自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

nisha 發表於 23-11-2 11:05
DBS 嗰單先當佢病咗,迷失左搵地方收埋自己
其他自殺嗰啲,如果唔報導,可能有好有壞。

非常好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lingw. 發表於 23-11-2 14:41
同父母講又要比佢地鬧,
or 父母就是給他們製造難題的人

明白用細路嘅角度,應為同父母講又要俾佢哋鬧,就係唔識調返轉諗:鬧兩句之後,父母咪又係仆心仆命同佢哋解決個難題!
天下無任何父母係睇住自己仔女死都唔理嘅(有啲冇人性嘅就另計),啲細路就係唔識諗呢一點,如果識諗就唔會隔幾日就有一單呢啲新聞啦!
其實作為父母都要改善吓對仔女嘅態度,而家呢個世代嘅細路,真係唔可以一開口就鬧,而改為要用朋友式嘅態度去溝通同關心。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

天貓 發表於 23-11-2 13:14
小朋友或青少年,甚至大人都要有呌氣嘅時候,大人工作忙都識去旅行允電鬆吓….. 點可以要求細路仔non stop? ...

我識人就係咁,放學一係去補習,一係返到屋企換完衫已經要即刻做功課、做補充練習,就算坐一陣想抖吓,佢媽咪都會話頭先放學途中咪已經抖咗囉每科補習之間的時間,連用一陣電話都唔得,因為要準備好情縮同狀態去上下一堂,一年356日都咁過,仲覺得自己為仔女好,自己帶出帶入咪一樣咁辛苦….. 對住呢啲家長,到小朋友出事真係唔好問點解

至於興趣班,好多學學吓又會變成要去參加比賽,本來上來relax的,又變成另一種壓力

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 23-11-2 01:22
好多學校仲要一年兩測兩考
少返一次得唔得?

迫埋兩次其實仲大壓力,失手好慘,而且温考範圍會大好多喎

珍珠宮

happymama11 發表於 23-11-2 14:47
明白用細路嘅角度,應為同父母講又要俾佢哋鬧,就係唔識調返轉諗:鬧兩句之後,父母咪又係仆心仆命同佢哋 ...
可能你會為子女解決問題,但有D父母係唔會。

例如我細個有D難題父母唔會幫我,例如生迴蟲,佢地唔會帶我睇醫生,日日夜夜都好痕,最終吽好

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

而家資訊發達,青少年睇得多依類負面報導,真係有機會諗唔開跟住做。希望家長真係多啲關心佢哋同多啲溝通。

我兩個大嘅仔女都已成年,青春期嘅情緒真係好波動,就算仔女幾唔聽話,唔好淨係一味鬧或講啲難聽嘅說話

珍珠宮

bu-b 發表於 23-11-2 14:49
我識人就係咁,放學一係去補習,一係返到屋企換完衫已經要即刻做功課、做補充練習,就算坐一陣想抖吓,佢 ...

所以無得停真係好大壓力,到再大啲中學,咪無曬動力再上,我見到人哋一沓沓嗰啲補充練習,都幾感受到嗰個細路仔好慘,我個年代啲細路返半日,真係成績唔好先去補,就算補都可能一個禮拜兩日,唔會係真係排到密密麻麻,而家成績好更加要補,因為要拔尖,所以我哋細個開心好多…. 好多時間玩…..

而家啲家長帶啲細路仔出去補習,小朋友入咗去嗰時家長就有得抖,最慘啲細路係要繼續,仲要做補習返嚟啲功課…. 又要做學校嘅,再加上要溫測驗默書…. 所以,家長點為佢好都好,都要有時間俾佢休息…

伯爵府

點解個個都覺得關學業事嘅? 有好多可能性架wor, 家庭、愛情、友情都有可能

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

gilgilgilgil 發表於 23-11-2 09:22
好多學校仲要一年兩測兩考
少返一次得唔得?

我女小學係三測三考,不過每次考試範圍唔多

伯爵府

牛年勳章

我識人就係咁,放學一係去補習,一係返到屋企換完衫已經要即刻做功課、做補充練習,就算坐一陣想抖吓,佢 ...

好怕嗰句「我為咗你好」
希望呢啲媽咪自己試吓一星期小朋友的生活,己所不欲 勿施於人

伯爵府

咁多學生跳,
教育局長應該出來講兩句,
怎能視而不見呢

poodlema    發表於 23-11-2 17:00
MarMic    發表於 23-11-2 17:00

伯爵府

happymama11 發表於 23-11-2 09:07
最慘有部份細路係…父母好想了解佢哋幫佢哋,但係個細路就收收埋埋,想幫都幫唔到,到父母知嘅時候已經係 ...

所以自細培養好好溝通,講下心事好緊要

伯爵府

但有啲家長會覺得上左興趣班就已經係俾佢玩左

珍珠宮

咁如果係父母俾壓力學生,係咪仲搵父母幫?
父母逼學生,我都諗唔到點樣辦法俾困難多

除非離家出走?
無意挑戰樓主,樓主都係出於好心
我只係從壓力大的細路角度出發

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Froggy_joe 發表於 23-11-2 19:26
咁如果係父母俾壓力學生,係咪仲搵父母幫?
父母逼學生,我都諗唔到點樣辦法俾困難多

小朋友最大嘅後盾應該就係父母,但如果你覺得父母唔係最佳人選,都可以搵信任嘅朋友傾訴幫忙,總之一句講晒跳樓唔係最好解決方法!

已刪除用户

珍珠宮

fong2005 發表於 23-11-2 19:44
父母老師姨媽姑姐係逼佢果個
成績未係頂級
但又被(安排)去頂級學校

無可否認,樓上咁多位姊妹講出父母逼仔女嘅經過,我都見唔少(利申:我自己就冇迫過自己個仔)。
小朋友要走上絕路,父母、學校、老師都應該要好好反省,而唔係一面倒只係怪父母!
正正因為小朋友壓力爆煲,更加應該要坦誠同父母知道,等佢哋知道出事了,如果父母唔知,只會繼續自我感覺良好繼續迫仔女,所以造成今日咁嘅局面!

伯爵府

Skytree1000 發表於 23-11-2 16:49
咁多學生跳,
教育局長應該出來講兩句,
怎能視而不見呢

教育局長自己個仔都跳咗,佢仲可以講乜

大宅

密到有啲吾尋常,之前有家長講過有個遊戲係引導青少年玩自殺的,會吾會而家又再興起。

已刪除用户

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊