自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

荷蘭終於肯歸還文物俾印尼同斯里蘭卡,

唔知英國幾時會歸還返掠奪我國既珍貴文物呢? 希望我有生之年會見到喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 23-7-11 19:26
荷蘭終於肯歸還文物俾印尼同斯里蘭卡,

唔知英國幾時會歸還返掠奪我國既珍貴文物呢? 希望我 ...

點會丫,歸還晒d賊贓,成個大英博物館未會吉晒,女皇冠冕上粒巨鑽都吾還比印度啦,一于聽吾到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

angiehouse 發表於 23-7-11 19:32
點會丫,歸還晒d賊贓,成個大英博物館未會吉晒,女皇冠冕上粒巨鑽都吾還比印度啦,一于聽吾到
...

聽新聞講,好似話仲有幾個國家會歸還掠奪既文物俾返所屬既國家喎。

英國仲咁衰?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆樓主:

有國家做開頭都係好事

歸還國寶文物都要時間慢慢來,等英國四分五裂先加壓追討

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珊瑚宮

Charitymami 發表於 23-7-11 19:42
有國家做開頭都係好事

歸還國寶文物都要時間慢慢來,等英國四分五裂先加壓追討

係呀,有國家帶頭做先,我相信終有一天,我國既文物會回歸國土,完善返歷史缺失既一頁。

聽新聞講,好似德國都會歸還文物。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

my005 發表於 23-7-11 19:37
聽新聞講,好似話仲有幾個國家會歸還掠奪既文物俾返所屬既國家喎。

英國仲咁衰?

鷹國一向偽君子,外表文質彬彬,內裏XXXX。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

my005 發表於 23-7-11 19:49
係呀,有國家帶頭做先,我相信終有一天,我國既文物會回歸國土,完善返歷史缺失既一頁。

聽新聞講,好似 ...

既得利益者,有好處就還冇好處一樣聾耳陳
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

伯爵府

回覆樓主:

要大賊國歸還文物好難喎,咁咩大賊博物館要執笠

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

唔單只英國, 老尾、俄羅斯都有唔少, 宋代時西夏文物, 好多都在俄羅斯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大賊國如果歸還所有搶奪返黎嘅寶物返所屬國家,佢個博物館會吉哂! 人哋追佢比返印度同南非D國寶寶石C都唔肯,連皇冠都唔敢再鑲粒寶石上去都唔肯比返人,Cheap

侯爵府

回覆樓主:

英國佬同日本仔都係咁,表面功夫做足,懶係正人君子,其實就係賊,鐘意掠奪 ,唔會反省同道歉。

珊瑚宮

andyman 發表於 23-7-11 19:53
鷹國一向偽君子,外表文質彬彬,內裏XXXX。

所以我一直希望我國富強。

查理斯加冕時,原本鑲嵌响后冠本屬印度既"光明之山"巨鑽,卡美拉响大典時都要求拆左呢粒鑽石,以平息印度人既不滿,雖然仲未肯還返俾人,但都叫做下樣出黎喇。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊