自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章

bupa有自己medical group,某程度易claim d,所以就算佢唔係平我都會繼續用,同埋到你真係要claim既時候就知佢真係保得好足
如果覺得負擔大,可以留意自己公司醫保,買有墊底費個啲咁就抵好多

男爵府

活出彩虹 發表於 23-6-29 16:37
我想買自願醫保,我見有些保險公司有agent跟,如AXA/Manulife等,有些保險冇agent跟,只可聯絡客服,如Bupa ...

請問大家有冇用過Cigna? 經驗如何?

大宅

szesees 發表於 23-6-30 15:26
bupa有自己medical group,某程度易claim d,所以就算佢唔係平我都會繼續用,同埋到你真係要claim既時候就知 ...
請問你是Bupa group medical 還是Bupa 個人medical?

伯爵府

szesees 發表於 23-6-30 15:26
bupa有自己medical group,某程度易claim d,所以就算佢唔係平我都會繼續用,同埋到你真係要claim既時候就知 ...

尤其如果而家帮小朋友買,暫時都會倾向Bupa。將來多數agent 會被淘汰。用app claim同用上網買多,就算今日用緊個agent好,他日孩子長大了自己處理時,個agent都唔知去咗邊度。Bupa暫時係配套方面比較成熟。如果一家人買,有永久拆扣。而且我估佢加幅可能冇其他有agent的咁勁卦。

大宅

搭單問下,如果現職公司用緊bupa, 當離職後想搵返bupa 買返,係咪唔需要再核保? 有冇jm 試過離職後有買返gp medical 嗰間?

其實我打上去hotline 係咪都會報到價比我? 定要經現公司去問呢?

伯爵府

Kellytai 發表於 23-6-30 23:55
搭單問下,如果現職公司用緊bupa, 當離職後想搵返bupa 買返,係咪唔需要再核保? 有冇jm 試過離職後有買返g ...

佢有隻Vtop係比你講呢啲情况買,有唔同選擇。不用核保,但未必跟你現在團體的保障一樣。未離職前都可以。打去CS都可以有保費表同資料。

侯爵府

summering 發表於 23-6-29 17:12
請問大家,你哋個自願性醫保係咪每年都加?以前買醫保,例如我40歲買,保費會停留係40歲價錢。但我個自願醫 ...

每年按通脹加架

侯爵府

yan12345678 發表於 23-6-29 19:30
自願醫保保費係年年都會加價,我買咗20年,未cliam過錢,有啲嘢真係吾好唔信邪,到想cut嘅時候,突然間就 ...

Agree

男爵府

睛靈勳章

yan12345678 發表於 23-6-30 11:32
加上而家我有份公司醫保,有病就用公司嗰份claim自己嗰份醫保,咁變相我一毫子都唔使比,將來退休冇公司嗰 ...

大宅

LoveCorgi2 發表於 23-7-1 00:08
佢有隻Vtop係比你講呢啲情况買,有唔同選擇。不用核保,但未必跟你現在團體的保障一樣。未離職前都可以。 ...
BUPA CS 話可以比其他公司(AIA,Manulife)嘅團體醫保證明,一樣可以買到VTOP,配對你原本個plan

伯爵府

Chace 發表於 23-7-1 14:38
BUPA CS 話可以比其他公司(AIA,Manulife)嘅團體醫保證明,一樣可以買到VTOP,配對你原本個plan
...

佢係比較進取積極爭取市場。
起碼有能力食得起咁多免核保隨時比人即刻claim嘢嘅風險,雖則話每項有上限。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

睇過保柏俾退休人士續團體醫保既資料,好貴wor。

男爵府

ydoris 發表於 23-7-1 15:53
睇過保柏俾退休人士續團體醫保既資料,好貴wor。

係啦,係啦,我就係用開團體保栢,佢就係俾退休人士續保嘅保費好貴(migration),所以我想轉第二間,我覺得佢好似唔想做退休人士的市場。我比較過信諾Cigna, 同樣都係無agent跟,個價錢平好多,同其他宏利/ 安盛差不多呢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我自己下年退休,公司呢兩年轉左保柏。保柏團體又真係幾好,claim得快,就算吾足都吾錯啦。咁我自己就另外買左入份高端,諗住退休續返團體就perfect。點個睇左佢份資料,覺得無著數,小病不如俾墊底費算了。另外再申請個門診優惠,咁有病負擔都吾會太大。

男爵府

ydoris 發表於 23-7-1 16:24
我自己下年退休,公司呢兩年轉左保柏。保柏團體又真係幾好,claim得快,就算吾足都吾錯啦。咁我自己就另外 ...

same here. 又係下年退休,公司又係用保栢,保栢團體又做得幾好,claim得幾快,claim唔足但算唔錯,我又係看了份資料,再比較一下其他,覺得貴咯

大宅

活出彩虹 發表於 23-7-1 18:04
same here. 又係下年退休,公司又係用保栢,保栢團體又做得幾好,claim得幾快,claim唔足但算唔錯,我又係 ...

如退休時身體十分健康,沒有任何問題,就當然可以買其他更為便宜嘅保險。但啲人退休時買保栢,我諗係因為佢唔使核保,包晒所有已有疾病。60歲退休時,例如有高血壓,或者有睇開醫生做過一啲手術,咁就已經好難再買其他保險。

男爵府

ydoris 發表於 23-7-1 16:24
我自己下年退休,公司呢兩年轉左保柏。保柏團體又真係幾好,claim得快,就算吾足都吾錯啦。咁我自己就另外 ...
高端好貴

男爵府

tkinwong 發表於 23-7-1 22:35
如退休時身體十分健康,沒有任何問題,就當然可以買其他更為便宜嘅保險。但啲人退休時買保栢,我諗係因為 ...
但已有疾病保柏退休医保会保嗎?

大宅

KOKOMAN 發表於 23-7-1 22:53
但已有疾病保柏退休医保会保嗎?

我唔敢講百分百,但多數會包,如果唔係就唔使揀佢啦。

但佢嘅保障,係會同團體醫保,差唔多個Level,例如你想比多啲錢升高保障,應該就唔得。所以要睇清楚,佢個退休醫保,保額係幾多。

男爵府

tkinwong 發表於 23-7-1 22:35
如退休時身體十分健康,沒有任何問題,就當然可以買其他更為便宜嘅保險。但啲人退休時買保栢,我諗係因為 ...

我睇過cigna的申請表,佢只係問你過去5年有冇入過醫院做過咩手術,有冇確診過什麼嚴重疾病……好似不是太複雜。

我諗住試下投保,俾哂D資料cigna做核保,睇下有冇exclusion 或加loading, 到時才決定買邊間,這樣可行嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊