親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位因屋企人生病不能成行,但已經買了旅遊保險,但因為酒店是用我的名一次過book了數個房間,如果這樣怎能證明其中一個房間是不能成行的家人可以向保險公司索取賠償?

伯爵府

travelman 發表於 23-8-23 02:15
請問各位因屋企人生病不能成行,但已經買了旅遊保險,但因為酒店是用我的名一次過book了數個房間,如果這樣 ...

你買保險佢有落名?
問hotline la,自己亂填-陣有變無!

我8月10回港,昨天收到錢了!

珍珠宮

claudialuk2011 發表於 23-8-24 06:37
你買保險佢有落名?
問hotline la,自己亂填-陣有變無!

Claim 什麼?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

前排問過
要證明1. 家人入院証明 2. 出世紙等證明病者同索償人關係
除咗酒店booking仲病機票㗎嘛,證明到邊個去,咪決定到受唔受保囉 (例如其中一個係老婆/老公個妹,病者唔係直屬就唔受保啦)

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-8-24 13:23
前排問過
要證明1. 家人入院証明 2. 出世紙等證明病者同索償人關係
除咗酒店booking仲病機票㗎嘛,證明到邊 ...

Thank . 機票我知道應該冇問題可以claim 到,因為是入院做急症手術。只是酒店是用我名字一起book, 沒有他們名字,不知可否申賠。不過其實是否claim 到也是小事,最緊要人冇事。

王國會長

王國會長

你是claim家人的保險吧? 你同家人的機票是同一reservation no. ? 那應可証明你地係同行

travelman 發表於 23-8-24 18:50
Thank . 機票我知道應該冇問題可以claim 到,因為是入院做急症手術。只是酒店是用我名字一起book, 沒有他 ...

大宅

瑩瑩老豆 發表於 23-9-2 15:12
你是claim家人的保險吧? 你同家人的機票是同一reservation no. ? 那應可証明你地係同行

謝謝。即酒店房間可以這樣證明嗎

王國會長

王國會長

我估可以吧, 致少能証明你家人跟你同行, 而你訂的酒店很自然也包括你家人.
當然或最好先問問保險公司.

travelman 發表於 23-9-3 01:04
謝謝。即酒店房間可以這樣證明嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊