夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

我地原本都算鍾意小朋友, 不過生完之後好多野都無自己想像之中咁易處理 (要精神同時間), 唔知係咪大家壓力都大, 有時都會忍唔到口都會對小朋友發脾氣, 鬧佢...
再加多一件既話...真係唔知頂唔頂得順

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

咁仲有咩原因令你想要多個?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

民房

kwhkwh 發表於 23-9-28 20:21
咁仲有咩原因令你想要多個?
自己本身鍾意, 不過漸漸覺得教同養其實可以好唔同層次
而且有多個兄弟姊妹, 無一個人咁悶, 加上大個左之後, 照顧我地都無咁吃力

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

ChinFuin 發表於 23-9-28 20:33
而且有多個兄弟姊妹, 無一個人咁悶, 加上大個左之後, ...
又係老土果句, 5可以因為「鐘意」而生,尤甚你都明白教同養2碼子事。冇充足資源分分鐘仲俾大仔埋怨你生多件出來搶
又又好現實咁講, 你有冇家產淨落俾人先?
好仔不問爺田地只有書本先有。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

回覆樓主:

我經常同老公講,如果我早d 生,我會生3 個。 不過佢唔同意,可能佢暗暗慶幸無早 d 識我。
不過我地想生第二個時,試咗5 年同一d 經歷先成功,所以其實都唔係話想就有嘅。。。

大宅

ChinFuin 發表於 23-9-28 20:33
而且有多個兄弟姊妹, 無一個人咁悶, 加上大個左之後, ...
第二個出來就分左一半資源,將來供書教學直至到佢出身成家立室後嘅住宿都可能要靠你,我情願留多些資源比一個小孩,好過往後期望兩個為老人家負擔囉。

複式洋房

兩件好D既, 有個伴,可以一齊成長

珍珠宮

回覆樓主:

咁咪唔好再生lo...諗咁多做咩?
集中資源咪仲好~
湊一個都勉強,就更加唔適合生多個~
無能力又要夾硬生,係一件好可悲嘅事!

別墅

既然未READY 唔好迫自己, 唔好迫另一半, 隨遇而安仲好, 兩個人要溝通好先
可能個小朋友大D會變到識照顧人, 到時你又會想生多個呢

男爵府

領主護衛 發表於 23-9-28 22:08
第二個出來就分左一半資源,將來供書教學直至到佢出身成家立室後嘅住宿都可能要靠你,我情願留多些資源比一個 ...

坦白講, 現在班小朋友唔叫你比錢資助上車都要感恩, 唔好話照顧, 年代唔同左, 現在係物質化左好多

民房

Nbs 發表於 23-9-28 21:00
我經常同老公講,如果我早d 生,我會生3 個。 不過佢唔同意,可能佢啱啱慶幸無早 d 識我。
不過我地想生第 ...
咁你有無後悔無早d生?

水晶宮

ChinFuin 發表於 23-9-29 13:20
咁你有無後悔無早d生?

我好遲先識我老公,無得早d

別墅

ChinFuin 發表於 23-9-28 15:54
我地原本都算鍾意小朋友, 不過生完之後好多野都無自己想像之中咁易處理 (要精神同時間), 唔知係咪大家壓力 ...

10分明白,我自己有2個小朋友,同太太傾過,太太獨身女 所以生1個佢都覺得可以,我自己就有 兄弟姊妹,所以想生2個

自己覺得 如果只照顧1個係ok,照顧上應該還可以,2個係辛苦唔少,尤其小朋友仲細,仲需要大量照顧,我2公婆都要返工,平時要靠工人和長老,要2對2先搞得掂。
睇你教小朋友的方法 理念,同你個小朋友 容唔容易湊。
比較起湊1個小朋友,我2公婆都覺得自己攰左,脾氣係差左,但自己仍然覺得 有兄弟姊妹 對小朋友會係好啲
有啲 教parenting 既書 或者 課堂,或者會對你有幫助,
對自己寬容啲,世上冇話完美既父母既,當下心情差 可能 過左火鬧小朋友,最重要係 事後補飛 同小朋友傾返 疏理返情緒
加油

別墅

最重要你哋2公婆有共識 想生1個 還是 2個,咁就冇問題
或者到小朋友大啲,例如 4歲半,又會好啲既
我大女 3歲半,我都見到佢比以前係有進步既,雖然仲係會激到父母吐血

男爵府

有兄弟姊妹現在可有伴將來有照應有分擔?其實誰說得準兄弟姊妹一定可以分擔分憂,可以是負擔多一個就真

有足夠能力財力才生吧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

咁即係無條件再生,唔洗諗。

大宅

kaman06 發表於 23-9-29 11:29
坦白講, 現在班小朋友唔叫你比錢資助上車都要感恩, 唔好話照顧, 年代唔同左, 現在係物質化左好多
...

未來二十年後嘅世界無人知道係怎樣,生一個係夠有凸,現今潮流/時世係唔生應該唔會錯。未來只會更貧富懸殊

別墅

我都好似你咁, 原本都諗過3個, 不過生完個仔已經好勞氣,
如果再整多個仔真係唔知點好, 雖然呢幾年上左小學之後, 阿仔乖左, 不過我地都係觀察緊, 食住避孕藥, 如果我地同小朋友都覺得真係準備好先再試, 仲好過為左好似交差就趕住生

侯爵府

ChinFuin 發表於 23-9-28 15:54
我地原本都算鍾意小朋友, 不過生完之後好多野都無自己想像之中咁易處理 (要精神同時間), 唔知係咪大家壓力 ...

如果會忍唔住對佢發脾氣,仲咩要生多個呢?湊好依一個先啦

大宅

我反而因為自己獨生,好想生2-3個,我老公有兄弟姐妹佢覺得2個乜都夠曬數,就算得一個都OK,冇我咁恨生第二個。
不過生B都要講緣份,我好渴望第二胎,但努力咗一段時間都未有,有時係度捻其實呢D真係好似整定咁,越大壓力越難有。
身邊都有朋友堅持生一個,或者唔生,有時候大家互相交流下大家想法,其實都有趣。冇完美父母,亦冇完美仔女。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊