0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

依加Bb個令月,之前有餵illuma加人奶,每日一至2餐奶粉,但最近Bb吾肯飲illuma,我試過我啲人奶甜過illuma,懷疑因為甘Bb吾飲,有無媽媽推介其他奶粉可以一路人奶加奶粉甘餵,吾會話奶粉完吾肯飲反人奶,麻煩曬大家,因為已經頭痛左一排

大宅

iamcmeiy 發表於 23-7-10 05:47
依加Bb個令月,之前有餵illuma加人奶,每日一至2餐奶粉,但最近Bb吾肯飲illuma,我試過我啲人奶甜過illuma ...

你咁問,會一堆人叫你試皇家美素,你係唔係要返工所以換奶粉?奶粉本身難消化,加上2月係脹氣高峰期,bb可能脹氣唔舒服唔飲奶。

定係人奶飲飽,所以唔飲奶粉了?bb唔肯飲逼唔嚟。

大宅

會唔會係厭奶咋?其實佢肯飲人奶唔飲奶粉都係好事黎既, 咁人奶夠唔夠佢食?

別墅

hearsay14 發表於 23-7-10 08:27
你咁問,會一堆人叫你試皇家美素,你係唔係要返工所以換奶粉?奶粉本身難消化,加上2月係脹氣高峰期,bb可 ...

我係因為仲要湊哥哥,哥哥每次見到我餵妹妹都發脾氣,仲有我餵人奶餵到好累,再加上我要食藥,人奶吾可以食藥。我餵奶粉係先,人奶後,所以排除左人奶飲飽左(emoji)(emoji)‍♀️(emoji)(emoji)‍♀️

別墅

堡仙子 發表於 23-7-10 15:07
會唔會係厭奶咋?其實佢肯飲人奶唔飲奶粉都係好事黎既, 咁人奶夠唔夠佢食?

我要一直飲媽媽奶粉,上奶茶,先夠佢飲

大宅

咦, 如果你餵奶粉先再餵人奶, 咁會唔會係因為佢想飲人奶多D所以就唔肯飲奶粉?

複式洋房

會唔會因為你比緊果隻個味同人奶差比較多, 所以bb唔習慣

大宅

會唔會係唔想飲宜家隻奶粉?我自己係俾美贊臣neuroprx, 之前都係人奶加奶粉咁餵, BB兩樣都好肯食, 你一係試下同佢轉奶粉?

複式洋房

回覆樓主:

我仔都有咁情況,後來醫生叫我試飲美素有機,改善左,而且飲好多

複式洋房

K$$ 發表於 23-7-15 11:10
會唔會係唔想飲宜家隻奶粉?我自己係俾美贊臣neuroprx, 之前都係人奶加奶粉咁餵, BB兩樣都好肯食, 你一係試 ...

呢隻都多MAMI 揀,因為出名對腸道好,日日有POO POO

複式洋房

.fuddy. 發表於 23-7-15 23:00
呢隻都多MAMI 揀,因為出名對腸道好,日日有POO POO

BB出世之後,親自試左好多隻奶粉,最後都揀咗呢隻,唔會太甜,同人奶嘅味道差唔多~
我會係佢最肚餓嗰餐餵奶粉,等Bb 慢慢習慣下,之後就一餐人奶一餐奶粉咁餵啦~

大宅

佢肯飲人奶其實係好事, 如果應付到你可以從增加人奶著手, 奶粉就可能考慮換一隻睇下會唔會岩佢口味多D

複式洋房

回覆 iamcmeiy 的帖子

可以試下俾holle, 有機的, 佢個奶源係用demeter農場生產嗰啲奶, 飲落順口好多, 滑啲同易消化啲

複式洋房

我之前都遇過呢個問題, 有時唔一定係奶粉問題, 要睇下佢會唔會好多屁/肚脹脹/痾唔到屎咁!? 如果無就可能要留意下奶樽/餵嘅方式都有機會有影響的……
我之前一路餵緊hipp食得好好, 但又係無啦啦就厭奶, 後尾轉左nuk隻肥樽同直膠啜嘴就ok返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊