自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

2023年兔年勳章

有人話父母照顧子女係天經地義,冇咩值得感恩,亦冇乜原因需要孝順。我認為孝係發自子女內心,對父母的尊敬,唔需要特別理由。世界變了
對子女負責任都有唔同程度,但有人話有啲父母做到仆心仆命都係自己攞嚟,因為係自己要生仔。呢種價值觀太可怕,完全冇用心去感受父母關懷,太自我中心。

30051273    發表於 23-7-16 12:14
tammy_my    發表於 23-7-16 05:20

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

念親恩係中國傳統承傳,有些人連自己係中國人都不肯承認呀!這就是外國勢力洗腦的軟實力,香港教育出了嚴重問題,廢了兩代香港人。

uglytwins    發表於 23-7-17 01:25
Campenella    發表於 23-7-16 15:42
tammy_my    發表於 23-7-16 05:20

子爵府

回覆樓主:

當我聽過有 DJ 係電台節目講親情,孝順係道德綁架,因為佢無得揀,係父母生要生出佢嚟,無佢同意,養育係天經地義,唔應該對仔女有要求,佢只相信愛情同友情,因為係佢自己揀 作為母親嘅我,聽到真係好心痛,興幸自己個仔唔係咁諗就算,世界真係變咗

30051273    發表於 23-7-16 12:15
Subconscious    發表於 23-7-16 09:47
tammy_my    發表於 23-7-16 05:21

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

西方文化洗走華夏文化

大宅

fayefa 發表於 23-7-16 01:16
當我聽過有 DJ 係電台節目講親情,孝順係道德綁架,因為佢無得揀,係父母生要生出佢嚟,無佢同意,養育係天 ...

係邊個DJ講得出噤既說話?應該係冇仔女既

子爵府

所以依家好多人都唔敢生
中產既仔女都有機會埋怨父母, 基層既更甚

Subconscious    發表於 23-7-16 09:49

子爵府

laumuichu 發表於 23-7-16 01:26
係邊個DJ講得出噤既說話?應該係冇仔女既

係碼一兩年前喇,年青 DJ一名,唔知叫乜名,零晨1點商業2台,好似依家仲可佢 果排好鍾意講依啲話題,例如話係老人家先至仲意睇低智tvb節目等等,過咗一段時間後,無乜再講喇。但依番說話,唔知點解真係傷咗我心

子爵府

回覆樓主:

而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁付出佢哋既愛子女會感受到亦會感恩(呢啲係人性,人對你好你亦會對返佢好,西方人都一樣會),但對於嗰啲一黎已經話要攞仔女一半人工,開口埋口都錢錢錢嗰啲,以前既人單純咪過到骨囉,而家既人就會知你咩料啦亦唔再愚孝了。
始終母愛之所以偉大就係因為不求回報既付出,如果太渴求子女要有相對既回報,咁呢種有私心既愛就係變質了。即係好似明知子女移民會有利於佢哋既前途但為左佢地要陪自己養老唔比佢哋去,或子女資質有限搵唔到好人工就嫌棄佢哋等。

Winter1222    發表於 23-7-16 19:22
洋蔥頭媽咪    發表於 23-7-16 12:48
海之風    發表於 23-7-16 12:29
owla    發表於 23-7-16 11:38
Subconscious    發表於 23-7-16 09:49
零食狂    發表於 23-7-16 02:38

珍珠宮

2023年兔年勳章

da-rosette 發表於 23-7-16 02:09
而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

同意!

翡翠宮

而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

同意呀!!

珍珠宮

414928 發表於 23-7-16 00:27
念親恩係中國傳統承傳,有些人連自己係中國人都不肯承認呀!這就是外國勢力洗腦的軟實力,香港教育出了嚴重 ...
同意,係外國勢力洗年青人嘅腦,吾單止要分化民族感情,而且志力分化家人之間既感情,令某種思維容易植入年青人腦內,從而輕易控制。

tammy_my    發表於 23-7-16 05:24

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

呢個同意呀!

所以父母係有責任教導子女要感恩,不只對父母,對身邊所有人和事。

而作為父母,亦要知仔女係獨立個體,發展會與自己不同,可以引領,不是控制。

咁將來仔女點對自己,雖然會受性格、身邊環境、朋輩影響,但教導過嘅底子,仍會存在。

uglytwins    發表於 23-7-17 01:27
Subconscious    發表於 23-7-16 09:50

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

414928 發表於 23-7-16 00:27
念親恩係中國傳統承傳,有些人連自己係中國人都不肯承認呀!這就是外國勢力洗腦的軟實力,香港教育出了嚴重 ...
仲要呃父母錢去移民,但又掉低父母唔理
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

有道理

男爵府

太對了!

伯爵府

回覆樓主:

偉大在於好多父母對仔女付出比基本責任多好多,仔女應該感恩孝順。但唔同意愚孝,有啲父母自私自利只講錢,唔係所有父母都偉大

子爵府

我覺得呢d系正常人先會咁,但萬一吾好彩遇到個細路天生有問題就慘,例如有xyy的男人,天生暴力狂,犯罪份子。所以生仔真係高風險,付出同收成吾成正比

子爵府

2023年兔年勳章

無盡責又只顧利用子女嘅父母得唔到仔女尊重係活該。相反,無論父母點努力養育子女,都被視為理所當然,就實在令人痛心。古時相信子女是上天賜予的寶,新一代就覺得假如父母俾唔到子女最好嘅生存條件,俾子女埋怨係自作孽。

水晶宮

價值觀不同了!所以生仔也要考慮!

公爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

照顧子女天經地義,孝順父母都係天經地義,完全没有抵觸。
道不同不相為謀,遇到怪理王,避之則吉就可以,無需爭論,亦不用上心。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊