影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

大宅

無哭哭啼啼死老媽的喪禮場面,無追個不停的經典查案韓劇,追逐到我想入睡,
無拖拖拉拉沉悶不堪的愛情韓劇,
我覺得呢套野好特別,繼魷魚游戲、他人即地獄、DP逃兵追緝令,
第四部適合我品味的韓劇,好特別。

推薦思想開放的朋友收看,即使對傳統韓劇無興趣的都適合。

我對一般電視韓劇興趣不大,覺得劇情好拖,成日哭哭啼啼死親人要報仇,
成日街上追追追,追個不停。。。

“女神降臨”,第四集放棄;
“上流戰爭”,第五集放棄;
“鬼怪”,第二集放棄;
“德魯拉酒店”,第三集放棄;韓國電視台拍個d 大多數不合我口味。

我可以睇曬全套的韓劇而不覺得悶的,多數是網劇:
魷魚游戲、
DP逃兵追緝令、
他人即地獄、
假面女郎

YUU_149    發表於 23-8-21 21:18

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

睇哂, 劇情緊湊, 無拖拉, 好睇
[img=500,400][/img]

別墅

我都睇緊,劇情真係唔錯

珍珠宮

miu~miu 發表於 23-8-21 15:40
睇哂, 劇情緊湊, 無拖拉, 好睇

等我都開先

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

andyan324 發表於 23-8-21 17:40
等我都開先

溫馨提示, 頭兩集有小許色色野, 同埋有血腥野嘅

珍珠宮

Kay-Ho 發表於 23-8-21 17:30
我都睇緊,劇情真係唔錯

開頭以為係絕世kol 個類, 原來完全兩樣野, 劇情吸引, 一開停唔到

珍珠宮

miu~miu 發表於 23-8-21 18:12
開頭以為係絕世kol 個類, 原來完全兩樣野, 劇情吸引, 一開停唔到

絕世都麻麻地

珍珠宮

andyan324 發表於 23-8-21 18:24
絕世都麻麻地

係呀, 班人好嘈好八婆

珍珠宮

FeiLong 發表於 23-8-21 15:08
無哭哭啼啼死老媽的喪禮場面,無追個不停的經典查案韓劇,追逐到我想入睡,
無拖拖拉拉沉悶不堪的愛情韓劇 ...

你睇哂個幾套我都睇哂

伯爵府

miu~miu 發表於 23-8-21 18:12

我初初都以為係
但原來好睇好多
劇情緊張,每集一個重點人物
好快睇完

珍珠宮

tarejackie 發表於 23-8-21 21:28
我初初都以為係
但原來好睇好多
劇情緊張,每集一個重點人物

喱套好睇好多

大宅

miu~miu 發表於 23-8-21 19:06
你睇哂個幾套我都睇哂

有d 人成日話 “韓劇風魔全球”,sorry,呢句話不太正確。
韓劇在亞洲地區很流行是真的,但全球市場,特別是歐美西方市場,
傳統電視韓劇好少引起話題。多數電視韓劇是無咩西方市場,唯一例外就是 Netflix 獨資韓劇,
呢類韓劇比較適合歐美市場,特色係節奏快、一季 6 - 8集,每集 40分鐘,尺度大,同d 傳統電視韓劇(KBS、SBS)個d 是不同的。所以電視韓劇不要抽水,見到 魷魚游戲全球大熱,就話個d 咩上流鬼怪酒店都好受歡迎,
其實不是。

我最近睇 信號(signal),16集我睇到第七都頂唔順,
一集好簡單的劇情,就係要拍到 1小時 10分鐘,又成日歇斯底里大吵大鬧,
追追追,從第一街追到第三十街;
一個對講機可以同以前差佬聯絡改變歷史已經過於荒謬,
因爲套野在亞洲有口碑,被亞洲多國重拍,我先嘗試,但估計都是支持不住。
感覺都好老土。

男爵府

FeiLong 發表於 23-8-21 15:08
無拖拖拉拉沉悶不堪的愛情韓劇 ...

多謝介紹,剛剛一口氣睇晒,好睇

男爵府

想問朱悟南係點死? 我可能skip左

珍珠宮

joeymos 發表於 23-8-22 03:13
女主殺

珍珠宮

FeiLong 發表於 23-8-22 00:23
有d 人成日話 “韓劇風魔全球”,sorry,呢句話不太正確。
韓劇在亞洲地區很流行是真的,但全球市場,特別 ...
個人喜好, 無所謂啦, 啱睇咪睇囉
但美劇唔慢咩? 美劇成日十幾個 season , 拖成十年八年都仲有, 再唔係做兩三個 season 失蹤埋都有, 淨係套 walking dead 就夠攞命啦
其實 signal 已經成十幾年, 當年我又覺得好精彩喎, 而家睇覺得老土唔奇啊, 我睇返十幾年前嘅自己都覺得老土

珍珠宮

joeymos 發表於 23-8-22 03:13
女主係床度殺佢架, 有無印象?

男爵府

miu~miu 發表於 23-8-22 14:47
女主係床度殺佢架, 有無印象?

係咪朱夾女主角上床嗰度,我以為只係搞野情節forward左,要去睇返

男爵府

fanny590 發表於 23-8-22 14:21
女主殺

我以為嗰度只係搞野情節forward左,點知錯過左重要,要去睇返

珍珠宮

joeymos 發表於 23-8-22 16:27
係咪朱夾女主角上床嗰度,我以為只係搞野情節forward左,要去睇返
係呀, 係嗰度, 你可以睇番

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊