自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

家人近兩年牙周病要深層洗牙, 每隔4至6個月洗一次.

頭幾次家人真係有牙醫恐懼症, 每次打三,四針麻醉藥, 翻開洗牙袋內面, 麻醉藥未過個嘴唇好像控制唔到, 麻醉藥過後就痛, 之後唔食野都痛幾日, 持續一兩個星期, 要食軟身食物, 現在牙周病轉好, 都要每隔5個月洗一次.

所以家人每次洗牙都驚, 不過已經洗了多次, 近一次牙醫話已經好轉, 只有一個牙袋位比較深又冇咁清潔, 只須打一枝麻醉針, 近一兩次洗就冇咁痛, 可能洗乾淨左好多, 不過佢話仍然怕。

已經係香港牙周病專科醫生洗牙, 都唔知道講咩安慰佢, 只好倍伴佢去醫務所同埋之前食的佢鍾意食既野, 明天又要深層洗牙了.

男爵府

近年聽到太多深層洗牙,以前父母年代洗牙都唔知係乜,身邊好多同事連洗牙都未試過,到底係牙醫想搵錢定每個人都需要深層洗牙??自己經常洗牙,牙醫洗15分鐘內,洗牙專員試過超過半個鐘。呢啲問題一直都想知。

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Anka 發表於 23-10-24 20:05
家人近兩年牙周病要深層洗牙, 每隔4至6個月洗一次.

頭幾次家人真係有牙醫恐懼症, 每次打三,四針麻醉藥, ...

我都係睇牙周病專科,5個月覆診一次洗牙,初初第一二次真係堅驚,而家習慣左又冇咩野,反而擔心醫生每次度出嚟牙袋個結果,如果冇惡化就安心d,明天我都覆診…

珍珠宮

july4 發表於 23-10-24 20:22
近年聽到太多深層洗牙,以前父母年代洗牙都唔知係乜,身邊好多同事連洗牙都未試過,到底係牙醫想搵錢定每個 ...

家人已經係廿幾年前每一年都去牙醫洗牙,洗牙係清潔牙石,係兩年前牙醫發覺有問題所以轉介去牙週病專科醫生,係有牙週袋,應該相信牙醫嘅專業。

https://www.toothclub.gov.hk/chi/adu_01_04_01_06.html

珍珠宮

yanyan-mummy 發表於 23-10-24 20:39
我都係睇牙周病專科,5個月覆診一次洗牙,初初第一二次真係堅驚,而家習慣左又冇咩野,反而擔心醫生每次度 ...

洗左幾耐呢
是否每次都要打麻醉針

家人有一個牙袋比較深
一直冇明顯好轉
希望今次唔好惡化
嗰個位就要打麻醉針
其他位就唔使打
要忍下痛

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Anka 發表於 23-10-24 21:09
洗左幾耐呢
是否每次都要打麻醉針

你家人睇政府?我冇留意洗幾耐,覆診約睇左半小時左右,每次都有打針,大約1-2支,其實習慣咗又唔係好痛

珍珠宮

yanyan-mummy 發表於 23-10-24 21:25
你家人睇政府?我冇留意洗幾耐,覆診約睇左半小時左右,每次都有打針,大約1-2支,其實習慣咗又唔係好痛
...

係,你呢?
洗幾耐意思係洗咗一年或者兩年
你唔覺好痛就好啦
屋企人每次洗完都話痛

雲母殿

Anka 發表於 23-10-24 21:32
係,你呢?
洗幾耐意思係洗咗一年或者兩年
你唔覺好痛就好啦

我都係喎,明天覆診,可能會撞到你家人噃,我係牙科寫紙轉介,排左吾記得一年定年半,我係上年3月第一次睇,咁洗就一定痛㗎喇,不過點都好過醫生同我講話邊隻牙救唔返,仲大件事

珍珠宮

yanyan-mummy 發表於 23-10-24 21:38
我都係喎,明天覆診,可能會撞到你家人噃,我係牙科寫紙轉介,排左吾記得一年定年半,我係上年3月第一次睇 ...

如果係咁真係有緣
屋企人都係驚啲牙有咩事要剝
佢話有一次發夢
夢裏面甩左啲牙

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

科技日新月異既,以前冇, 不代表而定冇或者係搵錢技倆。

過來人, 如果牙E 認為有深洗需要,不好hea, 盡快做。我當年第一次深洗, 麻醉藥未到, 牙E 一野吉入肉。。。

我好彩, 一次過深洗(分2次)後, 熬過幾年的清潔再清潔不停清潔, 換回牙齦健康(但萎縮部分9 5 番).

我諗樓主家人要清楚, 深層洗牙不是牙周病的終極治療,深洗後才是漫長的牙齦護理過程。或者可以理解,深層洗牙是一個強力快速的方法, 盡快對付牙石殺菌, 令牙肉腫脹情況減充退。5好以為深洗後一勞永逸, 以為乾淨就馬虎口腔清潔. 牙菌生長速度不是開玩笑.

牙齒好係不會理解深受牙科困擾的人。

小十字    發表於 23-10-28 12:07
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

雲母殿

Anka 發表於 23-10-24 21:46
如果係咁真係有緣
屋企人都係驚啲牙有咩事要剝
佢話有一次發夢

我第一次睇檢查嘅時候,佢已經同我講有二隻救唔返,到我第二次去睇嘅時候就毅然聽醫生講剝咗佢,如果醫生都話佢救唔返,夾硬保住佢其實都冇意思,醫生都會覺得你冇心想醫番好

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-10-24 21:49

過來人, 如果牙E 認為有深洗需要,不好hea, 盡快做 ...

未有牙週病之前
屋企人已經好有耐性刷牙
同埋有用牙線

之前都有用漱口水
不過聽過資深牙醫護理員
話唔好用漱口水佢就停用咗
奈何都有牙週病
但係佢自己都唔知

佢話牙週病專科醫生講過
牙週袋深跌咗啲食物落去自己清潔唔到

希望佢明天比較深的牙袋有改善

珍珠宮

yanyan-mummy 發表於 23-10-24 21:52
我第一次睇檢查嘅時候,佢已經同我講有二隻救唔返,到我第二次去睇嘅時候就毅然聽醫生講剝咗佢,如果醫生 ...

係唔係未剝前兩隻牙已經係鬆鬆地
之後有冇植牙或者做返牙套?

大宅

kwhkwh 發表於 23-10-24 21:49

過來人, 如果牙E 認為有深洗需要,不好hea, 盡快做 ...

可否pm 你醫生資料我?牙周病 洗一次收費 幾多?謝謝

雲母殿

Anka 發表於 23-10-24 22:06
係唔係未剝前兩隻牙已經係鬆鬆地
之後有冇植牙或者做返牙套?

之前已經鬆,冇植牙

侯爵府

Anka 發表於 23-10-24 22:00
未有牙週病之前
屋企人已經好有耐性刷牙
同埋有用牙線
刷牙, 要刷對方法
我俾牙E 話左我2年, 次次回診呢樣5得, 果樣5店, 牙縫刷我有3個size, 另牙刷2支, 係咁刷, 係最近牙E先至稍為滿意狀況。

深洗令人痛苦恐怖。我洗完, 牙週袋目測係收縮左既.

JM 你家人好叻叻, 面對牙周病, GOOD LUCK

大宅

次次洗牙都驚

侯爵府

lamlam1609 發表於 23-10-24 22:06
可否pm 你醫生資料我?牙周病 洗一次收費 幾多?謝謝
我之前POST 講過, 不介紹.

是否需要深層洗牙,要牙醫判斷。

男爵府

yanyan-mummy 發表於 23-10-24 21:52
我第一次睇檢查嘅時候,佢已經同我講有二隻救唔返,到我第二次去睇嘅時候就毅然聽醫生講剝咗佢,如果醫生 ...

醫生有冇話咩事要剝咗佢? 我有隻牙吾舒服,有d牙醫話要剝,有d話可保留

雲母殿

smile828 發表於 23-10-24 22:28
醫生有冇話咩事要剝咗佢? 我有隻牙吾舒服,有d牙醫話要剝,有d話可保留

你有牙週病?剝牙有好多原因,詳情真係要請教牙醫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊