自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章

有能力去選擇,當然揀用$去解決!
生命廷長也需要有質素,家人陪伴與支持,遠比多留一點錢更有意義及價值!
千金難買無價的健康!
支持你任何決定,好好珍惜身邊人!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

luvkaka 發表於 23-10-28 09:40
想請教大家一件事, 本人癌症復發,如果要用一線藥物要打雙標靶,要好多錢,要用到隻藥冇用打一世咁,有封 ...

生活質素都好緊要。我有親戚用標靶藥,佢係前列腺癌,exactly 幾錢一針我唔知,只知好貴,但見佢生活正常,有精神可以出街,同家人飲茶食飯,當然唔係永久,始終唔可以根治,最後都走了,但我印象佢由發病計,都過左好多年如常生活。延長生命,但如果經常卧牀,好辛苦,對自己及家人都好折磨,相信愛你既家人會想你生活正常舒服。祝福你。

男爵府

都要衡量下食其他藥會辛苦啲,係有幾辛苦。如果係接受到嘅,留返啲錢同屋企人去旅行、玩,將來小朋友都有美好嘅回憶。
如果食一線藥會令全家人節衣宿食,又係咪值得?
不過每個人想要嘅嘢、價值觀都唔同,真係冇話點揀先係正確嘅。

侯爵府

想請教大家一件事, 本人癌症復發,如果要用一線藥物要打雙標靶,要好多錢,要用到隻藥冇用打一世咁,有封 ...

你咩can ?

珊瑚宮

回覆樓主:

可以申請資助嗎?
朋友家人癌症, 佢有樓, 佢話自住樓是唔計入資產的
除了頭幾次自費外, 之後藥物係免費的。
朋友家人一線標靶藥對佢成效不大, 轉了2線藥, 話有副作用
不過 佢家人都重回職場超過2年了, 相信未至影響到日常生活。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

兩個選擇冇對錯,冇話邊個好d。唔好介意,人生係你既,你要隨心而行,你既決定係最重要。你承受到d葯物幾重副作用? 又承受到經濟轉變而帶俾你幾多壓力? 除左你之外根本冇人會明,你決定留錢自有你原因。

我家長老一個決定唔醫癌,一個算醫一半,我地冇左右佢地決定,佢地怕辛苦我地都唔想增加佢地壓力。醫生話唔好賣樓醫癌.... 當然你仲後生,有唔同考量,都係果句,任何決定冇分對錯。

誠心祝福你。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

luvkaka 發表於 23-10-28 09:53
係用家人的錢,我自己上次都掏空了,這幾年Covid 先生又揾唔得多錢。 所以有時都覺得會唔會虧欠咗家人。
...

兩公婆都係為對方諗,好正常,當有病嘅係你老公,你負責搵錢,你想佢點決定。

珍珠宮

回覆樓主:

將層樓轉按得唔得,而家樓市好靜,買家只求執平貨,要劈價好多先賣得出,轉按回贈亦唔錯,轉按後先留幾十萬供樓,再將層樓租出養住佢,其他就攞去醫病,到1-2年後個市好啲再賣?

anyway ,有希望就一定醫,祝福

侯爵府

咁而家有咩方案可以揀㗎?

大宅

luvkaka 發表於 23-10-28 09:50
謝謝(emoji)我會努力! 就係小朋友小學所以我才有所顧忌

兒孫自有兒孫福,每樣担心太多也算不到明天六合彩開什麼號碼。我反而珍惜眼前人。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

試下搵其他資源幫助,例如泰山功德會,唔知道幫唔幫到樓主,祝福你們一家。

公爵府

我自己會首先留筆錢比細佬讀書先,自己食平d的藥

子爵府

小朋友太細,需要媽媽,一定係用錢買時間。

如果concern 係留錢比小朋友讀書,咁HK 讀書basic 唔使太多錢,鼓勵小朋友自己努力,將來可以考獎學金。

知識改變命運,唔係金錢。有錢唔識運用到頭來都是一場空。有知識/實力,錢冇左可以靠雙手搵返。

祝福你!

水晶宮

回覆樓主:

祝福你早日康復,加油。

子爵府

有老公支持,又可以賣樓醫病,又唔影響現在住屋問題,我會選擇賣樓醫病,亦可能有奇蹟出現活多10年8年!乜都賺返!

複式洋房

回覆樓主:

好慘呀 希望有奇跡突然好返曬

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 luvkaka 的帖子

祝福妳早日康復

子爵府

2024年龍年勳章

challenging 發表於 23-10-28 09:48
上天會保佑你,身體健康(emoji)(emoji)

送上祝福,天父保守
Life must go on

珍珠宮

回覆樓主:

如果小朋友只係小學,有能力換時間比較好,童年太早失去父母,對人生的影響都大,大過無錢(除非真係無咗舊錢生活唔到)
小朋友需要媽媽,其實就算十幾歲一樣需要!你要為自己為家庭好好去醫病,好好去活

大宅

回覆樓主:

有冇返政府醫院醫?有d雙標靶可以申請資助,睇兩公婆入息同資產,自住樓唔計,可能批部份或全批,過程都算快,我幫屋企人申請過,一兩個禮拜已批,但只批十幾針,之後要再申請

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊