自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

係喎, 如果搜埋身, 你個女唔敢出聲

伯爵府

報警,去睇閉路電視,我點知你除咗搜書包仲對小朋友做過乜,嚇到佢喊。

大宅

回覆 siu-miu 的帖子

果個女職員黎,隔離仲有個男人,聽老婆講果個係老細~佢頭先好似係同老細講,然後佢叫個女職員解釋返,個職員又講到自己好溫和,無嚇親佢,聽講個老細係一句聲都無出。但我問老婆個囡有冇唔開心,佢話佢覺得比人屈,啱啱想買野都係叫媽咪入面幫佢買~ 我而家剩係想阿囡淡化呢件事~個囡無唔開心,我乜都無所謂

大宅

有冇權,我唔知。但為表青白,會等家長黎到,自己打開個袋俾人睇(唔掂)

另我自己一直都有教小朋友,去任何店舖都唔好摷袋,或係袋拎出拎入個電話,就係避免瓜田李下

大宅

回覆 wujomaomao 的帖子

如果搜埋個身,我個囡成舊飯咁,實比佢搜,我實返去鬧佢~

kenmayTV    發表於 23-9-15 17:55

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

你可以而家去警署報案,話佢地無固摷你女私人物品,仲要冇家長在場,而家好驚佢地同呀女有身體接觸,話你女 支吾以對,比佢嚇親,懷疑當時唔止搜書包。佢地警察一定會開file

大宅

回覆 怪獸青BB 的帖子

小朋友真係會好驚!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

其實偷野點會當面摷袋,唔make sense

大宅

回覆 咩都唔識 的帖子

係 好多店都鍾意蝦細佬。可能佢地一朝被蛇咬 十年怕草繩

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

happyrabbitgirl 發表於 23-9-15 17:46
同意,就算個女話唔想落去,作為阿媽嘅我一定唔會就咁就算,報警兼落去舖頭鬧爆職員,等職員知小朋友都唔 ...

咪係 小朋友唔去我會自己去

我講返廿幾年前 有次我媽咪去買老婆餅
比張500職員找 由於太多人 我媽比左錢又唔記得找續就行出門口,俾個職員話偷嘢,我媽咪打電話俾我喊晒口,我匆匆落去個職員仲死講話我媽咪偷老婆餅,媽咪堅持話佢俾咗$500都未找俾佢,只係佢自己唔記得找遊行出門口俾人誤會

我叫佢哋報警又死都唔報,我堅持要佢哋即時收銀清機睇吓係咪多咗$500 結果真係多左比返我媽咪 袋老婆餅比返佢唔要

有時明知自己冇錯,真係要據理力爭,唔係就含冤莫白,有啲人睇唔開真係乜嘢都做得出
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

家家公主 發表於 23-9-15 17:15
我唔會由件事算
一定落去要還個清白
咩叫唔好摷書包

我都會落去指證返佢,個女唔去就算,起碼店家知道小朋友唔係好欺負。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 23-9-15 18:00
我都會落去指證返佢,個女唔去就算,起碼店家知道小朋友唔係好欺負。

梗係
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

除咗輔導女女情緒,都要教佢咩叫瓜田李下
講真,真係攪到報警,店員唔俾走,個個望住晒,好受嗎?蝕底嘅咪又係小朋友

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-9-15 18:04
除咗輔導女女情緒,都要教佢咩叫瓜田李下
講真,真係攪到報警,店員唔俾走,個個望住晒,好受嗎?蝕底嘅咪 ...

係。我會比阿囡睇大家既留言。同佢講,你睇下邊個唔啱,幾多人支持你!叫佢唔駛驚

大宅

回覆樓主:

一定落去還個女公道,呢啲鋪頭唔抵幫

公爵府

唔可以。仲有,佢誤會左你女,唔係講對唔住,之後先解釋俾小朋友聽唔好摷書包,好易惹人誤會咩? 而家好似將所有責任放曬喺小朋友身上。 我會落去鋪頭問乜野事,問佢咁嘅情況係咪要報警? 同埋係咪蝦細路?
其實佢可以睇cctv, 可以call家長, 點解要即場查個細路書包? 如果而家入佢舖頭,之後發覺唔見嘢,我都唔知喺邊度唔見㗎,咁我係咪都可以摷佢手袋?

大宅

家家公主 發表於 23-9-15 17:56
咪係 小朋友唔去我會自己去

我講返廿幾年前 有次我媽咪去買老婆餅

小朋友同老人家都係最易比人蝦(emoji)‍(emoji)

大宅

ada_fung 發表於 23-9-15 17:14
文具店係冇權檢查你囡囡書包。
教囡囡同佢講,可以開個袋比店員睇,但店員唔可以掂個袋(好似入主題樂園前 ...

完全認同,店员PK, 但你个女亦不醒目,不应该抄書包,楼主也要教女。

男爵府

搜唔到係咪登報道歉先?
好侮辱囉!

水晶宮

kenyeung2005 發表於 23-9-15 17:00
啱啱老婆打比我,話佢去左買餸,個囡(11歲)就去左文具舖睇野,跟住囡囡打比媽咪話啱啱喺文具舖走果陣個店 ...

經1事長1智,教佢冇做錯當塲唔需要難過,搜書包搜唔到野時教佢,要求店員道歉,唔道歉就報警,就係玩大佢。就係要警員主持正義洗走剛才委屈的記憶,呢種委屈當塲唔處理會記一世的。 別小看。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊