自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

薯圈 發表於 23-7-16 12:42
如果講到咁高話細路無選擇被生落來我就唔同意啦!

幾十億粒精子咁多,你係都要游咁快同人爭入去媽媽嘅卵 ...

講得出呢啲又係腦壞死,咩叫冇經你同意生出嚟?!父母夠無諗住你跑出啦,諗住生個又乖又聽教,點知比你條頂心杉霸咗個位 ,攪到呀乖仔/乖女出唔到世

珍珠宮

ilovematthew 發表於 23-7-16 12:48
後生果代,個腦唔知諗咩,我都無言,對住我仔,佢一啲感恩都無,覺得我生佢出嚟係錯,早排又係咁講,我老 ...

明白你心情,唔好怪佢,係媒體成日灌輸呢d思維,睇得多佢地個腦都壞晒!只睇到權利,認為好多野係應份有,無嘅就係你失職,完全不懂感恩。

孩子,都係要慢慢教,糾正返佢地嘅思維。 呢個細世界,得到嘅所有野都並不是必然。

珍珠宮

幻想 發表於 23-7-16 12:53
如果仔女同我講,我無唸住出世,系你地要生我出黎,我會講我地都無唸住出世嗰個系你,只系你自己好努力咁 ...

正確

同佢講,明明就係你自己揀架!請負責任!

珍珠宮

pochario 發表於 23-7-16 12:55
講得出呢啲又係腦壞死,咩叫冇經你同意生出嚟?!父母夠無諗住你跑出啦,諗住生個又乖又聽教,點知比你條頂 ...

好句!我一定要mark低!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

薯圈 發表於 23-7-16 12:56
明白你心情,唔好怪佢,係媒體成日灌輸呢d思維,睇得多佢地個腦都壞晒!只睇到權利,認為好多野係應份有, ...

比到既都盡量比,都唔明點解係咁,我已經唔識傷心啦

大宅

薯圈 發表於 23-7-16 12:42
如果講到咁高話細路無選擇被生落來我就唔同意啦!

幾十億粒精子咁多,你係都要游咁快同人爭入去媽媽嘅卵 ...

咁又唔係咁講喎,你自己選擇做愛唔避孕,又唔可以怪你仔女條精游得快。除非你比人老強啫

水晶宮

咁照顧父母係仔女既責任,咁係咪唔需要感恩?

懂得感恩的人會感恩,老奉慣的人會老奉。唔關佢係父母定仔女的身份,根本係人格問題,

伯爵府

da-rosette 發表於 23-7-16 02:09
而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

同意!並不是所有父母的愛都係無私的。我奶奶天天掛在嘴邊的是最愛我老公,話風雨同路4x幾年,但佢同時一哭二鬧只收我老公家用,供佢和其他3個仔女家庭的一日三餐,企圖阻住我仔讀私校直資,只因為佢大孫女讀寶校B3,話2個小朋友唔應該相差太遠,鬧我貪慕虛榮大想頭,這樣的愛唔知樓主是否還認為偉大要感恩?

伯爵府

Myluckybaby 發表於 23-7-16 13:29
同意!並不是所有父母的愛都係無私的。我奶奶天天掛在嘴邊的是最愛我老公,話風雨同路4x幾年,但佢同時一 ...

至於我父母則重男輕女,3x幾年前由內地移居香港時,將我同5個細佬係家庭名單拆開,佢哋帶住5個仔移民香港,3年後我先有幸輪到;佢哋5個仔的家用會同佢哋開聯名戶口存起俾佢地大個娶老婆、買樓俾首期,我交既家用一蚊都使盡佢。我曾經同佢哋講,佢哋只係供我讀到中三,之後靠我自已讀夜校上到大專,打2份工交一半家用幫手供大5個細佬,之後供夾份我出3分1,其他細佬出3分2供層過千呎的私樓俾佢哋養老,相比之下我乜恩都還晒,唔好再同我講付出甚麼養大我。我依然會盡返女的責任,交家用,陪診,但就唔好要求我乜乜乜。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

例如我哋去餐廳食飯,侍應為我斟茶斟酒,我都向侍應講唔該或者thank you!教養仔女的確係父母責任,仔女亦應感恩父母養育!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

da-rosette 發表於 23-7-16 02:09
而家資訊發達好多人醒左唔再愚孝,佢哋識得分咩係父母無條件既愛同有私心既愛。我相信如果父母真係無條件咁 ...

大宅

現今世代最好吾生

珍珠宮

newme 發表於 23-7-16 13:17
咁又唔係咁講喎,你自己選擇做愛唔避孕,又唔可以怪你仔女條精游得快。除非你比人老強啫

仲好講?我選擇懷孕係預備係生個乖仔/囡,點知你條頂心杉係要游咁快過來佔住個位,我夠無預會生呢個衰仔,而家仲阻左我個乖仔/女出世添呀!

珍珠宮

opclk99 發表於 23-7-16 13:33
係父母生要生出佢嚟,佢無同意?

咁叫佢立即死Q左去吧。

你好正呀!

opclk99    發表於 23-7-16 13:55

水晶宮

pochario 發表於 23-7-16 12:55
講得出呢啲又係腦壞死,咩叫冇經你同意生出嚟?!父母夠無諗住你跑出啦,諗住生個又乖又聽教,點知比你條頂 ...

咪係,所以冇得計,全部都係命運安排

水晶宮

opclk99 發表於 23-7-16 13:33
係父母生要生出佢嚟,佢無同意?

咁叫佢立即死Q左去吧。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

照顧仔女的確係父母嘅責任,而父母亦唔係個個都會無條件,無目的盡全力去愛仔女,關係係雙向嘅,父母點對仔女其實佢哋會感受到㗎。

同意父母盡心盡力去養育孩子,做仔女嘅都要識孝順,識感恩,不過孝順又並唔一定要同錢掛鈎,父母自己唔好好計劃將來,硬要將養老重擔壓落子女身上,仔女一出身就喉住子女半份糧,又話要收過萬家用,用孝順兩字去綁架子女,呢啲父母行為都係要不得囉,如果大家關係係好好,唔太相信子女會對父母不聞不問囉 !

大宅

因為呢個年代既小朋友無幾多個有真係快樂的童年,佢地會覺得點解要生佢

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 23-7-16 15:15
照顧仔女的確係父母嘅責任,而父母亦唔係個個都會無條件,無目的盡全力去愛仔女,關係係雙向嘅,父母點對仔 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊