美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

洋房

今年下定決心由0.1%開始試,額頭下巴多粉刺,鼻位多黑頭
用左低濃度3個星期,反應係0完全冇紅癢刺痛,但功效亦比較有限,洗面搽野個時會甩左啲油脂粒出嚟,但膚色同毛孔無太大改善
用完一支低濃度後就心郁試左Kxxxx’s嘅0.3%,呢支賣點係新鮮所以亦都有人話效果同反應可以媲美某啲牌子嘅0.5%
用左2個星期開始局部位置紅,刺痛,暗沉嘅感覺,額頭下巴開咗大量排痘
由於頂唔順我決定改變策略,為左加快代謝同消炎,做左果酸換膚(水楊酸為主)3,4日就甩皮,原本有反應嘅位會甩得再勁啲,而甩完皮就直接靚返曬!膚色,暗粒,毛孔都有男朋友都睇得出嘅變化算係意外驚喜✌(emoji)

公爵府

醒目開學勳章

wky0902yea 發表於 23-7-1 15:11
今年下定決心由0.1%開始試,額頭下巴多粉刺,鼻位多黑頭
用左低濃度3個星期,反應係0完全冇紅癢刺痛,但功 ...

自己做左果酸換膚嗎?甩皮甩幾耐?

男爵府

本身皮膚易敏感, 早排用K牌0.1%, 一開始有紅癢刺痛同少量甩皮,
1星期左右皮膚都明顯光滑左, 而家用緊第2枝, 搽完有一陣會刺痛,
但5-10分鐘左右就會消退, 冇再紅同甩皮, 但效果都已經唔再明顯,
諗緊係咪應該試用0.3%, 不過用佢之後皮膚敏感冇再發過

洋房

fundfund 發表於 23-7-2 15:22
自己做左果酸換膚嗎?甩皮甩幾耐?

美容院做,叫Green peel, 甩左3-4日就甩曬啦~
跟住就白白淨淨了

洋房

owla 發表於 23-7-2 15:35
本身皮膚易敏感, 早排用K牌0.1%, 一開始有紅癢刺痛同少量甩皮,
1星期左右皮膚都明顯光滑左, 而家用緊第2枝 ...

你皮膚係咪偏乾?如果係偏乾嘅皮膚比較大反應都正常,但係堅持用落去皮膚就會建立左耐受性
我覺得可以買埋0.3%,同0.1%隔住用!
0.1%始終效果有限,對於色素唔均勻同埋細紋毛孔嘅問題都冇太大幫助
用咗0.3之後,色素同毛孔都有肉眼可見嘅改善

水晶宮

回覆樓主:

其實冇乜心路歷程,我當年用完一支0.25%就直接轉用0.5%, 都已經好多年 (30頭開始用,現在都4x了)。

冇經歷過紅腫痛,但有試過乾癢甩皮,小小吉吉地感覺。

25~30歲時有定期做果酸peel, 用retinol後就好多年冇做果酸peel, 係近年按需要間中做下。

男爵府

Elenalan 發表於 23-7-7 09:40
其實冇乜心路歷程,我當年用完一支0.25%就直接轉用0.5%, 都已經好多年 (30頭開始用,現在都4x了)。

冇經歷 ...

如果用retinol, 係咪唔可以打RF, Laser之類?

水晶宮

splash 發表於 23-7-9 09:48
如果用retinol, 係咪唔可以打RF, Laser之類?

我冇打RF, laser前幾日停retinol, laser後5~7日用番retinol

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我有早C晚A, 用A濃度都係由低至高,Laser 前後停。
小分享係皮膚建立耐受性後,間中都要用唔同牌子既A,因每種牌子formula 都唔同,皮膚自己都有記憶,習慣咗效果反應就會慢唔明顯

男爵府

Elenalan 發表於 23-7-9 10:23
我冇打RF, laser前幾日停retinol, laser後5~7日用番retinol

開始用retinol 時皮膚是否会乾哂起哂紋?

水晶宮

splash 發表於 23-7-10 08:16
開始用retinol 時皮膚是否会乾哂起哂紋?

冇試過乾哂起紋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊