自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

loved 發表於 23-11-2 08:58
短短時間咁多單,希望警方認真查查佢哋之間有無傳播緊某d訊息,或接觸過某d人,又或者食/飲品。生命無價, ...

同意,而且佢地都冇寫遺書,之前亦無同任何人透露不開心,無理由咁短時間咁多呢個年纪嘅學童自殺。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

pkc5115 發表於 23-11-2 20:15
同意,而且佢地都冇寫遺書,之前亦無同任何人透露不開心,無理由咁短時間咁多呢個年纪嘅學童自殺。

但奈何政府、教育局,直到而家為止都未肯出聲正視問題去解決調查,繼續默默俾呢啲事發生!

大宅

gilgilgilgil 發表於 23-11-2 09:22
好多學校仲要一年兩測兩考
少返一次得唔得?

其實我地以前讀書都係一年兩測兩考。

子爵府

MMVV 發表於 23-11-2 09:04
我奉勸D媽咪唔好吓吓話,仔仔大個啦自己解決啦。工課問題自己解決,學習上有問題自己解決,學校欺凌自己解 ...
係,我見話有家長早上整野比中學生帶飯,有啲家長真係講到幾大件事,好似由得個小朋友係學校食唔中意嘅野,或者唔食扔去垃圾桶等都覺得ok。。。。我真係無語!!

已刪除用户

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

熊熊老婆 發表於 23-11-2 09:23
身邊太多父母,由小朋友六個月開始參加無數playgroup、興趣班同埋補習班,報名幼稚園、小學,一定要入band on ...

呢度都唔少啦
話小朋友自我要求高喎
想佢唔好咁上心呀
唔好咁著緊分數囉
呢個鋪唔知有幾多個會咁講呢又

珍珠宮

仲有就係我朋友係做義工接聽情緒困擾市民電話,佢話接到10個家長中,有8個話佢哋中小學子女有自殺念頭,呢個情況我覺得好異常。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 brother4 的帖子

因為而家考100分已經係常態 98 95 90 哩D已經唔算最叻果批啦我女讀小學時我已經感受到了....以前我既年代 父母覺得合格 60 70已經OK過關 好好唔錯!
而家好多人攞80都只係中後段班.... 所以哩個年代既學生係超級大壓力 即使可能父母同學校冇俾壓力學生 學生拎住分卷互相討論時 潛在壓力已經默默蘊釀緊

伯爵府

回覆 lingw. 的帖子

諗起個單濕疹殺全家殺剩家姐個單....
真係有D個別例子太過極端 亦足以証明好多大人覺得小朋友小事化大 小朋友話哩度痛 大人又會覺得好小事 唔洗睇醫生 過幾日自己好 哩D處理手法應用係唔同層面既事情上 漸漸小朋友都唔太願意溝通 做到自己的事自己處理 處理唔到物質又好情感上既問題又好 但又覺得父母唔會聽得入耳 一個諗唔開就.....

我自己細個都係咁 唔係小朋友唔講 係父母聽完覺得好小事 唔排除有D係小事 但都要俾小朋友感受到父母真係有關心緊件事同小朋友感受

大宅

happymama11 發表於 23-11-2 09:07
最慘有部份細路係…父母好想了解佢哋幫佢哋,但係個細路就收收埋埋,想幫都幫唔到,到父母知嘅時候已經係 ...

妳講得好啱

侯爵府

pkc5115 發表於 23-11-2 20:18
其實我地以前讀書都係一年兩測兩考。

我哋以前冇而家咁深咁趕?

伯爵府

回覆 天貓 的帖子

我認識有個興趣班既小朋友....每周每日都排滿哂 但父母自己唔會帶出帶入 交俾阿婆車出車入阿婆都話自己老啦覺得辛苦
我唔知小朋友辛唔辛苦 但我聽阿婆講孫女每日就係坐車去興趣班/補習班既時間做功課同訓覺補眠

珍珠宮

lovemisha 發表於 23-11-2 21:00
回覆 天貓 的帖子

我認識有個興趣班既小朋友....每周每日都排滿哂 但父母自己唔會帶出帶入 交俾阿婆車出車 ...

其實呢啲係而家一般小朋友嘅學習情況,放補習之後仲要做功課溫習…..聽到都覺得辛苦….

相對我哋細個年代生活好簡單,冇咁多課外活動,同紙公仔着紙衫仔,捉鬥獸棋,中國象棋,玩波子棋….. 捉蝴蝶,蜻蜓都可以捉一餐,但我哋嘅童年真係開心好多…

lovemisha    發表於 23-11-2 21:24

伯爵府

brother4 發表於 23-11-2 09:14
昨天行街個父母講考75分,哭泣了,點解壓力咁大?
我果個得10分我都仲未喊.......

公爵府

牛年勳章

littlefunpig 發表於 23-11-2 20:38
呢度都唔少啦
話小朋友自我要求高喎
想佢唔好咁上心呀

有好多仔女就讀於要精心部署、披荊斬棘先入到去嘅頂級直資/私立學校嘅家長,都自稱從來冇畀壓力啲仔女同冇要求喎 !

水晶宮

happymama11 發表於 23-11-2 08:31
請珍惜生命,辦法總比困難多,退一步諗一諗、搵父母幫助,一定解決到

RIP

又有?!

伯爵府

Debbie0331 發表於 23-11-2 20:07
教育局長自己個仔都跳咗,佢仲可以講乜

都唔知係咪唔老黎,
自從某某人坐正個位後,
真係多咗好多呢d

公爵府

之前有人已分析有留遺書的自殺原因
主要來自學業壓力
各位家長仲係度掩耳盜鈴
覺得唔關事 唔關事
係咪自己良心過意得去?

「港大賽馬會防止自殺研究中心探討部分青少年輕生個案,發現當中有四分之一學童的遺書表示,因學習感到壓力,并與家庭關係出現困難。」

http://www.hkcna.hk/docDetail.jsp?id=100210362&channel=2803

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

CCHINGC 發表於 23-11-2 13:06
如果父母回家每天跟孩子說的第一句是:今日你過成點呀?取代問成績、功課相信已經可以改變很多事情,如果孩 ...

Jm 你講中哂我會做既事
每日放學返黎我第一句真係問:
今日過成點呀?同我分享下 。
我仔有時話ok 有時學校有突發事件就講我聽下

返學出門口 我會攬一下佢講聲 加油呀
佢就會答 ok拜啦

我仔今年中五 都攬左10年多
幸好我仔無乜反叛期 。大家都叫相處融洽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

家家公主 發表於 23-11-2 22:41
Jm 你講中哂我會做既事
每日放學返黎我第一句真係問:
今日過成點呀?同我分享下 。

我都係,仔每朝出門口返學前都叫佢加油,lunch時仔亦都會打個電話俾我,我都會問佢今日上晝嘅課堂OK嗎?有咩特別事可以分享?
放學返到嚟問佢全日返學順利嗎?
呢排啱啱測完驗,呢個星期開始係對卷週,我都唔會主動問佢成績,係個仔主動講俾我聽,幾多分?我都話OK幾好。總之就係唔想俾壓力佢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊