自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想轉個醫生做膀胱鏡檢查,然後決定治療方案因為都幾大粒,衝擊波都唔會得,甚至有可能最後要微創, 想搵個手勢好,有耐性、有醫德嘅醫生
希望呢度有用家推介/分享
先道謝~thx

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

做得膀胱鏡檢查,不如做輸尿管鏡碎石,道理完全一樣。我係男,幾年前喺QE做,雖有局部麻碎,但都好痛。

子爵府

ohmygosh 發表於 23-8-9 10:03
想轉個醫生做膀胱鏡檢查,然後決定治療方案因為都幾大粒,衝擊波都唔會得,甚至有可能最後要微創, 想搵個 ...

司徒石醫生

子爵府

ohmygosh 發表於 23-8-9 10:03
想轉個醫生做膀胱鏡檢查,然後決定治療方案因為都幾大粒,衝擊波都唔會得,甚至有可能最後要微創, 想搵個 ...

請問你幾大粒?因為我家人7MM其實政府比佢巳經好快期, 診斷有腎石後約佢3星期後做手術, 但本身佢好怕痛又好擔心, 所以即係約見黃國田醫生, BOOK埋今日仁安喥做沖激波.早上做完比佢上床休息幾小時,下午已經可以出院, 暫時無痛. 唔洗食止痛藥

子爵府

makm 發表於 23-8-9 11:23
做得膀胱鏡檢查,不如做輸尿管鏡碎石,道理完全一樣。我係男,幾年前喺QE做,雖有局部麻碎,但都好痛。 ...

呢個做法聽到未做都已經覺得好痛

侯爵府

回覆 kimmy2006 的帖子

29mm (接近3cm)
港島私家醫生入院衝擊波,一次 KO,已排清>95%

只需每年照,平日注意飲食

子爵府

ohmygosh 發表於 23-12-18 21:00

29mm (接近3cm)

3cm好大粒,咁遲先發現,係咪突然一日腰痛發現?

侯爵府

鈍痛了好幾年,佢以為自己腰骨痛/疲勞,今年中做 basic check up 才知佢間中尿有血,揭發腎石
差啲俾佢激死
粒D養到3cm,仲要鹿角形圍住腎下盞長滿深陷,極恐怖

First opinion話一定要開腰,十幾萬預咗~後來second opinion 資深好多,分析了xray 估計石的成份屬於較易打碎的一類,但都保守估計要做兩次衝擊波

Eventually 一次KO,醫生覆診睇片都好雀躍,話出來效果比預期好,不用安排第二次了

感謝上帝

子爵府

ohmygosh 發表於 23-12-18 21:17

鈍痛了好幾年,佢以為自己腰骨痛/疲勞,今年中做 basic check up 才知佢間中尿有血 ...

一次ko,咁真好幸運入,成3cm咁大粒

侯爵府

Dr都話比較少遇上這麼大粒~~~~唉,有驚無險,陪佢醫病搞到我焦慮加劇

侯爵府

ohmygosh 發表於 23-12-18 21:17

鈍痛了好幾年,佢以為自己腰骨痛/疲勞,今年中做 basic check up 才知佢間中尿有血 ...

請問你睇邊位醫生?

侯爵府

回覆 alau2021 的帖子

張文釗醫生

alau2021    發表於 23-12-18 22:05

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ohmygosh 發表於 23-12-18 21:59
回覆 alau2021 的帖子

張文釗醫生
真係多謝你嘅分享!我有朋友打咗二次話好痛,仲成日復發,見佢好痛苦,我諗可以介绍你嘅醫生俾佢。其實BK有唔少JM好無私地分享啲好醫生或經歷或經驗,有啲真係救命稻草!真係非常感謝!

侯爵府

回覆 ificould 的帖子

當初都係個教會姊妹幫手問返個舊同事
知道呢位張醫生 風評好 D客返嚟都有同agent講話好掂~
最初我團契姊妹幫忙搭嘴一問,就已經問到兩個醫生名, 我先生知道張醫生有掛仁安, 亦有喺仁安嘅分科診所(尖沙咀及 將軍澳) 部份時間駐診 所以就特別傾向搵佢~~~最後冇揀錯!

雖然 我哋係去咗張醫生自己開辦嘅泌尿中心(中環)睇和覆診, 而最後就聽佢建議去咗St Paul's 度做衝擊波

有啲嘢真係有過人介紹會好好多 不然我都唔知點樣先搵到個好醫生俾我先生

侯爵府

不過張醫生都話有啲人嘅體質或者生活習慣,真係會成日生, 過一兩年又會返轉頭搵佢再做
希望你朋友可以受少啲苦啦!去攞多個意見都好嘅

祝福~

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ohmygosh 發表於 23-12-18 22:25

係啊!有病又唔知要揾邊個醫生?同埋應該要點做時?真係好迷惘、好心慌又無助,所以有人介紹返好醫生,真係好感激!再次多謝妳!

侯爵府

ohmygosh 發表於 23-12-18 22:30

不過張醫生都話有啲人嘅體質或者生活習慣,真係會成日生, 過一兩年又會返轉頭搵佢 ...

我估我朋友可能就係易返發體質,佢已經好忍耐戒口,但都不時返發。知有的人話跳绳都可排啲好细嘅石出來,我啱啱係淘寶帮佢揾緊,只要有效都想試吓,可見佢都幾痛苦吓。

侯爵府

ohmygosh 發表於 23-12-18 22:25

感恩

ohmygosh    發表於 23-12-18 23:18

侯爵府

ificould 發表於 23-12-18 22:10
真係多謝你嘅分享!我有朋友打咗二次話好痛,仲成日復發,見佢好痛苦,我諗可以介绍你嘅醫生俾佢。其實BK有 ...

真係好多謝樓主分享,雖然自己冇腎石問題,但係睇到JM 遇到好嘅醫生我會記低,有需要可以介紹俾親戚和朋友

ohmygosh    發表於 23-12-18 23:17

大宅

想知腎石的主要成因是?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊