自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

20162016 發表於 23-8-17 10:42
竟然中途會冇咁急,咁你都算好彩啦

係,仲7點幾我大仔返工,我就開始可以瞓下。仲瞓到8點幾。 果一個鐘係完全瞓到。 我仲諗係咪食咗益生菌加大量飲水
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

my005 發表於 23-8-17 10:56
大少拉,保重呀。

知道呀~005

瑪瑙宮

回覆 大少拉 的帖子

一日一杯水? 一個月先飲三十杯水?
太少喇.

翡翠宮

雪影 發表於 23-8-17 10:36
我試過最誇張個次,個零鐘頭已經血尿,仲要不斷覺得想開大,肚痛到坐唔到,企又企唔直,屙尿又痛到痴肺先得 ...

我都係好快有血尿,當時真係不停飲水。之後又居然無急得咁密。但小便尾聲都係勁痛。

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 23-8-17 12:25
回覆 大少拉 的帖子

一日一杯水? 一個月先飲三十杯水?

係呀~清水真係一杯起,杯半止。其如時間都係飲咖啡。咖啡係講緊一日飲最少3杯。 係最少。 知唔健康,但壞習慣好難改。

大宅

回覆 大少拉 的帖子

早日康復

翡翠宮

moma1023 發表於 23-8-17 10:29
擺定半打梳打水係屋企看門口。
飲水之外我覺得梳打水係另一個治療良方。由於經驗豐富,病發剛起飲到梳打水 ...

係呀~當時上嚟搜尋時,有人提過飲雪碧,但我本身有糖尿病,唔飲得氣水。諗諗下,一方便配藥,一方便買定d 梳打水先。多謝提醒!

瑪瑙宮

大少拉 發表於 23-8-17 12:28
係呀~清水真係一杯起,杯半止。其如時間都係飲咖啡。咖啡係講緊一日飲最少3杯。 係最少。 知唔健康 ...

點都要改. 真不是好事. 以前有個同學只飲可樂, 之後腎石又係.

翡翠宮

Nancy20090615 發表於 23-8-17 12:32
點都要改. 真不是好事. 以前有個同學只飲可樂, 之後腎石又係.

係呀,經過呢次,點都要改。 要飲返多d水,少飲d咖啡。 怕咗。

翡翠宮

PolkaOruka 發表於 23-8-17 12:29
回覆 大少拉 的帖子

早日康復

有心呀~

翡翠宮

家家公主 發表於 23-8-17 09:46
尿道炎初起可以用白沙糖一匙
用白開水沖一大杯 一沖就要飲
D糖晌水入面飄浮緊就大啖大啖飲落去

今次之後,我拎返果d 藥袋,去十字藥房配返d藥看門口。

不過我唔知係依家飲水飲得多定食咗d 藥,不停去廁所大大。 都好煩惱。

翡翠宮

不過我唔知係依家飲水飲得多定食咗d 藥,不停去廁所大大。 都好煩惱。

翡翠宮

象牙宮

回覆樓主:

保重!不過你真係發得好急!我未試過血尿,通常見痾得唔舒服甚至有痛,就即刻去買藥食了!

珍珠宮

alicewtw 發表於 23-8-17 08:35
我覺得尿道炎最痛就係屙尿屙到最尾個下,所以我係忍一排先屙,因我知其實唔多尿喺入面,只係長期有尿意。我 ...

橙尿藥只係止痛用,單食佢係人都無用,一定係抗生素先有效。

珍珠宮

alicewtw 發表於 23-8-17 08:35
我覺得尿道炎最痛就係屙尿屙到最尾個下,所以我係忍一排先屙,因我知其實唔多尿喺入面,只係長期有尿意。我 ...

del

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好返d未呀?
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 23-8-19 17:08
好返d未呀?

好好多喇,但唔知點解。 今日去完又好快有想去廁所嘅感覺,我有飲好多水㗎。之後我即係去買小紅莓丸仔食。食咗粒又好似好d咁。

公爵府

大少拉 發表於 23-8-19 18:12
好好多喇,但唔知點解。 今日去完又好快有想去廁所嘅感覺,我有飲好多水㗎。之後我即係去買小紅莓丸仔食。 ...

係咁㗎,我後生都好快冇事,近年中招都要等多個多兩個禮拜先完全好晒。 你記住一定要食晒全個療程嘅抗生素,飲大量清水,出去食飯叫檸檬水代替奶茶咖啡,喺屋企唔想再飲水你就轉為飲茶或者檸檬梳打水啦。
同埋另一方面諗,你想佢快啲好,就不斷飲水,咁你飲咁多水又梗係要去返咁多次廁所啦。食晒所有藥之後,慢慢將個飲水量變返正常,你應該就冇嘢㗎啦

別墅

大少拉 發表於 23-8-17 12:36

不過我唔知係依家飲水飲得多定食咗d 藥 ...

我都試過發病得好快,根本隔幾分鐘就要去厠所,好難去睇到醫生,怕途中又要去,真係好慘。

藥房肯配抗生素嗎?我試過問樓下間藥房,只肯配啡色藥。根住介紹其他藥俾我。又或者有無藥大家試過藥房買到而係有效,等我買定以防不時之需,謝謝。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊