自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

係咁嘅我嘅18歲身份證過咗30日未換到,已經預約咗,但係預約配額滿晒,要排到去十月先可以申請,九月就需要去澳門,如果我帶我張兒童身份證同埋特區護照過唔過到澳門?另外我有網上申請表示我預約咗嘅頁面截圖到時候出示會唔會有用?因為有好重要嘅事要去澳門,所以好擔心過唔到,如果知道嘅話請解答一下,非常感謝> <

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Chung0101 發表於 23-8-1 21:15
係咁嘅我嘅18歲身份證過咗30日未換到,已經預約咗,但係預約配額滿晒,要排到去十月先可以申請,九月就需要 ...

唔能夠正面答你,分享個個案
我女18歲生日,換身份證但新證未到手,得張行街紙
一時無細想,帶行街紙同回鄉證返大陸
俾阿sir “的”咗入房,話行街紙唔可以做旅行證件,下次咁嘅情況應該用特區護照(代替身份證)
所以我諗你個case用特區護照應該無問題

你可以聽日打28246111問吓入境處,通常要等一陣10分鐘左右

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 23-8-1 23:53
唔能夠正面答你,分享個個案
我女18歲生日,換身份證但新證未到手,得張行街紙
一時無細想,帶行街紙同回 ...

裝返個非觸式e-道,連身份証都唔洗攞出黎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

c.vieri 發表於 23-8-2 00:04
裝返個非觸式e-道,連身份証都唔洗攞出黎

幾年前未有呢招嘛

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

早排阿女18歲換成人身份証,申請時問咗d阿sir去澳門既事宜, 話行街紙要連同passport先可以出入境

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊