自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係俾C6激鬼死,琴日放假一早出咗去,下晝返到嚟見到佢小腿成噠損咗,睇落冇咗忽皮,發晒炎滲緊血水咁款,問完先知佢去同班frd行山,話俾石頭刮到冇咩嘢。咁我梗係即刻問佢消咗毒未啦,佢居然話咩都冇搞,話少少事唔使搞咁多,沖個涼就冇事。

但係講真最低限度都用蒸餾水沖下丫,佢又話用曬嚟消毒之後就冇得飲,咁都應該走去買支消毒藥水或者攞濕紙巾抹下。話就話小腿刮親事小啫,萬一佢傷口惡化咁點算…咁大個人都要我擔心

別墅

我屋企嗰個都係咁上下咖咋,出去同人踢波整親膝頭哥,爆曬血咁返嚟,當時仲要他他條條咁飲埋茶先返,又係話唔使咁誇張,沖完涼就當消毒過,真係攞命, 終於咪發晒炎要睇醫生!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

怪唔得睇思家大戰, 有條問題問男人幾多歲先至成熟, 最多人答係40歲, 50亦唔少

男爵府

屋企嗰件都差唔多

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我c6都唔得去邊

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

ChloeMa 發表於 23-9-18 15:56
怪唔得睇思家大戰, 有條問題問男人幾多歲先至成熟, 最多人答係40歲, 50亦唔少
...

應該唔止

男爵府

年輕男人會身體先行動 再用腦思考 起碼40不惑 50知天命
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

ChloeMa 發表於 23-9-18 15:56
...

我覺得未必同成熟與唔成熟有關,男人只是豪邁點,少少傷不會大呼小叫啫

是否成熟,我覺得要睇佢是否有承擔,有承擔就夠成熟。

伯爵府

2024年龍年勳章

其實可能都唔關成唔成熟事
男人黎講呢D野叫嫌麻煩就真
佢地覺得整損左冇乜大不了, 唔似得我地D女人
流血咩又驚hi親件衫, 又怕發炎又盛
佢地好多時都係搵水沖下就算, 發炎??! 到時先再算啦
我~好~幸~福~呀~

水晶宮

anny_yau 發表於 23-9-18 15:38
真係俾C6激鬼死,琴日放假一早出咗去,下晝返到嚟見到佢小腿成噠損咗,睇落冇咗忽皮,發晒炎滲緊血水咁款, ...

大把男人係咁,你緊張過佢

象牙宮

回覆樓主:

發炎唔痛咩?我屋企果個會貼膠布咋

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

薯圈 發表於 23-9-18 16:14
我覺得未必同成熟與唔成熟有關,男人只是豪邁點,少少傷不會大呼小叫啫

是否成熟,我覺得要睇佢 ...

同意。男人老狗行山俾石頭刮親少少就咁大陣像,可能會俾人笑。

侯爵府

無話可說 發表於 23-9-18 16:24

我屋企個連膠布都唔肯貼, 完全唔知佢想點

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔好話男人,我自己都係咁,上次pk手腳損晒,一路行一路流血,成隻腳都係,我又著短褲,條街d人係咁望住我,我都係返屋企沖涼就算,最後,緊係發炎啦,要日日去洗傷口,洗左3星期。

珍珠宮

無話可說 發表於 23-9-18 16:24

小小痛都咁緊張,比人話乸型添呀!

別墅

大宅

下,用濕紙巾抹下都好丫,雖然好少可整親,我去行山點都會帶包喺身,就算唔係抹傷口都方便啲啦

子爵府

男人覺得好小事,同一般比較唔覺痛(可能皮粗
我bf踢波成日受傷,有次又係剷到小腿一大忽
返黎都係沖涼算(但水喉水有細菌架喎)
我自己整損,我一定消毒,貼膠布
出街咁多不知名細菌,唔想中招

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我C6 掉轉,少少事呱呱嘈!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

男人大都係咁,有次磨薑都唔睇,等到發炎先日日去洗傷口

首頁

尾頁

跳至