自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Mikor 發表於 23-9-11 18:36
多謝你美冴, 呢幾年我一直都係用提完又提, 講完又講,
有時都諗係唔係自己要求太高, 想阿仔可以自理+做D家 ...

我女無你仔咁過份,但都有類似。扣錢冇用,因為呢個年紀,用乜錢都係我哋比佢。戶口有幾錢,點俾人扣,根本唔關佢事。

但係而家我個女16歲,會約人出街,佢要用自己啲零用錢,所以而家講扣佢錢,佢會緊張,所以減少咗好多呢啲無手尾或一提,會即時處理。以前提佢,把口應咗,但真係會無了期咁等陣先原因其實就係佢覺得無所謂

我唔會話成日提住佢錢,不過做咗個表出嚟,上面列明咗一啲項目,我講明如果俾我剔咗,2 4小時之內唔清理,就會扣錢。定咗價。

自從有依個表之後,我只係提佢一句,俾我剔咗,又或者我已見到,去剔㗎喇,佢已經快手快腳咁處理
提醒減少咗九成

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

野原美冴 發表於 23-9-11 19:37
而家d老師唔會鬧學生㗎啦, 你想老師教,但老師怕學生郁d話跳樓, 根本唔會幫你鬧, 問完學生點解咁樣, 之後就 ...

完全正確,呢個情況十年前已係咁阿女初小時,無做好啲功課,又或拖住做,到好夜,我就唔比佢做,欠交。我加埋紙仔比老師有解釋。

但老師放學時同我講,話已叫佢小息補做好,下次唔可以咁,一定要屋企做好老師無罰無鬧,阿女冇咗個小息,根本冇乜所謂。

我覺得佢哋呢類人,係為與不為,非不能也。但真係好嘔血

侯爵府

longsky 發表於 23-9-11 23:14
我仔都係咁,所以我真係好勞氣,講一百次都唔記得,唔上心。
一到長假期對住佢就好忟,好攰。
...

我仔都係咁、真係超攰......

子爵府

2018復活節勳章

Mikor 發表於 23-9-11 19:20
我岩岩睇左專注不足呢個問題,
但我個仔佢坐得好定, 係學校上堂老師話係最專心個個, 又好肯答問題,
(不過佢 ...

咁其實你個仔都唔係好差啫
只係生活細節上需要改善下粗心大意
學上面jm 話齋
有d c6 都好多手尾要老公執

侯爵府

2024年龍年勳章

會唔會同老師傾下佢既問題?有啲特徵似ADHA
用checklist、時間表、提示牌等visual野去幫佢,講真九歲都咁大頭蝦,一係有問題、一係生活習慣建立得唔好

水晶宮

BK Milk勳章

Mikor 發表於 23-9-11 18:09
屋企冇工人姐姐,我同老公湊,屋企就得一個仔。我個仔唔上心嘅程度令我真係頂唔順,求教可以點做。
-唔提佢 ...

大大下會好好多

我會提點
但唔會鬧

我係會買一盒擦膠預備
會買多個水樽飯壺做後備
每個小朋友都不同

我就唔執著
要小朋友服你
唔係鬧嘈哦佢

大宅

回覆 野原美冴 的帖子

但有啲野從細養成習慣會好啲,大咗仲難改

大宅

回覆 Mikor 的帖子

或者用獎勵制度?

大宅

可能性格問題
我個仔好注重自己d野,幼稚園開始已經好少漏野,漏左都可以話你知漏左係邊
但功課就唔多想做,佢鐘意不斷比人讚先會做
你睇吓你小朋友邊個方法入耳d

水晶宮

好媽媽勳章

但我個仔佢坐得好定, 係學校上堂老師話係最專心個個, 又好肯答問題,
(不過佢 ...

我女都係專注力不足,但佢係玩嘅時候停唔到,玩啲時候專注唔到,其實我都唔係好明,但的確確診左。
佢2,3歲時已開始分擔家務,到依家17歲完全無你仔嘅唔上心,而且好有條理,成績都唔錯。
佢5歲確診後有做行為治療,到依家一直有覆診。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

公爵府

BK Milk勳章

(不過佢 ...

呢d唔關專注力事,似係懶多d,反正阿媽會提會買會跟手尾,佢點會理啊!如果我仔提1,2次唔改善,我要佢做重複動作10次,腦唔記得就用身體記。

子爵府

野原美冴 發表於 23-9-11 18:29
其實佢得9歲啫, 唔好要求同成人一樣獨立。
耐心提醒, 提完再提。

係囉。其實都係9歲。
出門口冇書包,著錯校服,明知小朋友未能獨立。這些父母應該幫下眼。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

auhiyo 發表於 23-9-12 08:01
呢d唔關專注力事,似係懶多d,反正阿媽會提會買會跟手尾,佢點會理啊!如果我仔提1,2次唔改善,我 ...

我仔同佢仔9成似,除左唔關心成績外,學校心理學家幫佢做左ADHD 評估,估唔到係ADHD, 仲要幾明顯嗰隻。

BTW, 我仔可以坐定定唔出位,但個身會郁黎郁去

公爵府

BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 23-9-12 08:24
我仔同佢仔9成似,除左唔關心成績外,學校心理學家幫佢做左ADHD 評估,估唔到係ADHD, 仲要幾明顯嗰隻。

B ...

但佢個仔係上堂坐定定又會聽書答問題woo,你個仔會陏黎陏去跟本唔同。

公爵府

BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-9-12 08:06
係囉。其實都係9歲。
出門口冇書包,著錯校服,明知小朋友未能獨立。這些父母應該幫下眼。
...

9歲啦!唔係3,4歲,如果咁簡單既問題唔攪掂到大個d會變成習慣要阿媽提阿媽幫。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇咗留言好兩極

依賴定需要?

問題系▪︎▪︎▪︎想自己係一個點樣嘅未來媽媽

今天因,明天果

子爵府

ADHD對於有興趣既野係可以好專心的,同埋ADHD有分坐唔定同坐得定唔同既類型。樓主可以帶小朋友去評估下,對症下藥。

子爵府

auhiyo 發表於 23-9-12 08:41
9歲啦!唔係3,4歲,如果咁簡單既問題唔攪掂到大個d會變成習慣要阿媽提阿媽幫。
...

9歲都係小三,四。
唔覺得所有嘢係要佢自己一個唔使人提下全部做齊喎。
而且9歲唔會自己一個出去返學吧,去到中途先知冇書包?

男爵府

我仔同你仔簡直一樣,不過佢就評估左係輕微ASD,好容易少少事就喊,做事又唔上心,成日覺得無所謂,無問題,到俾人話就喊,
做任何事淨係諗自己先,我對住佢都好攰,好激心,我仔9歲,我淨係想佢學識管理好自己,唔好太過依賴我

子爵府

你呢啲事,我仔常有發生,上中學先好啲,因再被老師當眾指責感尷尬。這類人做事不合乎常理,我只能盡量幫佢改善。例如忘記功課,我要求每日(emoji)報比我聽上堂做過乜,recall memory, 佢即時發現有甩漏。忘記水樽?我仔習慣去買飲品,我由得佢,只要肯飲肯VV就得,咁連水樽都不用帶。生日會究竟邊個想開?依家我仔大了常用呢招反駁我,即係佢唔在乎的事就不能強迫佢在乎。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊