自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實的士呢個行業,真係要大整頓

侯爵府

c1224 發表於 23-8-4 15:17
講搭的士,我真係好想呻下,上週六同先生+仔係大陸食完飯由落馬州返港,過完關見到巴士幾個蛇餅,我就話搭 ...

咁似我既經歷,有次我手傷左,要拎個重重地既野,坐的士從瀝源去火炭工廠區,一上車講去火炭佢即黑面,妖左一聲然後不斷話去咁近乜乜乜,我開頭都忍佢,但佢仲未肯收聲,我話其實一上車你好講唔去啦!佢又係話係唔想載架,咁你都上左車啦!我即刻叫佢停車,我話唔勉強你!佢即產左埋巴士站(火炭站)我比錢佢,佢找錢係掟比我,我用d散銀掟番佢。佢一路爆粗,我又回敬佢,老母來來去去。佢鬧我:走啦死八妹,我鬧番佢:走啦!死的士佬。最後我大力扮佢門。
呢件事都成廿幾年前,如果而家發生未必再咁激,後生火大

子爵府

其實係要有個有效的投訴機制,同埋罰則,比d 的士司機知道係有後果的。

而家司機個個都係個體戶,就算態度超差最多咪互吵,佢又唔同打工仔係會被人炒,駕車轉頭又可以接第二個客。

子爵府

回覆 j2j2 的帖子

應該強制的士要裝cam,影住車廂內,一上客就全程錄影,咁所有拒載、兜路、嫌三嫌四、粗口、唔找錢,看錄影就一清二楚。同樣地乘客的無理行為,都係一清二楚。公平。

大宅

soliang 發表於 23-8-4 12:53
現時在香港搭的士的體驗越來越差, 因為要比現金, 同埋如果比大紙又會比個司機西面, 比說話你聽話岩岩開工個 ...

比大紙嘅話上車前同佢講聲睇下有冇得找先 ,冇嘅就下架,又或者問佢有冇其他支付工具

大宅

現時在香港搭的士的體驗越來越差, 因為要比現金, 同埋如果比大紙又會比個司機西面, 比說話你聽話岩岩開工個 ...

好在你加埋最後果句

子爵府

可以唔坐都盡量唔坐!
基本上兜路多,揀客,態度差,當乘客水魚,西口西臉

珍珠宮

j2j2 發表於 23-8-4 20:51
回覆 j2j2 的帖子

應該強制的士要裝cam,影住車廂內,一上客就全程錄影,咁所有拒載、兜路、嫌三嫌四、粗 ...

全港咁多部的士,24小時,邊個做睇片及判罪?黃秋生的士判官?

伯爵府

撘乜交工,食嘢等都有机会遇到好/衰人。
冇乜感覺了。

全世界都一樣。

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

有些司機真係唔知佢想點,
好彩唔係全香港的士司機都係咁。
坐短程又嫌你少錢黑面比聲你聽,
坐長途又唔想去叫你坐第二部。
試過坐約40蚊車費路程的
,個司機我一上車講去邊就開始摺摺聲,又揸到chopchop下,我忍唔住同佢講,你唔滿意車程短?佢見我開始發火就話唔係,我話你摺左咁耐又揸到咁,仲以為你係D衰格司機又要做又唔順氣添,佢話係得呢到接客都知唔會長途啦,我話邊有分架,每個地點唔同人都有唔同目的地架啦,我撘的士都唔係次次同地點啦,最主要係賺得呢份工既錢就唔好唔順氣又要做啦。

珍珠宮

睛靈勳章

奇異果小邱 發表於 23-8-4 15:05
趕時間先搭的士, 銀包得大紙都無計架。如果司機無得找, 車客人去便利店打散佢LAW...黑面真係唔要得。

而家 ...

點解一門生意要咁樣逃避交稅?仲要係服務大眾既一重交通工具

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

Call 的士3pm 去機場
1:30 打電話來問 2:15pm 得唔得

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

香港衰的士司機、真是不少~

我都好怕搭的士、尤其短程、費事俾說話我聽、專登令到架車左搖右擺、突然加速突然刹車.......
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

jollyma 發表於 23-8-5 06:22
點解一門生意要咁樣逃避交稅?仲要係服務大眾既一重交通工具

佢地已經被香港市民縱到認為唔交稅拎公屋同寸乘客係天經地義。上面已有 example個司機只講一句支付寶要收佢 charge市民就立即好人唔用支付寶比 cash佢地,咁下次有人上車後話要電子支付佢咪敵視

瑪瑙宮

回覆樓主:

可以免稅生意,有D司機又西口西面,有須要先乘的士,帶老人家+輪椅,有D司機好的,

子爵府

BKFinder 發表於 23-8-5 04:54
全港咁多部的士,24小時,邊個做睇片及判罪?黃秋生的士判官?

有問題的、爭議先需要看錄影啦。邊個做判官?當然係政府。
可能你的假設係出現太多太多爭議,看不完,咁都係反映而家的士/乘客的現實問題,始終要處理。

水晶宮

j2j2 發表於 23-8-4 20:51
回覆 j2j2 的帖子

應該強制的士要裝cam,影住車廂內,一上客就全程錄影,咁所有拒載、兜路、嫌三嫌四、粗 ...

好似澳門咁,車內有cam由交通事務局管理,交通局收投訴,就會開cam。

如果由政府管理,可以避免私隱問題,我舉個例子,香港警察隨身攝錄器,所儲存的影片經過加密,係要有廠方專門設備先至可以閱讀/複製,攝錄機遺失,影片資料都唔會外洩。我相信如果香港政府要在的士上裝cam ,都會好安全,司機一定唔可以自己睇到影片。

複式洋房

上校車 發表於 23-8-4 12:54
早期又話promote 左好多裝八達通, 而家都好似唔多覺有

我有問話 啲司機鬧爆
話舊野又快冇電 又阻住
反而都要連手提電話 不如直接用電話收

大宅

華妹妹 發表於 23-8-4 20:28
咁似我既經歷,有次我手傷左,要拎個重重地既野,坐的士從瀝源去火炭工廠區,一上車講去火炭佢即黑面,妖 ...

其實有咩用,結果你去唔到你地方又要比返錢,仲要勞氣媽來媽去

侯爵府

回覆樓主:

只要無架輪椅係身邊揮手,大多數都正常!
佢車上話有電子支付,但每次比錢時都話壞咗,你都吹佢唔脹喎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊