懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

想請教一下

今次第二胎,check B鏈陰性,但上一胎其實冇check過,因我一早在懷孕前已知自己有B鏈,上次間醫院就直接當我有,然後產前打抗生素。

今次check到冇,所以唔用抗生素,但據我所知B鏈是有假陰性,或者間唔時有間唔時冇,甘既情況其實check到陰性都唔代表順產時冇?擔心bb產程受感染,想請教一下有經驗媽媽們。

男爵府

2024年龍年勳章

lookupongod 發表於 23-10-6 22:40
想請教一下

今次第二胎,check B鏈陰性,但上一胎其實冇check過,因我一早在懷孕前已知自己有B鏈,上次間 ...

不如自己出去check多次求個安心

大宅

回覆樓主:

我第一胎有B鏈,當時公院好忙,一路等到我生都冇醫護幫我打過抗生素,到呀仔出世要打針,吊左一掛野係手好肉赤,好在呀仔冇事今次第二胎,健康院叫我照Check有冇B鏈,但我私家醫生話第一胎有第二胎都會有,好似你咁講怕有假陽性,所以私家醫生建議我產前都打咗抗生素先,一黎冇壞加上係打落我到,可以保障到BB而且唔使好似我大仔咁樣所以我決定健康院個B鏈檢查都唔去,聽返私家醫生講我生前照打抗生素

男爵府

yuenbaby12 發表於 23-10-8 08:10
我第一胎有B鏈,當時公院好忙,一路等到我生都冇醫護幫我打過抗生素,到呀仔出世要打針,吊左一掛野係手好 ...

我第一胎有,第二胎冇,問醫生點解,佢話上次有,唔代表今次有。
Anyway,我冇特別處理,因為不是順產。

大宅

ASP2019 發表於 23-10-8 12:15
我第一胎有,第二胎冇,問醫生點解,佢話上次有,唔代表今次有。
Anyway,我冇特別處理,因為不是順產。
...

健康院都咁樣講,但私家話有機會咁岩係check唔到,始終我順產唔敢博,最緊要BB健健康康,唔想再見到好似我大仔咁樣隻手仔吊左排野係到

洋房

yuenbaby12 發表於 23-10-8 15:44
健康院都咁樣講,但私家話有機會咁岩係check唔到,始終我順產唔敢博,最緊要BB健健康康,唔想再見到好似我 ...

thanks 大家!明白情況了
我係政府生,唔知可唔可以request打抗生素。。。

男爵府

yuenbaby12 發表於 23-10-8 15:44
健康院都咁樣講,但私家話有機會咁岩係check唔到,始終我順產唔敢博,最緊要BB健健康康,唔想再見到好似我 ...

祝順利。

男爵府

lookupongod 發表於 23-10-10 08:06
thanks 大家!明白情況了
我係政府生,唔知可唔可以request打抗生素。。。

唔清楚政府醫院運作,或者下次產檢時問一問,祝順利。

複式洋房

yuenbaby12 發表於 23-10-8 08:10
我第一胎有B鏈,當時公院好忙,一路等到我生都冇醫護幫我打過抗生素,到呀仔出世要打針,吊左一掛野係手好 ...

我今年5月中生BB,之前驗左有B鏈。生之前有打抗生素,但半夜作動期間突然發燒,阿B心跳又急速左,所以最後痛左10個鐘之後緊急開刀食全餐。 阿B冇發燒,但安全起見都入左NICU打左7日抗生素。事後醫生同我講,原來我係B鏈入血,仲要自己打10日薄血針。

大宅

momodream 發表於 23-10-12 21:46
我今年5月中生BB,之前驗左有B鏈。生之前有打抗生素,但半夜作動期間突然發燒,阿B心跳又急速左,所以最後 ...

原來B鏈會咁嚴重 好驚,好在最後您同BB都冇事

複式洋房

yuenbaby12 發表於 23-10-13 12:10
原來B鏈會咁嚴重 好驚,好在最後您同BB都冇事

係呀,醫生都話我呢個case好少見。正常打左抗生素應該冇事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊