自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

del

大宅

有,我仔,信心十足

別墅

sansan1122 發表於 23-7-18 11:29
有,我仔,信心十足

勁呀

珍珠宮

sansan1122 發表於 23-7-18 11:29
有,我仔,信心十足

可否分享一下心得?

我D仔女無自信,常常睇低自己。尤其細仔,怕挑戰和新嘗試。

水晶宮

畀面勳章

我個仔

自信爆棚,我要不停叫佢唔好咁驕傲,唔好以為自己好叻

大宅

參加下群體活動會唔會好 d ?
例如童軍,打波

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

leehoiching 發表於 23-7-18 11:02
想知道11歲到14歲期間,有冇呢啲小朋友?我都有鼓勵女兒,但佢唔多唔少都會有時質疑自己能力。
...

我女,自細到大都自信心爆棚,但佢唔係咩學霸精英,只係任何事佢都充滿信心

子爵府

我女!由細到大自信心滿滿,即使有時遇到失敗,佢嘅唔開心只維持十秒,之後都會話「媽媽你吾洗擔心喎,我下次一定得㗎!」佢話想考全級第一,結果真係俾佢考到,考到後就話「我都話會考到㗎喇!」
我都吾知佢啲自信心喺邊度嚟!

別墅

一睇性格
二睇教養
三睇你點定義"有自信"

內向小朋友, 多數唔多出聲, 俾人覺得無自信, 但其實可能係由安靜中觀察到事物O既正反兩面, 所以唔會做D好絕對O既決定, 講D好絕對O既說話, 甚至考慮左好多因素, 覺得自己無勝算, 然後就唔去試

第二睇教養, 指O既係平時大人點稱讚小朋友, 唔讚當然打擊佢自信, 讚叻讚靚呢D天生野, 無助增加小朋友自信, 要讚一D佢可以改變O既野, 例如: 努力, 耐心, 小心, 呢D野, 就算結果失敗(例如成績差), 仍然可以讚。用呢種方法讚讚下, 連大人都會學懂點睇小朋友長處。另外, 如果由細有陪小朋友玩boardgames, 可以俾佢贏, 尤其大人陪小朋友玩, 大人贏個小朋友根本係欺負小朋友, 對小朋友自信增長完全無幫助。

最後, 點先叫有自信? 佢對咩無信心? 定係佢觀察到一D我地大人觀察唔到O既問題, 所以佢唔肯試? 咁究竟係無自信, 定觀察力/分析力強?

(ps. 我小朋友學障, 曾經覺得全級同學都唔喜歡佢, 但佢喜歡閱讀, 係軍事迷, 上年同佢睇電影, 問佢如果佢係主角, 會唔會做同一決定.... 佢話某方面佢都無數據, 無相關知識, 唔敢肯定自己會唔會同主角一樣, 但如果換另一場景, 佢有相關知識, 佢會做主角同一決定)

別墅

回覆 lovelybaby2015 的帖子

Me too 我女都係呀!吧嬲都自信心爆棚,我都係成日要提醒佢要謙卑啲冇咁驕傲,盡量低調,總之佢好似樣樣都無憂無慮開心快樂型

男爵府

回覆樓主:

我反而欣賞我女自律性爆燈,依家中四完全唔使我點理(讀書,生活細節),我白頭髮,皺紋都出少D

水晶宮

畀面勳章

pya 發表於 23-8-19 13:08
回覆 lovelybaby2015 的帖子

Me too 我女都係呀!吧嬲都自信心爆棚,我都係成日要提醒佢要謙卑啲冇咁驕傲 ...

侯爵府

係性格, 也係家庭教育(洗腦)的問題

我係一個內向又自信的人, 因為媽咪由細到大都話我唔比別人差, 成日話人哋做到的你都會做到, 我又信架喎(大個就知玩嘢, 點會人哋做到我一定做到吖) 阿媽話我只係唔肯做, 唔係做唔到, 於是一直好自信咁生活咗幾十年

大宅

Minnie2010 發表於 23-8-18 19:07
可否分享一下心得?

我D仔女無自信,常常睇低自己。尤其細仔,怕挑戰和新嘗試。

比多d機會佢嘗試,大人陪佢實踐。
我仔10歲,今個月去日本的行程全部佢plan。係電腦搵好d樂園開門關門時間,酒店出發去搭咩線咩站落車,食嘢點安排。佢6月考完試開始plan,Legoland,鈴鹿, monkey park ,海洋館,動物園,剩留2日比我同爸爸shopping 。
我哋全程跟住佢份plan玩,好成功。
我覺得自信心就係甘累積。
平日呢,比佢入廚房學煮食,當然要睇住用火。家庭活動比佢揸下主意決定,吾好話太細就過度保護。

子爵府

leehoiching 發表於 23-7-18 11:02
想知道11歲到14歲期間,有冇呢啲小朋友?我都有鼓勵女兒,但佢唔多唔少都會有時質疑自己能力。
...

上星期先至見識一個14/15歲左右嘅靚仔,自信心爆棚到好似全世界要圍住佢轉!

大宅

wingyaumama 發表於 23-8-19 14:52
上星期先至見識一個14/15歲左右嘅靚仔,自信心爆棚到好似全世界要圍住佢轉!
...

哩種叫自大喎

子爵府

Jandr 發表於 23-8-19 14:59
哩種叫自大喎

就係以為自己樣樣都啱,樣樣都正確囉,過咗火咪變自大!

珍珠宮

我大仔以前係咁,所以人際關係麻麻地。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊