婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Happy_agnel 的帖子

係。。。我今年都45了,希望平安過渡。。。

洋房

nganfung 發表於 23-10-15 13:27
回覆 Yee79620 的帖子

我只係8月12日做左個陰超, (個時都仲未經期不止血..) 當時醫生話無異常.. 之後個周 ...

請問你食完中藥止到血嗎?我都係半個月喇

大宅

回覆 芷晴葉 的帖子

睇左2個中醫都唔停。。。最後食荷爾蒙藥。。

洋房

nganfung 發表於 23-10-15 13:27
回覆 Yee79620 的帖子

我只係8月12日做左個陰超, (個時都仲未經期不止血..) 當時醫生話無異常.. 之後個周 ...

咁妳食完中藥點樣?止到血嗎?

大宅

回覆 芷晴葉 的帖子

止唔到呀, 要食荷爾蒙...

公爵府

2024年龍年勳章

nganfung 發表於 23-11-6 21:50
回覆 芷晴葉 的帖子

睇左2個中醫都唔停。。。最後食荷爾蒙藥。。

我現在44,呢兩個月經期完咗第12日左右就流啡,流3至4日左右,然後10日後就嚟m。量都多。你有無試過都係咁呀?

大宅

回覆 judycyk 的帖子

我又無喎, M完12日流啡? 會唔會係排卵期出血? 去檢查下安心D, 無事先中藥調理

公爵府

2024年龍年勳章

nganfung 發表於 23-12-5 10:41

我又無喎, M完12日流啡? 會唔會係排卵期出血? 去檢查下安心D, 無事先中藥調理 ...

原來唔係流啡,今朝嚟咗好多,應該係第12日又嚟多次m

大宅

咁快d去睇下婦科, 安心d

大宅

nganfung 發表於 23-10-29 16:20
回覆 CellT 的帖子

最後....我都係要食荷爾蒙藥. 睇左2個中醫都止唔到血, 不停反反覆覆, 時好時壞, 唯有食 ...

想問你最尾食左荷爾蒙幾時止到血?
我係34,未更年期,但今月都血崩,未止到血,又好似你咁本身信中醫,都跟左佢成2年,仲以為可以唔駛再試黎一個月m, 而家試政府開黃體素個隻荷爾蒙試下

大宅

回覆 hinaki 的帖子

食N字頭荷爾蒙食第三日就止左血。我同你一檬,兩年前D M唔識停兼做埋宮腔鏡手術切埋息肉食埋三個周期既荷爾蒙藥,D M都拖尾唔停,結果睇第一個中醫止到血不但止,仲令我呢2年既月經準時,量正常,5日完唔拖尾,無M痛。。。個心好開心,以後都唔會有失調問題,就算有,佢都可以幫到我。。。只要我有恆心keep住覆診。。。。
可惜,最後都唔得,要再食3個周期既荷爾藥,因為子宫息肉又番發。。。剛剛食完第2個周期,來M中。。
仲要捱多一個月。。

大宅

nganfung 發表於 23-12-15 22:05

食N字頭荷爾蒙食第三日就止左血。我同你一檬,兩年前D M唔識停兼做埋宮腔鏡手術切埋息 ...

你都係去政府開N字頭荷爾蒙嗎?同埋有無食鐵丸?
我食左第2日,仲有血,今日又有排卵痛,因為其實已到排卵期,不過都好過血崩,而家咩都要試
照過超聲波無野,但醫生話我試過2次咁樣出血,幫我排期照宮腔鏡,要到下年9月,如個日m多又要改期
我都係,仲以為中醫可以幫我到,點知發作一次已冚左之前既努力
而家睇返本身經量多,唔岩飲咁多中藥,我個中醫黎m都話照飲,不過我自己無飲足,分分鐘係太行氣活血搞成咁

大宅

nganfung 發表於 23-12-15 22:05

食N字頭荷爾蒙食第三日就止左血。我同你一檬,兩年前D M唔識停兼做埋宮腔鏡手術切埋息 ...

因為呢2日再研究多d呢種病,發現幾多人30幾歲會發生第一次月經唔正常,就算當時醫好左,2年都會翻發,比較似卵巢退化,荷爾蒙會不足,中醫有時未必調到,要後生食得健康營養d去補充唔同維生素

大宅

呢隻N字頭既荷爾蒙藥係我響荃灣港安醫院做宮腔鏡手術後, 婦科醫生開比我食既.
而我都有響馬會門診抽過血, 我無貧血, 醫生無開鐵丸我食, 只係開左止血丸比我, 但我無食.
個個人反應唔同架, 有時如果血多.. 可能要多幾日先完全止到D.
觀察下先, 過多1,2日無改善, 就番去問醫生好D.

超聲波我今次就係做左超聲波, CHECK左無事…(就以為無事…), 個婦科仲同我講個超聲波照出黎個內膜好靚…… 話我荷爾蒙失調.. 我先食左成個月中藥,針灸,拔罐但都止唔到血.
先做宮腔鏡, 先發現有息肉. 如果係照到, 我諗我會即刻宮腔鏡割左佢唔洗拖延成個月

我都心大心細.. 唔知食晒D荷爾蒙藥後, 究竟再唔再去番睇呢個中醫. 想睇既原因係: 佢真係幫到我月經時無經痛, 量正常, 而且又準時. 同埋2年前都係佢醫好左我.
而唔想睇既原因係: 我子官內膜息肉番發, 會唔會因為我呢2年食得多中藥? 學你講, 咁唔好彩2年後, 又番發, 發作一次已冚左之前既努力

大宅

nganfung 發表於 23-12-16 12:39

呢隻N字頭既荷爾蒙藥係我響荃灣港安醫院做宮腔鏡手術後, 婦科醫生開比我食既.

pm左問你睇咩個中醫
翻發係最難搞,我對之前個中醫都無左信心
我仲要貧血,你情況都好過我

大宅

nganfung 發表於 23-12-16 12:39

可以請問婦科醫生資料我都想照內膜

子爵府

nganfung 發表於 23-9-12 12:57
回覆 JoeyJoey 的帖子

我FSH指數係7.8, 今年44, 西醫又話我未到更年期...咁我依家咁算唔算更年期前期呢? ...

請教我今個月都無嚟M,想做身體檢查,FSH指數幾多先正常?我應該做什麼檢查先會知道身體有冇毛病?呢啲嘢又唔方便周圍問朋友,求賜教!

子爵府

中醫話我血虛,食左7日中藥都無乜反應,長期睇中醫又好貴,最主要驚身體有事把脈把唔到,過埋聖誕諗住去做身體檢查得安心。

大宅

回覆 yaumuimui 的帖子

可以搵自己睇開既婦科醫生做一次詳細檢查. 佢地知道要幫你CHECK D 乜. 我會覺得先睇西醫確定身體無毛病, 再搵中醫調理會好D

大宅

Yee79620 發表於 23-10-11 13:06
我fsh指數10,今年都系44,上兩個月冇來m ,但一來來左14日都吾停,好煩

呢啲指數可以去邊度check?大約幾錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊