自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

不過試過用去那兒app訂,用香港wechat扣到錢,但轉頭又話不成功又安排退錢,係咪要係大陸境內訂,定係要內地微信錢包先比香港人訂? 所以唯有用永安訂,要連税。

水晶宮

2024勳章

用ctrip,內地訂票訂房app,又叫攜程
返內地我都係用佢,無出過問題
唯一需留意訂房是否外賓可住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

yaubb2014 發表於 23-9-9 14:51
不過試過用去那兒app訂,用香港wechat扣到錢,但轉頭又話不成功又安排退錢,係咪要係大陸境內訂,定係要內 ...

我經高德訂>大陸支付寶比錢
或者用微信訂>微信大陸錢包比錢

象牙宮

回覆樓主:

幫人用去那兒訂房,用微信大陸錢包比錢成功,唔係用信用卡!

男爵府

香港人用trip 啦
訂得全部受香港人

你係大陸眼中係遊客

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

用大陸app,陣間去到話唔招待港人,盞攪
我唔係搬弄是非,係真嘅。我仔前排去換陸做intern我想去探佢,book同一間酒店,發現係book唔到,我叫阿仔去前台問,佢話只租俾大陸人 (我仔係因為有團體安排所以住到)

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 23-9-9 16:36
用大陸app,陣間去到話唔招待港人,盞攪
我唔係搬弄是非,係真嘅。我仔前排去換陸做intern我想去探佢,book ...

甘架,不是深圳吧?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yaubb2014 發表於 23-9-9 16:37
甘架,不是深圳吧?

唔係
不過大陸一向有部分酒店只租俾大陸人。我仔住嘅係假日酒店,都唔係大陸土炮都咁

男爵府

2024年龍年勳章

Charlotte_mom 發表於 23-9-9 16:42
唔係
不過大陸一向有部分酒店只租俾大陸人。我仔住嘅係假日酒店,都唔係大陸土炮都咁
...

係架真係有呢d事,我朋友就係去上海住左一間民宿只接待內賓(即持大陸身份証人士),去到check in發現佢係回鄉証就要去當地公安局出張唔知咩証明,好大陣象,雖然最後都住到,但浪費時間囉。

翡翠宮

回覆樓主:

正式裝apps好過用微信小程式,功能多啲,優惠多啲,支付方式都多啲。我會用圖中apps格價,付款都有雲閃付,用到香港銀聯信用卡畀錢。

上次我去深圳住前海華僑城JW萬豪,格完價飛豬最平,雲閃付畀錢,入住時押金¥1000又用雲閃付。

至於是否能招待港客,我見過有啲會顯示只招待內賓嘅。其實搜尋時可以篩選下,同用邊個app無乜關係,我同事用agoda訂大陸酒店一樣中過招,唔係話非大陸apps就一定掂,最緊要自己查證!
attach0/tmp/phpzHmlQe
attach1/tmp/php0Lix1M
attach2/tmp/php7eULcl

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

D..D 發表於 23-9-9 15:00
我經高德訂>大陸支付寶比錢
或者用微信訂>微信大陸錢包比錢

我試過高德book, 比完錢都會退返
放下自在

子爵府

不過試過用去那兒app訂,用香港wechat扣到錢,但轉頭又話不成功又安排退錢,係咪要係大陸境內訂,定係要內 ...

啱啱用攜程訂完全冇問題

男爵府

以前用ctrip同elong, 而家習慣用美團訂酒店。

伯爵府

2023年兔年勳章

Become 發表於 23-9-9 16:06
香港人用trip 啦
訂得全部受香港人

同意!
用trip安全又多選擇!
唔差嗰少少錢,用大陸apps驚有風險!

珍珠宮

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 23-9-9 17:48
我試過高德book, 比完錢都會退返

我都試過。

伯爵府

大陸大個d點會唔安全
Ctrip, 同程

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊