懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Moon_jm 發表於 23-9-10 15:16
塞藥嗰日計,我好細週數所以塞藥攪掂

我就14周多啲,我都係塞藥先,再吸宮。

民房

回覆 haibcheng 的帖子

請問可否PM個中醫俾我? Thx

複式洋房

豬絲拉 發表於 23-9-5 12:04
BB又變成小天使離開左我,今次已經係第2次,真係好心痛……我老公一直安慰我可能緣份未到,叫我好好休養身 ...

我都小產過2次再加1次化學懷孕,明白你嘅不容易,依家嘅你需要坐小月,飲炒米茶,唔好食生冷野,心態要調整,唔好覺得自己35歲就係高齡,放鬆心情係最緊要,搵番相熟嘅醫生做番檢查先,我當時都去咗仁安驗咗幾樣野,抽左成10枝血,最後發現自己同先生都冇問題,檢查完都冇問題之後,朋友叫我睇中醫,最後去左睇葵芳遲醫師,我只係想調理好身體,日後再懷孕,點知睇左1次,dodo左1次,然後有左仔仔,今次仲陀得好穩,之前2次都流血,今次好順利,我仔仔依家8個月喇,我嘅建議係:坐小月,養好身體,放鬆心情,順其自然,bb錫你一定會番黎,你亦要準備好自己,隨時迎接佢呀,加油!

複式洋房

tiffanie0831 發表於 23-9-5 14:12
抱抱 我自己都小產過兩次 一次14周 一次9周。
唔係高齡 但都係易有bb keep唔到
我小產完第2次有去搵原因, ...

抱抱,每次都好灰心,比盡心機小心翼翼,但最後都係流產…… 唯有話比自己聽下次一定會得,調整好心態再出發,希望我做高齡產婦之前可以成功生到B

複式洋房

fatcatjai 發表於 23-9-5 16:06
樓主take care我上個月都小產左 一開始由小量流啡左幾日就見紅 去醫院檢查 醫生先話照唔到bb有心跳 有時都 ...

唔好怪責自己,見到你個留言我都忍唔住喊左出嚟,我好明白你嘅感受!你好好休息,我哋一齊加油!如果你想傾下計嘅,都可以PM我~

複式洋房

haibcheng 發表於 23-9-5 18:00
我都係過來人, 3年來總共已經試過三次小產, 第一次小產之後過左半年我又有左, 但我已經即刻去睇西醫, 食安 ...

恭喜你同你朋友,見到你嘅經歷,都感受到呢個bb真係得來不易,如果睇中醫真係幫到手嘅話我都想去試下,你大約睇左中醫幾耐先有bb?係睇邊間中醫?會唔會可以講多少少?

複式洋房

Moon_jm 發表於 23-9-6 06:34
可能先坐小月再調理下,我都小產過一次,坐完小月個人又真係強壯左,頭髮濃密左,m期又準左順左
...

好,希望下次準備好,一定要成功

複式洋房

Zoe蜜糖豬脾 發表於 23-9-6 11:15
其實流啡已經係作小產 已經要搵醫生安胎 同埋小產完都要當坐月咁補身
真係自然生唔到ge 會唔會去做IVF

我第1次就真係冇經驗,見到流血已經太遲,到第2次一流啡已經去睇醫生,點知最後bb都係停止發育要引產。我媽咪有整d補品俾我嘅,但始終唔係產假,所以我抖左2個星期就番工喇~IVF真係好貴,真係去到最後最後先會諗

別墅

heather1106 發表於 23-9-5 21:12
我之前係灣仔睇中醫、我覺得幾夾我 你有興趣可去試下。我上年小產之後我搵佢調理直到今胎保胎都係搵佢,bb ...

你好,可否pm 灣仔中醫(emoji)

別墅

Yin807 發表於 23-9-5 16:04
我自己都係試過兩次,由33,34,去到而家35避唔過高齡既命運。我頭一次9週停左, 之後24週停左,都搵唔到原 ...

可否pm 中醫資料

大宅

大宅

好明白,我都試過小天使離開我,幾個月一唸就喊...

真係要調好身心。
我個時都係找附近的中醫調,關心都我心靈都已好好。

年齡唔係問題,最重要調好先。

加油JM

大宅

豬絲拉 發表於 23-9-11 11:26
恭喜你同你朋友,見到你嘅經歷,都感受到呢個bb真係得來不易,如果睇中醫真係幫到手嘅話我都想去試下,你 ...

我其實流產之後成年都再無BB,但睇左中醫大約3個月就有左啦! 我係睇蘇安莎診所, 專做高齡產婦生仔

個醫師幫我開草藥, 加少少錢藥房可以幫我煲埋ge。我就唔洗針灸但我諗個個人唔同,要睇下個醫師點樣決定。

我一有左BB即刻同醫師講,佢都話我地呢種反覆流產嘅一定要做安胎治療ge, 頭12weeks我同醫師都好緊張 haha 之後好彩一直產檢正常, 成個孕期都無流啡, 你有無check過有冇問題?

複式洋房

haibcheng 發表於 23-9-12 10:51
我其實流產之後成年都再無BB,但睇左中醫大約3個月就有左啦! 我係睇蘇安莎診所, 專做高齡產婦生仔

個醫師 ...

多謝你!我已經同老公講左叫佢陪我睇中醫,我同老公染色體都係正常,但係子宮內膜得7mm比正常薄左小小,請問睇3個月係要幾耐番去覆診一次?

大宅

豬絲拉 發表於 23-9-13 11:12
多謝你!我已經同老公講左叫佢陪我睇中醫,我同老公染色體都係正常,但係子宮內膜得7mm比正常薄左小小,請 ...

通常一個星期番去覆診一次, 我就要每日都飲藥, 同埋你最好帶哂D報告俾醫師睇, 因子宮內膜比平常薄都應該會有影響, 你要盡快去調理下先可以再準備懷孕架! 加油唔好放棄!

複式洋房

抱抱 我都係過來人 一次生化 第二次岩岩9week 發現心跳停左 做完吸宮 依家坐緊小月
醫生話三個月內 好多都無原因咁變左小天使 所以你千其唔好怪自己 要開多d

雖然我都個知好難 因為我一提起就會喊 但我地要堅強
你一定要有信念 Bb會執齊行李再搵你 一定會

你依家可以做既事 就係好好照顧好自己身心 之後再試 一定會有最好既安排 ❤️

大宅

2024年龍年勳章

而家真係調理身體先,我之前都試過兩三年都唔中,之後係黃埔睇余醫師調理好身體就成左功,加油呀JM!

複式洋房

haibcheng 發表於 23-9-14 11:21
通常一個星期番去覆診一次, 我就要每日都飲藥, 同埋你最好帶哂D報告俾醫師睇, 因子宮內膜比平常薄都應該會 ...

請問你有醫師可以介紹比我嗎?因為我見你成個經驗都唔錯,個醫師應該處理呢方面客人經驗幾豐富

大宅

2024年龍年勳章

而家你最好就調理好身體同做D自己開心嘅野先, 我試過睇坑口睇梁醫師, 佢係婦科博士,都夾得幾好呀,唔知夾唔夾到JM你

大宅

豬絲拉 發表於 23-9-15 11:10
請問你有醫師可以介紹比我嗎?因為我見你成個經驗都唔錯,個醫師應該處理呢方面客人經驗幾豐富
...

好, 我pm你呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊