自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

夜晚出外食飯閒閒地200蚊1個人,除非你去麥記,美x, 大家x, 快活x, 譚x, 唐x及茶餐廳

食飯,睇戲,飲嘢直落,一次半次無所謂. 高中生大專生仔女問你要錢支持夜經濟,點睇,唔俾佢怕唔怕佢易借易還,或做ptbgf來賺錢享樂?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

問你攞就一定要比

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蝦米豬 發表於 23-9-15 19:15
夜晚出外食飯閒閒地200蚊1個人,除非你去麥記,美x, 大家x, 快活x, 譚x, 唐x及茶餐廳

食飯,睇戲,飲嘢直 ...

高中生咁夜都唔返屋企?大專生冇搵part-time做?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

蝦米豬 發表於 23-9-15 19:15

食飯,睇戲,飲嘢直 ...

用part time補習老師/快餐店, 自己賺錢自己洗

伯爵府

回覆樓主:

中學平時俾零用,要娛樂應該自己安排
大學我見呢度jm話有兼職已經唔洗再俾錢

珍珠宮

咁大個應該自己出去搵份part-time賺錢,到時佢賺到錢就可以支持佢嗰個所謂嘅夜經濟。

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 23-9-15 19:21
用part time補習老師/快餐店, 自己賺錢自己洗

絕對同意,我冇要求亦都冇強迫佢哋去賺錢,但係第二仔就好生性,由14歲開始,自己搵幾份part-time賺錢,自給自足。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yanyan-mummy 發表於 23-9-15 19:21
高中生咁夜都唔返屋企?大專生冇搵part-time做?

死火我女出去食冷廚要過百

男爵府

回覆樓主:

中學生叫佢早D瞓,講咩支持夜經濟。大學生有俾零用洗費佢,佢攞晒支持日經濟的錢去支持夜經濟唔理得佢咁多,唔好咁夜番就得啦!

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pomanlife 發表於 23-9-15 19:32
死火我女出去食冷廚要過百

你女小學生都夜麻麻唔返屋企?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

yanyan-mummy 發表於 23-9-15 19:33
你女小學生都夜麻麻唔返屋企?

中午呀,食一個餐唔夠飽要x2,只係大字快餐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

平時冇比開零用錢,冇儲蓄習慣?
如果真係冇,畀少少佢哋支持下囉。

雲母殿

pomanlife 發表於 23-9-15 19:34
中午呀,食一個餐唔夠飽要x2,只係大字快餐

我食39乍喎,食兩個會唔會係請埋同學仔食啊?

伯爵府

回覆樓主:

唔會啦!零用錢比左
佢有呢啲額外消費,自己搞掂
也可以用等價交換嚟換取
而加一句支持夜經濟
第時支援埋佢老婆,佢仔女, 佢對家,仲得掂

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

“唔俾佢怕唔怕佢易借易還,或做ptbgf來賺錢享樂”
咁既價值觀好有問題
阿媽唔俾錢去wet,唔通要脅阿媽:
「你唔俾錢我就去借大耳窿」
「你唔俾錢我就去做X」
如果係咁係,咁家庭教育出咗問題

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我估政府其實5expect 是高中生大專生去支持夜市掛???
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

彩鑽殿

yanyan-mummy 發表於 23-9-15 19:34

佢未必食39既餐呀

彩鑽殿

yanyan-mummy 發表於 23-9-15 19:34

唔會,佢同學仔叫佢去百幾二百一個餐既西餐廳,佢話冇錢,佢同學仔仲話請埋佢,我叫佢唔好叫人請,我哋唔去咁貴食

雲母殿

pomanlife 發表於 23-9-15 19:41
唔會,佢同學仔叫佢去百幾二百一個餐既西餐廳,佢話冇錢,佢同學仔仲話請埋佢,我叫佢唔好叫人請,我哋唔 ...

咁呢啲要你自己教佢㗎喇

彩鑽殿

yanyan-mummy 發表於 23-9-15 19:42
咁呢啲要你自己教佢㗎喇

佢食一個餐話唔飽,食兩款唔同既餐

依家份量細真係冇辦法

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊