自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

ecila123 發表於 23-6-24 13:28
好奇政府工唔係排年資排隊升?都要搏表現架?

靠擦鞋,討好到co咪寫靚你份report,再討好埋eo就贏晒,升硬

公爵府

梗好架,但要請你先得,每年八萬人爭百幾個位

opclk99    發表於 23-6-24 16:24
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

29XX86 發表於 23-6-24 11:51
CA無得升的, 但可自己考ACO, 有2條隊, 1條跟一般巿民咁入表申請, 另一條係夠3年內部入表考, 一樣要再考返SK ...
我數學唔合格, 好似話DSE 之外有合資格海外機構CERT都受
咁即係咩CERT

珍珠宮

唔係,年資只係資格問題,都要睇report, 多年來嘅工作範疇種類。
有人一直只做過一個工種,有人已做過兩個或以上工種,大家一樣有好report,咁當然做過兩個工種,經驗豐富啲嘅比較有優勢。

子爵府

年資同表現都要有既,但識做人重要過識做野 ,其實私人工都一樣

子爵府

Yeung456 發表於 23-6-24 09:21
有無 JM 做緊 , 係咪一份適合穩定又唔想博既人 , 讀書成績一般 , 或者有小朋友要照顧就最好 ?

同埋升職係 ...

第一條:穩定,如果無本事係出面搵到3萬,咁慢慢係政府捱到頂薪係唔錯....前提係你頭幾年可以捱到咁低起薪....16000而後每年跳大約一千.....頭5-6年家庭經濟唔駛你付出太多可考慮

第二條:升職唔駛諗,要升的升晒,而家先入政府,無論咩部門....預15-20年

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

shareholder 發表於 23-6-24 14:15
梗好架,但要請你先得,每年八萬人爭百幾個位

沒錯!人地請,才再考慮下一步啦。

椅子都未坐上去就幻想咁多升職點點點,政府沒出錯糧架,加得那一截錢,負的責任又會多左重左。

公爵府

如果學歷一般,英文唔得,做aco係一個好選擇,如果要升職就一定要英文底子好,因為個個都英文email,但而家有AI,基本上好多人用AI黎翻譯。
但據知政府將來鼓勵內部用返中文往來,到時應該輕鬆好多。
另外好快好快會全年招聘。
升職基本上唔好再諗,前面大把後生入左zone排隊等升,新入職到退休個co都未退休,所以退休潮好快會完,aco ca大把vacant但co同sco應該唔會再有大把位。
反而有學歷後生不如考eo to lo。。。升職好快。

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-24 16:24
Agree x 2
有d人講到好易入職咁。
真係咁易?

係。

啲人幻想到好易。單是第一關考word excel中英文打字已肥左起碼一半人。有得面試都要緣份、運氣。

入左職才知派去邊,一不合心水又即閃,大有人在。

份工叫做好過合約工的文職,但不好以為好輕鬆好易。

仲有啲人狗眼看少aco , ca呢啲工。(其實更多係考都考不到而係度酸人。)

水晶宮

一隻鴨鴨 發表於 23-6-24 13:06
穩定

兩者都有機會要shift,例如派去康民署,同埋有d位都好忙,例如運輸署。

Aco, ca全年招聘,咁好?看來近幾年流失不少人吧?以前是二年一度咁招聘的。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

opclk99 發表於 23-6-24 16:42
Agree x 2
十年前我做Data Center有很多trainee出入公司,
其中有一個高大後生(外國Master Degree+中大 De ...

係。或者呢類人考EO會得呢。

侯爵府

Astra00 發表於 23-6-24 16:29
係。

啲人幻想到好易。單是第一關考word excel中英文打字已肥左起碼一半人。有得面試都要緣份、運氣。

2018年果屆,ca有2萬7千幾人申請,得16.x%pass到skill test, pass到先有得interview.

水晶宮

29XX86 發表於 23-6-24 16:52
2018年果屆,ca有2萬7千幾人申請,得16.x%pass到skill test, pass到先有得interview.
...

嘩!得咁少!

珍珠宮

Yeung456 發表於 23-6-24 09:21
有無 JM 做緊 , 係咪一份適合穩定又唔想博既人 , 讀書成績一般 , 或者有小朋友要照顧就最好 ?

同埋升職係 ...

我做左10年ACO未有得升,我入哂zone,我有小朋友,而家個位近屋企,收1730放工買埋餸番屋企。

我覺得如果同出面做左十年仲係萬零蚊嘅私人工比,ACO係CP值高。做夠2年可以有公務員隊公屋,20年可以申請房屋津貼。11年年資年假係22日,三年年資政府係供CSMPF

EO如果唔係三大加有個master以上唔洗諗,100個爭一個位。

CA同ACO個skill test練下就唔難pass嘅,過左skill test基本上唔難過面試,而家冇乜人鐘意做政府工,少左人申請,我嗰年三萬幾人申請,上年得17000人申請。

珍珠宮

回覆樓主:

EO要英文好,因為經常要睇寫文件,冇理由要用翻譯軟件。

子爵府

點解唔考警察?

侯爵府

Littlecatta2013 發表於 23-6-24 18:50
我做左10年ACO未有得升,我入哂zone,我有小朋友,而家個位近屋企,收1730放工買埋餸番屋企。

我覺得如果 ...

AO至要三大,EO唔使,識幾個都係城大嶺大。

珍珠宮

pochario 發表於 23-6-24 19:43
AO至要三大,EO唔使,識幾個都係城大嶺大。

但EO係好難考,我部門d EO個profile好多都好好。我諗唔係三大機會會低d。同埋而家應該好多master 去考,畢竟EO表現正常兩三年已經可以act EO I, 10年年資有八成EO I可以升SEO, 穩穩定定就月入十萬。好過出去私人公司搏。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊