自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

fayefa 發表於 23-7-16 01:16
當我聽過有 DJ 係電台節目講親情,孝順係道德綁架,因為佢無得揀,係父母生要生出佢嚟,無佢同意,養育係天 ...

其實就係呢d無哂道德倫理的人, 在大眾傳媒介灌輸錯誤的觀念比大眾, 才搞到現在人情冷漠

而家真係好少聽到大眾傳媒傳達正面信息, 一d好人好事都唔會講出來

珍珠宮

da-rosette 發表於 23-7-16 02:09
而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

同意

男爵府

薯圈 發表於 23-7-16 11:11
基層嘅子女才普遍孝順。

家境稍好嘅孩子,平時歎慣食慣,加上有些稍有錢嘅父母嘅人生價值觀全部建立在金 ...

我覺得基層子女好多時會睇到父母努力比最好佢(當然首先要父母真係好努力),
同埋屋企冇工人大家都要一齊分擔家務, 有份付出對家既歸屬感會大d,
屋企有錢既好多由細到大比工人湊大, 佢地唔會覺得父母搵錢辛苦,
反而會覺得父母唔陪佢地, 有工人又咩都唔洗佢做, 物質想要咩都輕易得到,
自然唔會珍惜

子爵府

當我聽過有 DJ 係電台節目講親情,孝順係道德綁架,因為佢無得揀,係父母生要生出佢嚟,無佢同意,養育係天 ...

邊個電台DJ散播歪理?
佢哋有呢種諗法嘅人,真係完全嘅個人主義!

珍珠宮

da-rosette 發表於 23-7-16 02:09
而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

呢個世界邊有無條件的?就算父母愛子女,都首要是那是自己孩子。。

所以只用有條件同無條件來衡量都係無必要。唯有時刻有感恩嘅人,對方才感受到,會加以回敬。

父母感恩孩子的出生為自己人生帶來 精彩;孩子感恩父母教育/養育之恩;朋友之間感恩對方在交往階段留下美好回憶; 情侶之間感恩一起期間情感的付出。

當然感恩的精粹係切莫因為自己付出過而要求對方,否則就變道德綁架。

子爵府

2024年龍年勳章

我作為仔女,對父母孝順係天經地義
我作為父母,唔會強求仔女要比家用,間唔時返嚟食飯,噓寒問暖已經足夠

珊瑚宮

有呢D思想D J講得出佢真係五好生

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

TEMPO123 發表於 23-7-16 11:18
子女不懂感恩,有冇諗過係自己唔識教?

未必,我識人好錫仔女,亦好用心教,但仔女都係唔識感恩,我估本身性格問題,亦有佢身邊嘅人點影響佢

睇吓早幾年,幾多父母比人叫廢佬?呢d思想、言論咪不知不覺間影響緊d無自己思想同立場嘅年輕人

珍珠宮

owla 發表於 23-7-16 11:48
我覺得基層子女好多時會睇到父母努力比最好佢(當然首先要父母真係好努力),
同埋屋企冇工人大家都要一齊分 ...

都係。

所以而家好多人以教育水平/學歷/身家,來釐定該父母懂唔懂教仔,真係好幼稚。見證過好多讀書唔多但人好謙卑,愛子女,懂得比子女自我發展,子女教得有禮/謙虛/勤奮;亦見證唔少有學識的父母持才傲物,睇唔起人地,教出來的孩子無禮驕傲。

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

照顧好我小朋友,是我自己既想法。如果有一天小朋友不孝順我,我會檢討下是我做錯了什麼,畢竟關係是雙向既

大宅

168138 發表於 23-7-16 10:18
坦白講啲仔女應該係自己冇選擇下來到呢個世界嘅,係啲父母中意有下一代所以生,係呢個情況下,我都覺得父 ...

認同,小朋友毫無選擇下被生到一個唔知係點嘅家庭,父母係有絕對責任畀能力最好嘅嘢仔女,但其實好多舊式家庭父母都只係最基本溫飽有啲甚至溫飽都成問題,更加唔會講咩愛呀栽培啦,但好多時呢啲父母都要求仔女對原生家庭作出貢獻,做得唔夠就會覺得仔女問題,有啲甚至會用養育之恩綁架勒索仔女,好多嘢都係雙向嘅,每個家庭都唔同。

醒起網上得睇到一句說話

“幸福嘅童年係可以治癒一生
不幸嘅童年要用一生去治療”

所以好多嘢都不能一概而論。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

邊個DJ咁無品....可否PM我?

根據佢嘅thorey, 咁DJ上司唔洗對佢哋好,應份,自己揀嘅工兼有糧出,仲有唔洗敬師日,門徒唔洗感謝耶穌,因為佢自己話愛世人……
主動幫手都唔洗感謝,因為佢自己主動話幫……

子爵府

Tobbyy 發表於 23-7-16 10:25
呢度我都睇過有人咁寫,exactly一模一樣,不過某程度上,總覺得有人係因為自身經歷而產生咁嘅想法,或許在 ...

我覺得會咁諗既人,點樣都唔會諗好一面,所以永遠覺得父母唔好,唔會覺得開心

珍珠宮

lojo11 發表於 23-7-16 11:13
做人識感恩係一種態度, 一個唔識感恩嘅人, 生活都未必過得開心...

無錯,即使再有錢都無用。

珍珠宮

168138 發表於 23-7-16 10:18
坦白講啲仔女應該係自己冇選擇下來到呢個世界嘅,係啲父母中意有下一代所以生,係呢個情況下,我都覺得父 ...

如果講到咁高話細路無選擇被生落來我就唔同意啦!

幾十億粒精子咁多,你係都要游咁快同人爭入去媽媽嘅卵巢入面,出左世你又話唔願意?無理由掛

珍珠宮

阿笑 發表於 23-7-16 12:30
認同,小朋友毫無選擇下被生到一個唔知係點嘅家庭,父母係有絕對責任畀能力最好嘅嘢仔女,但其實好多舊式 ...

但係舊式家庭養出的子女普遍孝順,而家嘅細路線先至會質疑父母無經佢同意而生佢落來,仲要無留底父蔭。。。。

複式洋房

薯圈 發表於 23-7-16 11:52
呢個世界邊有無條件的?就算父母愛子女,都首要是那是自己孩子。。

所以只用有條件同無條件來衡量都係無 ...

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Subconscious 發表於 23-7-16 00:09
有人話父母照顧子女係天經地義,冇咩值得感恩,亦冇乜原因需要孝順。我認為孝係發自子女內心,對父母的尊敬 ...

後生果代,個腦唔知諗咩,我都無言,對住我仔,佢一啲感恩都無,覺得我生佢出嚟係錯,早排又係咁講,我老公嬲到話,生仔要問過你,咁你又投胎來,佢先收聲

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

crt1234 發表於 23-7-16 01:28
所以依家好多人都唔敢生
中產既仔女都有機會埋怨父母, 基層既更甚

佢基本上要咩,我哋都提供到,唔好話好有錢,起碼比好多人好,但佢都要咁講

複式洋房

薯圈 發表於 23-7-16 12:42
如果講到咁高話細路無選擇被生落來我就唔同意啦!

幾十億粒精子咁多,你係都要游咁快同人爭入去媽媽嘅卵 ...

如果仔女同我講,我無唸住出世,系你地要生我出黎,我會講我地都無唸住出世嗰個系你,只系你自己好努力咁拼命游,好努力要做我地的仔女!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊