自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Ikymama 發表於 23-7-24 08:48
想不到其他科,不過打算做會計,知道要不停考試,是一條難行的路

仲有冇其他conditional offer

會計搵到食,各行各業都要。

如果做審計,要有心理準備,有機會跑大陸,男嘅應酬啲客要飲酒,女就好啲酌量,不過見識就多咗。

通常工作都好忙,七八點收工算正常,忙起上嚟晚晚十二點過外,第二朝又一早返工。

多數人會考會計師執照,同一時間返工又要應付考試好繁忙,專業考試合格率唔高,不過考到嘅大有人在,就算失手一科又可以重考。

珍珠宮

回覆樓主:

工作要好捱得辛苦。如果是我的女,我建議她考慮其他

珍珠宮

sochui 發表於 23-7-24 09:38
工作要好捱得辛苦。如果是我的女,我建議她考慮其他

又咁講,考取會計師執照,認可會計工作經驗必須主要同核數有關,畢業剛剛出嚟捱一兩年,先知道搵錢辛苦,同最低每小時工資簡直不成比例。

如果覺得唔合適,可以轉工種例如稅務,又係另一個世界,返工時間就正常好多。

珍珠宮

Anka 發表於 23-7-24 09:55
又咁講,考取會計師執照,認可會計工作經驗必須主要同核數有關,畢業剛剛出嚟捱一兩年,先知道搵錢辛苦, ...

初入行日子不易過,要捱完頭五六年,才希望有好日子過

侯爵府

2023年兔年勳章

「想讀」同「喜歡及有興趣讀」係兩件事!
會計求專業考試認可資格,出身在哪兒只係一張入場券,經驗與實力才是致勝關鍵!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

珍珠宮

唔好讀都大,我奶奶幾廿歲/黄之鋒都入到

水晶宮

想不到其他科,不過打算做會計,知道要不停考試,是一條難行的路
有冇興趣先? 想唔到其他科就去讀?

珍珠宮

sochui 發表於 23-7-24 10:01
初入行日子不易過,要捱完頭五六年,才希望有好日子過

審計核數位好辛苦,先做一兩年轉做稅務已經唔使捱。

一年升一級,六年好大機會做到經理級。

都係嗰句興趣都好緊要

男爵府

你們真好...很多謝你們的意見,令我知多D有關會計行業及此二間自資大學,阿女說不抗拒會計,會嘗試培養興趣,所以不肯定她是否可捱到,希望她不會半途而廢。

珍珠宮

Ikymama 發表於 23-7-24 11:38
你們真好...很多謝你們的意見,令我知多D有關會計行業及此二間自資大學,阿女說不抗拒會計,會嘗試培養興趣 ...

認清楚目標,畀心機讀書畢業唔難。

一畢業可能同3大5大競爭有分別,可能要從second tier CPA firm做起,之後有機會入到大行。

考會計師牌要考4張paper同final exam,還要三年相關工作經驗,即是由今年開始,8年後有機會成為註冊會計師,漫漫長路。

男爵府

要成為註冊會計師,其實讀大學時已經要考相關paper,畢業之後會剩餘5張paper要考,當中考4個單元課程以及1個終期考試,合格後,只需加埋一定要求工作經驗就可以攞牌。
而啲paper係必須在10年內考晒,不過我見我公司啲同事一般最快2、3年考晒,最耐7年都有。
但入會計師樓做嘅升職前景初期係有數得計,通常一年升一級,去到要升principal就可能要耐啲,因為都有其他業務內嘅事情學習同攞經驗。

男爵府

2024年龍年勳章

Ikymama 發表於 23-7-23 13:04
請教各位,如果想讀會計~恆大或都會比較好?謝謝各位

讀咗個degree 之後轉其他學校攞master

大宅

讀會計最緊要快快脆脆考到牌。名校出身就有機會入big 4, 但嗰啲都係辛苦錢,極高壓力。

如果普普通通考到牌,做audit, 搵食一定無問題。不過都預咗辛苦。

我唔係做這行,但有中學和大學同係。

珍珠宮

貝_貝 發表於 23-7-24 13:21
讀咗個degree 之後轉其他學校攞master

行情係有不少內地生,喺中大讀完會計碩士入咗big 4。

男爵府

你們真利害,很有用的資訊及鼓勵,謝謝你們

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊