自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

居屋剛剛收樓,請問JM有無試過直接搵大陸造傢俬?有邊間好?謝謝

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

joyjoy_521 發表於 23-8-2 13:24
居屋剛剛收樓,請問JM有無試過直接搵大陸造傢俬?有邊間好?謝謝
...

注意佢用咩木
最怕佢用夾層木
係香港好易發毛

子爵府

有,做過櫃/床。淘寶有一條龍。搵人上門度尺,之後設計師比design你,您可以揀咩料,upgrade料,不斷執個design都得。之後佢運貨落嚟有師傅安裝。上次搵果間無咩問題,內地嗰邊做嘅都跟得ok,但佢搵個香港安裝師傅係超級無禮貌,所以我不介紹了。

另外淘寶搵過做實木書枱,好好。但要自己另外搵師傅裝。

男爵府

回覆樓主:

我幾年前大裝修,上去深圳筍崗啲裝修公司,做左一個廳大櫃,書櫃同書枱,過左7年,仲好靚。
第一次上去睇定材料,第二次帶埋裝修師傅上去一齊講價錢同定尺寸,之後有香港人師傅再上門度尺寸。
3星期後送上門,由我裝修師傅裝上。如果要佢安裝,要另加錢。
我當時想喺香港做,但好多傢俬鋪唔願意跟我要求尺寸做,一係要加好多錢,趟門樣板選擇又少,大陸好多款選擇,又靚。
其實香港鋪頭咪又係搵大陸材料做,但收費可能幾倍以上。

我唔記得鋪頭名了,啲單已經掉左。

民房

...

有呀。

男爵府

回覆樓主:

我裝緊修,我同裝修師傅喺深圳搵咗間大陸傢俬廠做全屋櫃同地台,埋單連運費港幣 $40000 左右,夾板板芯 + 防紋納米板,聲稱超 E0 級,送咗部份黎,完全冇膠水味

大陸約 $900 人仔一米或平方米,香港就大約 $1300 一呎計,兩者差四倍價錢,我如果香港做要過廿萬,但啲櫃可能一樣

建議可以問師傅有冇好介紹,或田貝走一轉,甚至淘寶睇下都可以

洋房

gm147 發表於 23-8-7 17:00
我裝緊修,我同裝修師傅喺深圳搵咗間大陸傢俬廠做全屋櫃同地台,埋單連運費港幣 $40000 左右,夾板板芯 + ...

900是唔包送貨安裝,咪搞啦。如果900蚊包送貨安裝多多來我都要

洋房

gm147 發表於 23-8-7 17:00
我裝緊修,我同裝修師傅喺深圳搵咗間大陸傢俬廠做全屋櫃同地台,埋單連運費港幣 $40000 左右,夾板板芯 + ...

你記得問清楚,我同事就係咁比咗$8000訂,之後先話要加20000幾安裝費

大宅

D..D 發表於 23-8-2 14:25
注意佢用咩木
最怕佢用夾層木
係香港好易發毛

我怕有木蝨

子爵府

花木蘭s 發表於 23-8-7 23:17
我怕有木蝨

E0木無

琥珀宮

...

其實都幾煩,係香港訂造仲好

公爵府

好媽媽勳章

我而搵緊一間,佢已經搵左師傅黎度尺要比5百人仔,聽日上去深圳同佢「詳談」,初步出左圖&價錢,佢設計錯到我癲癲地明明要打橫吊櫃變打直希望面對面會好啲,佢又會每樣傢俬自己加啲構思落去啲傢俬度,加呢樣加幾百果樣又幾百成條數又唔同左,當然唔要會扣返但我覺得好煩,做咩唔聽我講要點做啫大陸訂唔係問題,一定要問清楚係咪包運包裝,果度閒閒地1-2萬人仔

大宅

回覆樓主:

我岩岩做左,我之前都有開post 問意見做工人房同小朋友房, 有香港師傅度尺,設計WeChat 溝通,我改左好多次都幾唔好意思,安裝師傅都好好我地有其他要求都儘量幫手又有禮貌,現場裁尺寸收口. 呢度傢俬大概9千人仔,運輸加安裝另外2-3千

* 門同窗會裝的,怕大家錯重點以為我叫工人訓開放area*

男爵府

silver-tabby 發表於 23-8-8 02:02
我岩岩做左,我之前都有開post 問意見做工人房同小朋友房, 有香港師傅度尺,設計WeChat 溝通,我改左好多次 ...

好難上到床,梯又直,又冇扶手借力捉住,你試下就知

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我全屋淘傢俱, 不訂做。自行度尺散叫。再另人找師傅上門安裝。
兩年幾, 冇穿冇爛.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

jarjarjar 發表於 23-8-8 06:42
好難上到床,梯又直,又冇扶手借力捉住,你試下就知

我有試,會有的,有部份先裝左再度位加

男爵府

瑶瑶you 發表於 23-8-7 22:55
900是唔包送貨安裝,咪搞啦。如果900蚊包送貨安裝多多來我都要

我張價單係裝修師傅朋友介紹,兼直接搵廠做,約 $820 一米/平方米,包送貨到樓下,師傅自己搬上黎;至於安裝,係我依邊木工師傅做

另一張圖係我隨便上小紅書見到,廠價唔使 $700 平方米
attach0/tmp/phpNhbXe1
attach1/tmp/phpsAMLj7

男爵府

米豬蓮 發表於 23-8-8 01:34
我而搵緊一間,佢已經搵左師傅黎度尺要比5百人仔,聽日上去深圳同佢「詳談」,初步出左圖&價錢,佢設計錯到 ...

大陸造傢俬,出錯機會高,劃圖都改咗幾轉,到收貨也會有分別,加上好多樓本身牆都唔會太平,好難完美緊貼,唯有睇師傅收口功力

大宅

gm147 發表於 23-8-8 09:27
大陸造傢俬,出錯機會高,劃圖都改咗幾轉,到收貨也會有分別,加上好多樓本身牆都唔會太平,好難完美緊貼 ...

我就係試過香港訂造傢俬,因為牆身唔平,雖然係訂造但師傅只係負責裝,唔會現場裁木所以都唔係幾岩位。反而係大陸造既預左要現場再裁,加上今次度尺我係整間房都有現有傢俬咁去度,造出來都幾岩位係意料之外

大宅

mandy952 發表於 23-8-7 23:40
其實都幾煩,係香港訂造仲好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊