自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

想請問一下有無人知,親人自殺過左身,係無任何遺囑下淨低未供完嘅樓,姊弟關係,已去銀行凍結左戶口同層樓,咁想請問差餉同管理費仲洗唔洗交?因親人用自動轉帳交的,電話打極都無人聽,係咪需要親自出長沙灣問呢?謝謝

珍珠宮

wai0824 發表於 23-8-9 20:48
想請問一下有無人知,親人自殺過左身,係無任何遺囑下淨低未供完嘅樓,姊弟關係,已去銀行凍結左戶口同層樓 ...
點解可以唔交?

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

想請問一下有無人知,親人自殺過左身,係無任何遺囑下淨低未供完嘅樓,姊弟關係,已去銀行凍結左戶口同層樓 ...

嗯.........,無人住嘅空置單位都要交差餉管理費。你唔交會被追討喎

別墅

回覆樓主:

一定要由親負責繳交

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

愛心頭除 發表於 23-8-9 20:55
一定要由親負責繳交

咁係咪轉名轉戶口交就可以?因佢後面有更改地址戶口資料咁,係咪就咁寄去更新我而家收信地址就可以架喇

象牙宮

你唔交想賣樓就賣唔到.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔交管理費> 釘契
唔交差餉> 罰款

將來要從遺產扣出來還,
不如不通知銀行, 就不會凍結戶口,
只要户口夠錢,由得它自動轉帳.
不夠錢的話, 你先待付, 記下條數,
將來從遺產扣.

死者如冇家室,
不只你(姊弟)有份分, 如父母尚在也有得分遺產

法院出了遺產承辨書, 承辨人才去銀行拿錢及通知銀行某存戶已死亡

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-8-9 21:03
唔交管理費> 釘契
唔交差餉> 罰款

今日已經去左銀行通知已死亡了,佢都即幫死者凍結曬啲戶口喇,所以我想知差餉係咪可轉佢親人交,因所有野都自動轉帳,供樓又係,咁凍結左層樓暫時唔洗供到搞到做遺產承辦人先再解凍由佢細佬繼續供,因搞做遺產承辦人好煩複,有排搞,佢爸爸媽咪已過身,問題係佢地全都唔係香港出世,只得佢2姊弟係香港居住,其餘兄弟姊妹都係大陸,無香港身份證的,所以仲惡搞,搵律師都要自己搵齊所需文件先幫你做

瑪瑙宮

咁係咪凶宅

伯爵府

tkop 發表於 23-8-9 21:08
咁係咪凶宅

應唔算係,唔係間屋自殺嘅

翡翠宮

wai0824 發表於 23-8-9 21:07
今日已經去左銀行通知已死亡了,佢都即幫死者凍結曬啲戶口喇,所以我想知差餉係咪可轉佢親人交,因所有野 ...

向政府/管理處改地址, 應該要業主本人簽名.
未辨完遺產承辨, 名不正, 言不順,
唔好冒簽(刑事)

不如久不久check下佢信箱好d,
填autopay 交往先, 就可以,
轉地址, 你朋友冇權做, 除非冒認,
唔好制

伯爵府

Jasmine-4711 發表於 23-8-9 21:18
向政府/管理處改地址, 應該要業主本人簽名.
未辨完遺產承辨, 名不正, 言不順,
唔好冒簽(刑事)

即凍結左佢銀行,我照拎張差餉信去交現金都可以係咪咁呀,因主要之前係戶口做自動轉帳,而家凍結左即再唔可係銀行扣錢要交現金,係咪只要一直拎信去交就唔洗轉地址轉名呢可以

翡翠宮

wai0824 發表於 23-8-9 21:20
即凍結左佢銀行,我照拎張差餉信去交現金都可以係咪咁呀,因主要之前係戶口做自動轉帳,而家凍結左即再唔 ...

你叫管理處俾張autopay form你朋友填, 每月扣管理費.

有人代交管理處唔介意,
總好過要佢地找律師告業主、釘契仲煩.
但交費Receipt 只會放入業主信箱. 親戚冇權改收信地址

同樣地, 如差餉也有autopay, 填表autopay.
地址, 親戚冇權改

咁多兄弟姊妹分, 付費者記住mark 低條數,
在未分遺產前要收番已付費用先

翡翠宮

回覆樓主:

如果唔交
以後要賣樓就會有麻煩

伯爵府

回覆樓主:

其實我想問吓大家如果未做到遺產繼承人下層樓又未供完,可唔可以賣返比銀行 因要再額外再供樓同差餉咁本身家庭開支都大,可能無能力承擔未供完嘅樓,而家都煩緊點做 本身只係住公屋,又有小朋友,得男人做野,但男人堅持想要返層樓,老婆就偏向唔想要,因明知住公屋點可承繼物業,同咁樣搞法要洗嘅錢好多好多佢地根本負擔唔起

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊