自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我仔剛搵到正職,人工唔算好高,佢主動話將人工1/5 比我做家用,其餘部分話希望鍾意點用就點用,我問佢有冇儲蓄計劃,佢話冇;家有年青人嘅,你哋會點樣鼓勵佢哋減少無謂消費,多啲儲蓄呢!

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同佢講頭幾個月可以開心下(可能有野想買好耐),之後就算少少地都要留d做後備錢,以防萬一!

大宅

回覆樓主:

而家至教,太遲了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我會用呢幾年疫情做例子, 有唔少因疫情失業, 減薪, 即使而家有份收入, 一定唔可以駛到盡, 要有儲蓄, 以備不時之需。

珍珠宮

回覆樓主:

理財概念其實高小就要開始,到中學時期已經有基本認識。大學就可以協助年輕人增加理財選擇,特別係信用卡應該點正確使用。已經大學畢業,應該22、23左右,好難完全改變。
對新一代嚟講,大部份都唔需要憂柴憂米,獨生子女更加知道完全唔需要依靠儲蓄,可能已經有2、3層樓將來會俾佢。儲蓄唔再係佢哋最需要面對嘅問題,亦可能覺得比較保守,或者同佢傾吓:
1. 如果仔女性格比較理性,可以討論一下經濟週期嘅問題,必須未雨綢繆,避免萬一工作有變可以處變不驚。
2. 如果仔女比較外向大膽,可以討論一下目標為向嘅理財方法。點樣可以通過正確理財,平衡風險下增加高效回報。

伯爵府

回覆樓主:

呀女高中時已灌輸要有儲蓄習慣,唔好用盡零用錢,戶口有錢就有安全感;到暑期工就教佢分3份:基本使費、消費、儲蓄,佢對自己積蓄好似幾滿意,因為發現有唔少同齡朋友係月光族;
到依家畢業搵工會要求比家用,叫佢要開始留意下投資渠道,但唔好貪,最緊要穩健。

大宅

佢主動比1/5已經好好
年輕人人工少,儲乜呀,開心過好每一日就真。
樓?你有冇買比佢?
辛苦自己都晤好要個仔辛苦啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

都係講一句, 叫佢唔好洗盡, 留番少少儲起佢. 我仔一考完DSE就做私補, 會張每個月收入同支出做summary, 佢一定要自己有錢淨...

水晶宮

ycmami 發表於 23-9-24 07:52
我仔剛搵到正職,人工唔算好高,佢主動話將人工1/5 比我做家用,其餘部分話希望鍾意點用就點用,我問佢有冇 ...

係由小要教。到青少年已難教。

水晶宮

opclk99 發表於 23-9-24 08:08
主要洗錢概念大部份係由小值根的,
何謂"想買","必需要買"等概念要由小教導。
在下因為屋有SEN,

極同意。

opclk99    發表於 23-9-24 09:54

侯爵府

習慣嚟

我仔小學已有儲蓄的習慣

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

叫佢比五分二你,你幫佢儲

琥珀宮

我仔剛搵到正職,人工唔算好高,佢主動話將人工1/5 比我做家用,其餘部分話希望鍾意點用就點用,我問佢有冇 ...

呢d係由細開始教,你本身有冇教過佢儲蓄呢回事先

琥珀宮

Lihoma 發表於 23-9-24 08:27
我會用呢幾年疫情做例子, 有唔少因疫情失業, 減薪, 即使而家有份收入, 一定唔可以駛到盡, 要有儲蓄, 以備不 ...

我都係咁同個仔講,如果冇積蓄,唔識分想要及需要,阿媽就唔可以日日陪住佢,要返工冇人理佢
疫情一來就幾年,好多人手停口停,識得控制自己嘅物慾好重要,其實即係伊索寓言入面螞蟻與草蜢嘅故事一樣,要積穀防飢

珍珠宮

其實真係由細開始,我仔三年班出去外地旅行,佢哋喺外地買嘢,已經同人哋講價,因為老師有同佢哋講人哋會賺遊客錢,貨物價錢標高好多…..新年啲利是,佢十歲我已經俾佢全權自己處理,佢反而好孤寒,儲埋曬,到佢出咗去,我俾錢佢,佢會set up晒啲debit Credit account記錄晒自己啲用錢狀況,我唔知佢邊度學,但佢自己使錢啲來龍去脈,就算係我幾年後問佢幾年前啲錢點洗佢完全係好清晰….

不過我仔好早已經講想擁有自己物業,唔知佢得唔得啦,可能set up個目標俾佢會容易啲

男爵府

回覆樓主:

咁如果你仔揾得果一萬頭,肯俾1/5家用已經算係咁。或者試下加多500-800蚊當同佢儲住錢先。

我父母由細到大都同我地講我地死咗無野會淨俾我地,唯一係供書教學(責任),想日後過乜嘢日子就靠自己喇。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

常說想要和需要

但冇直接經歷,都是紙上談兵

宜家先教系遲左

但仍然需要去教

子爵府

先要知道自己每月消費行為,支出達至固定後才能安排下一步(儲蓄/投資)
人係有慾望,內心滿足後才能放下物慾
要自己控制錢,不要被錢控制
以上需時

我係鼓勵消費,兩個女都係任使(自動增值八達通、16歲出附屬咭),可以睇statement 知道恆常支出
細女物慾(買/食/玩)好強,我從不限制,只會同佢一齊格價,習慣後佢會熟悉市場、延遲消費、越買越少,甚至想搵多啲錢
大女沒有故意儲蓄,只係支出少過收入,月薪萬八+ part time,工作了一年,戶口有二三十萬,現在開始投資
我吾會收家用,但佢哋有一日要接手頭家,我哋有個whatsapp group,每月家庭支出、各項投資狀況(負債、利潤..)佢哋都會知道

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

買本理財書畀佢睇下
最主要唔係叫佢儲錢
係要同佢傾下理財嘅概念
$只存銀行並不是一個聰明嘅理財
同佢分享下理财嘅概念丶投資嘅方法
如果自己都唔識,就一齊研究,唔好用一種教佢嘅態度,佢只會覺得你好out,咩都唔識

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊