自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

goodsnooky 發表於 23-9-16 09:07
過譽了!佢有儲蓄習慣,祇會間中和同學睇電影和食飯。

一定要教子女儲錢。很重要。

象牙宮

回覆樓主:

我個係仔,唔會比錢佢,佢而家已經有收入!要享受自己負責,唔好同我講幫香港!

翡翠宮

減齡達人勳章

pomanlife 發表於 23-9-15 19:46
佢食一個餐話唔飽,食兩款唔同既餐

依家份量細真係冇辦法

有啲餐有得加飯架喎,不過你肯比佢食兩個餐又冇所謂嘅

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

pomanlife 發表於 23-9-15 19:34
中午呀,食一個餐唔夠飽要x2,只係大字快餐

食量咁犀利?!體形正常嗎?

侯爵府

蝦米豬 發表於 23-9-15 19:15
夜晚出外食飯閒閒地200蚊1個人,除非你去麥記,美x, 大家x, 快活x, 譚x, 唐x及茶餐廳

食飯,睇戲,飲嘢直 ...

高中山都應該唔會晚晚出街支持夜經濟既,一次半次問拎錢ok既。至於大專生,應該有做part time 或有足夠零用,唔會特別拎錢話要去支持夜經濟

水晶宮

夜晚出外食飯閒閒地200蚊1個人,除非你去麥記,美x, 大家x, 快活x, 譚x, 唐x及茶餐廳

佢地有紅薄仔/多年利是錢,俾番D錢佢地支持香港

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

支持左我經濟先plz

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔係有零用錢? 除非特別有活動, 唔係仲乜要比錢佢去玩?

子爵府

2024年龍年勳章

仔女開房錢,又要俾?

瑪瑙宮

yanyan-mummy 發表於 23-9-15 19:21
高中生咁夜都唔返屋企?大專生冇搵part-time做?

有呀楼主话做ptbgf

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

高中大專應該識打工賺錢
最怕中2-4個d 犯法賺錢

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

toffeechoco 發表於 23-9-16 13:55
食量咁犀利?!體形正常嗎?

正常,不過班上都算矮

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-9-15 19:32
死火我女出去食冷廚要過百

食得真係好
我個女2年班.. 佢 lunch 食一個華御結.. 或者1/3個牛奶冰室餐就飽..
我都覺得好煩..
佢身高過97線.. 但體重10線以下..

瑪瑙宮

pomanlife 發表於 23-9-15 19:32
死火我女出去食冷廚要過百

点解有热唔食要食冷

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

tkop 發表於 23-9-16 18:37
点解有热唔食要食冷

冷廚=lunch

彩鑽殿

teresayan07 發表於 23-9-16 18:28
食得真係好
我個女2年班.. 佢 lunch 食一個華御結.. 或者1/3個牛奶冰室餐就飽..
我都覺得好煩..

我女不嬲都食得架,佢k2/3已經可以食兩碗普通食飯碗既粥返學,去到學校9點零開餐仲可以再食

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Yan010408 發表於 23-9-15 19:32
中學生叫佢早D瞓,講咩支持夜經濟。大學生有俾零用洗費佢,佢攞晒支持日經濟的錢去支持夜經濟唔理得佢咁多 ...

珍珠宮

野原美冴 發表於 23-9-15 20:31
點樣用錢、賺錢呢啲係價值觀, 睇你從小如何培養正確價值觀了。

我從來沒有擔心阿女會亂駛錢。

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-15 20:41
叫佢做家務、等佢習慣用付出勞力賺錢~

做家務係對家庭既責任,唔應該同錢掛鉤

水晶宮

如果你真係怕佢會去‘易借易還’,咁你借得幾多次

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊