自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

老爺奶奶好鍾意返鄉下,疫情後未返過去,成日心思思想返去,佢地覺得我個仔都6歲,佢地自己handle到(72及79歲都算夠體力,但奶奶同老爺眼唔好,同埋有事表達唔到點求助,例如在街問路)二帶一咁返帶孫返去。
喺5月有一日,我老爺話決定7月帶我仔去鄉下一個月當旅行,我答唔得,因為全日幼兒園8月中後先放假。自此佢地見親我哋都問放假未,今日又話嫲嫲帶你返鄉下啦。
問題係喺鄉下佢地周圍住人屋(親戚兒甥)佢地諗住有大屋小朋友走走跳跳好開心,我之前去過,真係鄉下嗰啲,好多蚊、唔開冷氣、有個魚塘,老人家男喺屋外煲煙鬥地主、女開電視睇過日晨。續…

子爵府

跟住我話返都係星期六去星期日返,佢話咁少,我話小朋友要學嘢、做功課嗰啲,佢話我老公細個(70後)暑假返去一個月,我無應佢。
佢地去另一目的想拎活雞(放晒血塞入袋帶5-6隻擺冰箱食半年)拎鰂魚、連蝦米香蕉都拎。我覺得佢地係好錫我的仔,講真一齊去2-3日無問題,但佢地係唔想我同老公去,帶我仔上去咁佢唔返黎住我哋內佢唔何(有先例帶去飲茶講明之後有活動帶去屋企唔接電話)所以我好怕。同埋,我真係要諗功課溫書睇書嗰d.
有個post有jm 講得啱,直資同津,係小朋友放假去的地方有分別,我奶奶成日想津(免費仲好多嘢送)放假去鄉下。

子爵府

之緣 發表於 23-7-19 00:42
老爺奶奶好鍾意返鄉下,疫情後未返過去,成日心思思想返去,佢地覺得我個仔都6歲,佢地自己handle到(72及7 ...

我奶奶以前有問過!我直接No咗佢…..

子爵府

doryi 發表於 23-7-19 00:58
我奶奶以前有問過!我直接No咗佢…..

原來老人家真係想咁

水晶宮

之緣 發表於 23-7-19 00:52
跟住我話返都係星期六去星期日返,佢話咁少,我話小朋友要學嘢、做功課嗰啲,佢話我老公細個(70後)暑假返 ...

你唔俾你仔的回鄉卡兩老,佢地帶唔到你仔返大6

男爵府

回覆樓主:

跌落河 整親 甚至拐帶 死亡無仇報 叫你老公講 收起旅遊證件
te quiero mucho mi amo

伯爵府

成個月無父母喺身邊,得兩個70幾歲老人家睇住,有啲危險。有時親戚都未必會上心睇住小朋友,特別係鄉下天生天養嗰啲。

子爵府

之緣 發表於 23-7-19 00:58
原來老人家真係想咁

我接受唔到唔好話一個月、一兩日都未必得…

chyush    發表於 23-7-19 10:14

瑪瑙宮

大廚勳章

之緣 發表於 23-7-19 00:42
老爺奶奶好鍾意返鄉下,疫情後未返過去,成日心思思想返去,佢地覺得我個仔都6歲,佢地自己handle到(72及7 ...

個仔有冇回鄉證?有嘅順便整爛佢。。。過咗期就唔好同佢申請拖吓拖吓就暑假完。。。

你老爺奶奶根本有前科,分分鐘吼你唔覺意就帶咗你個仔上去。。又唔想你兩公婆跟佢都唔知咩居心。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

嘩。。。我一定唔比佢地帶返鄉下,
我會企硬,唔好嘈呀,我會發癲架。

水晶宮

回覆樓主:

好彩我細路係媽媽怪,帶唔走,晚上會認我,冇會喊,佢地搞唔掂的

子爵府

好有趣既諗法,想帶走一個月唔俾父母跟。佢哋兩個點會有能力照顧到,可能諗住交俾親友照顧

子爵府

bobocheung65 發表於 23-7-19 00:59
跌落河 整親 甚至拐帶 死亡無仇報 叫你老公講 收起旅遊證件

我連申請都唔申請住…
佢地又一把年紀可能真係想帶孫返去威(大仔係第一個孫、我細仔係第二個孫暫時that’s all)
已話年底陪返去飲2日1夜都唔滿足,我就係驚下年我仔升小二個暑假佢地死lur 要帶返去一個月(我當然反面都唔比呢件事發生,上去一個月,追返d進度係我搞)會煩死

子爵府

SabrinaR 發表於 23-7-19 01:02
成個月無父母喺身邊,得兩個70幾歲老人家睇住,有啲危險。有時親戚都未必會上心睇住小朋友,特別係鄉下天生 ...

人地個個要搵食,佢的兒甥的仔女都大晒,而且鄉下的人來香港都只係來2日1夜講明小朋友要返去溫書

子爵府

doryi 發表於 23-7-19 01:02
我接受唔到唔好話一個月、一兩日都未必得…

Me too

子爵府

Adiezz 發表於 23-7-19 01:10
好有趣既諗法,想帶走一個月唔俾父母跟。佢哋兩個點會有能力照顧到,可能諗住交俾親友照顧
...

佢地就係話成績唔洗理、玩、好開心、上面咁多人每人睇一眼。我11年前去過,所謂人人識只係佢講,好多好老唔認得佢,夾硬同人打招呼。
同埋天生天養,過到一日就一日

子爵府

seaheart88 發表於 23-7-19 01:02
個仔有冇回鄉證?有嘅順便整爛佢。。。過咗期就唔好同佢申請拖吓拖吓就暑假完。。。

你老爺奶奶根本有前 ...

就係知佢地到時電話唔接、接左又話我仔要留低玩多兩星期…各樣嘢。

我宜家拖住唔申請

侯爵府

一定要你去先去,兩位老人家太老,邊照顧得掂

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

叫佢地自己先返去試住一個月,睇下慣唔慣,慣的話年底你同老公一齊陪返多幾日。
老人家好多時只係把口講下,未必真係做。小朋友體驗下鄉下生活無妨,但一個月太長。

子爵府

之緣 發表於 23-7-19 01:26
就係知佢地到時電話唔接、接左又話我仔要留低玩多兩星期…各樣嘢。

我宜家拖住唔申請

咁就唔好申請,連passport 都收埋。

再問直頭全家都話唔番,回鄉証過期,約唔到做新証等等,如果你老公同意,叫佢直接講唔俾去,因為已安排活動,等佢地死左條心。

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊