自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日同老公去驗眼,點知驗到佢黃斑位置有一點好細好細點野!視光師好緊張,估計佢應該穿咗個孔,話發現得早,要安排見醫生,而家約咗後日見醫生,上網搵過資料,話做完會有白內障?同埋呢個手術要十幾廿萬?係咪真㗎?風險大唔大?好擔心

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

攞專科醫生轉介信去香港眼科醫院,情況緊急可以俾你快做

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你可以揾吓國內眼科醫院邊間好,價錢應該平過香港

水晶宮

奶奶做過黃班病變+白內障手術
診所做,如果醫院做會貴d
唔記得佢做乜手術,唔記得有無全麻
6 年前做,好似都要十幾(十頭)萬

大宅

bobomia 發表於 23-11-2 08:07
攞專科醫生轉介信去香港眼科醫院,情況緊急可以俾你快做

佢而家係初期,但如果初期未惡化嘅時候做手術係最易好返,如果眼科醫院見佢只係初期,未必算緊急喎?

大宅

bobomia 發表於 23-11-2 08:09
你可以揾吓國內眼科醫院邊間好,價錢應該平過香港

返大陸行唔開呀,我要湊住兩個小朋友,佢自己又唔可以一個人過去冇人照顧,因為做完呢個手術要趴喺度三日等隻眼個孔埋口,有D難度

大宅

Nbs 發表於 23-11-2 08:15
奶奶做過黃班病變+白內障手術
診所做,如果醫院做會貴d
唔記得佢做乜手術,唔記得有無全麻

我上網睇佢呢種好似局部麻醉,叫做微創手術,但係好高風險,但係我始終都搵唔到有人做過收幾多錢~成功率仲係只有80-90%做完之後仲有70%會有白內障唉!唔做又會盲,做又咁恐怖,錢都事少,至慘又唔係100%成功

珍珠宮

2024年龍年勳章

lazy_baby 發表於 23-11-2 08:32
佢而家係初期,但如果初期未惡化嘅時候做手術係最易好返,如果眼科醫院見佢只係初期,未必算緊急喎?:pity ...

多條腿走路,插左旗先,嚴重程度由醫生判斷

男爵府

lazy_baby 發表於 23-11-2 03:17
今日同老公去驗眼,點知驗到佢黃斑位置有一點好細好細點野!視光師好緊張,估計佢應該穿咗個孔,話發現得早 ...

係咪修補視網膜手術?
如係我做過,我當時未穿只係好薄
約2萬

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇多幾專科先再決定,其實你宜家都未睇專科,係咩事都未知道。。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

唔一定要做手術,初步會打針先,大約一個月一針,通常三個月左右可以改善。我爸爸最近打咗第一針,佢話視力有改善。
平日唔覺影響視力,驗眼先察覺,應該未去到嚴重,盡快安排睇眼科醫生。

水晶宮

lazy_baby 發表於 23-11-2 08:32
佢而家係初期,但如果初期未惡化嘅時候做手術係最易好返,如果眼科醫院見佢只係初期,未必算緊急喎?:pity ...

黃斑係眼科急症

水晶宮

lazy_baby 發表於 23-11-2 08:39
我上網睇佢呢種好似局部麻醉,叫做微創手術,但係好高風險,但係我始終都搵唔到有人做過收幾多錢~成功率 ...

黃斑好難根治,盡快睇醫生,唔一定要做手術,打針每支私家都係幾千蚊,唔好咁擔心住,睇咗醫生先。
有經濟考慮,睇政府眼科,收費唔清楚,不過一定唔會貴。
黃斑係急症、急症、急症,唔好周圍走啦!快 d 喺香港睇醫生。

水晶宮

回覆樓主:

如果只係視網膜穿細窿(就唔係黃斑喇),可以修補,好小事,而家唔好過分擔心。

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我上網睇佢呢種好似局部麻醉,叫做微創手術,但係好高風險,但係我始終都搵唔到有人做過收幾多錢~成功率 ...

其實講風險一定係講到最嚴重嘅情況俾病人知,實際又唔係咁恐怖嘅,病人好好時係俾醫生嚇死,而唔係真係嚴重到病死

你唔好咁緊張先,黃斑病變應該都係打laser,我老公好似做過,因為佢眼有唔舒服做過laser又做過白內障,我都唔記得咁多

你不如去旺角嘅HKOA睇一次醫生,你打去約時間時同護士講你先生嘅情況,佢哋會見議你睇邊位醫生,佢哋係分咗好多眼嘅專科醫生喺度

眼科醫院要住九龍西先可以排,我老公一路睇私家一路排,都排咗年半先排到

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

子爵府

快D睇左專科先. 眼手術係大手術黎架...家人8月頭視網膜脫落加有個孔仔, 要二個醫生一齊做, 主診醫生話因為眼好多神經同血管好幼

珊瑚宮

回覆樓主:

我建議2邊都睇醫生先, 政府&私家。
當年我都係穿左個孔, 不過係視網膜。
叫左保險幫我計緊數,之後去政府醫院,即收, 即打激光, 一星期後做埋手術了。
政府居然快過私家,真係估唔到,仲慳左1x萬手術費添

水晶宮

做完之後白內障,所以做時會做埋白內障手術

風險高唔高就唔知喇,但我奶奶做完ok 無問題
我爸眼亦有問題做過手術(唔係黃班),不過佢養和做,貴好多但做完都係ok 無問題

眼有問題要處理,唔係睇唔到嘢好麻煩。

大宅

哎呀~唔係黃斑病變或者視網膜穿孔咁簡單呀 我知黃斑病變可以打針,我奶奶做過,而視網膜穿孔手術好容易咋,因為視網膜係喺前面,手術係眼球前面做,我老公以前都做過,但今次佢係黃斑裂孔,即係眼球最後面嗰個位穿咗個窿,個手術係要喺前邊插支嘢入去個眼球後邊嗰度補返個窿,好高難度!聽日約咗個專科醫生睇吓點講
多謝大家比意見

大宅

Nbs 發表於 23-11-2 10:16
做完之後白內障,所以做時會做埋白內障手術

風險高唔高就唔知喇,但我奶奶做完ok 無問題

係呀係呀~我上網見到話做完會有白內障,即係到時做手術會做埋白內障手術一次過搞掂?咁都好,我以為做完手術嘅後遺症係白內障又要再做多一次手術,聽日約咗個醫生叫陳卓琪,好似話係黃斑專家,到時睇吓佢點樣講先

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊