意,點知另一個又大意,有無搞錯

男爵府

...

伯爵府

虎到金來勳章

Gorgor0612 發表於 23-6-16 22:09
咪就係想淡化佢哋嘅錯誤! 指引無寫清楚,所以佢無做唔算錯!
...

成件事好難淡化啦,想用呢d低能籍口,真係唔好當人傻啦。總監仲話,唔一定係因為活塞問題影響bb血壓低,咁當然,我唔係醫護,佢咁講不無道理,但問題係,如果輸藥係唔重要,點解要輸?如果重要,咁無開活塞就係錯,就係會影響個bb,難辭其咎啦

伯爵府

Tung2476 發表於 23-6-16 21:23
人哋交條生命畀佢醫, 呢啲所謂嘅專業醫護人員...係咪可以告佢哋謀殺?

謀殺難d, 但外國係有機會告誤殺

子爵府

k_wong7 發表於 23-6-16 22:15
成件事好難淡化啦,想用呢d低能籍口,真係唔好當人傻啦。總監仲話,唔一定係因為活塞問題影響bb血壓低,咁 ...

認同好明顯想淡化件事

子爵府

病房護士經常錯漏百出,要病人提醒返,但BB 或小童或老人家就真係好靠護士,做錯左都冇人知何況今次咁嚴重,死人喎!

子爵府

回覆樓主:

外人聽到都覺得好憤怒,何況父母,親人...... 諸多藉口,毫無責任感!

伯爵府

虎到金來勳章

414928 發表於 23-6-16 22:07
唔關指引同人手不足不問,係個人問題,你去洗手無指引你都知要開水候啦,這是正常/一般步驟,係這個護士不 ...

你講得岩呀,人手不足,無指引。。。全部都係籍口,呢兩位護士,絕對要承擔責任,釘牌係基本,有無法律責任就由專業人士去判斷

子爵府

k_wong7 發表於 23-6-16 22:15
成件事好難淡化啦,想用呢d低能籍口,真係唔好當人傻啦。總監仲話,唔一定係因為活塞問題影響bb血壓低,咁 ...

佢咁講,不如直頭唔好輸啦,個個bb天生天養啦,nicu執咗佢啦,呢班人執包袱啦,要佢嚟托?醫院就係救人的,佢覺得唔關事一開始又輸?自己疏忽係度賴三賴四。咁高人工毫不專業,毫無責任心!

公爵府

個護士有前科,但就只係降職。呢次再犯 都只係休假!!無野丫?!

Prosperous    發表於 23-6-17 18:56

侯爵府

...

仲話2個係有廿年經驗嘅護土

子爵府

k_wong7 發表於 23-6-16 22:31
你講得岩呀,人手不足,無指引。。。全部都係籍口,呢兩位護士,絕對要承擔責任,釘牌係基本,有無法律責 ...

停牌?之前都試過,停牌一個月咁大把。https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/25850/%E8%80%81%E7%BF%81%E7%B4%97%E5%B8%83%E5%B0%81%E5%96%89%E4%BA%A1-3%E8%AD%B7%E5%A3%AB%E7%BD%AA%E6%88%90-%E5%90%84%E5%88%A4%E5%81%9C%E7%89%8C1%E5%80%8B%E6%9C%88

香港醫療界醫醫相衛,腐敗不堪。

男爵府

如果已經有前科嘅,我覺得要保障病人安全,呢個人唔可以再做醫護,否則唔排除再有人命死在佢手

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊