自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

都過咗去有咩好後悔,你日對夜對住個仔都唔保證佢會黐妳多啲,依家無穿無爛就得啦。
仲有,小六唔肯拖手好正常,當然有啲仔廿歲都會拖住阿媽,呢啲好睇人生性格,同細個相處時間長短未必有關。

子爵府

annie133 發表於 23-11-4 06:09
介紹大家睇一本書,汪培珽的「父母的保存期限, 只有10年: 隨孩子, 樂在當下」,可能會啟發到你:
內容簡介 ...

我家都有幾本汪培珽嘅著作,值得天下父母睇

珍珠宮

chiubbbb 發表於 23-11-4 11:05
我自己親身經歷,我係好渴望媽媽ftm照顧我,每次放學人人都有家長接,我就係家姐接 有時家姐掛 ...

你什麼年代讀書?我同八九成同學都係小一已經跟放學隊返屋企,八九十年代返半日學又多雙職家長,邊會個個有阿媽接放學。

子爵府

crystal媽咪 發表於 23-11-4 11:47
當初你地揀左要工作,唔放佢喺身邊

其實有好多選擇

關係是要經年累月地建立,當子女需要父母嘅時候父母不在身邊,到他們長大後,就更加吾好期待子女會思念父母。

大宅

Ononluk 發表於 23-11-4 12:37
你什麼年代讀書?我同八九成同學都係小一已經跟放學隊返屋企,八九十年代返半日學又多雙職家長,邊會個個 ...

我講緊幼稚園果3年
小學係自行跟隊放啦!

珍珠宮

chiubbbb 發表於 23-11-4 12:38
我講緊幼稚園果3年
小學係自行跟隊放啦!

你都幾記仇嗰喎

大宅

Ononluk 發表於 23-11-4 12:43
你都幾記仇嗰喎

呢d係童年陰影 同忌仇無關

男爵府

回覆樓主:

家庭永遠第一位,公司老細呢啲其實都係互利關係,何須瞓身。屋企有事一定請假,公司嘢咪交低比其他人跟,老細唔鍾意都冇計,咁員工係有放年假嘅權利。

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

而家小朋友5歲,我地重攬住同一張床訓,過多2至3年佢就彩我都有味,好好珍惜

大宅

回覆樓主:

我選擇左半職而將大部份時間投入仔女,學校活動未曾缺席,活動接送都儘量係我親身去,換來仔女痴我,寄望將來會有好好關係,但同時見到同期工作既同事,能力比自己低但職位已俾自己高,也會有點羨慕,所以沒有最好既選擇,只有適合自己與否。

珍珠宮

以前我有同事每逢星期日夜晚就送小朋友去祖父母度,每逢星期六才接回家,其實我覺得對小朋友真的慘,和父母關係也較疏離,所以我情願影響工作,也會很準時走,盡量陪多些小朋友。

伯爵府

回覆樓主:

有啲人,就算你由細湊到大,大左都唔再痴你,過咗去就冇謂諗

水晶宮

ChaBean 發表於 23-11-3 10:39
6年級唔肯拖手唔係好正常咩,唔覺得失落。我自己湊大個仔,最痴我,小三小四已經冇拖實手,就算人多地方驚 ...

我女小四,而家只會間中拖下我
我又ok,因為我接受佢長大,總有一日唔需要我,我就好好享受人生了!

珍珠宮

我自己揀咗仔女

我本身轉過唔少行業,到我大仔出無時,個行做咗幾年,我好鍾意,老闆、同事對我好好,我亦都升得好快,仲有好多機會學嘢,前途好好,但份工趕起嘢上嚟就真係去到半夜、甚至通宵,雖然我已經升職升到有一定話事權,可以唔使做得咁辛苦,但始終好難完全改變行業要求
到大仔6個月大,我同佢玩時,佢只係對姐姐講嘢有反應,唔肯跟我,我就即刻下定決心轉行轉工

我係好好彩,轉到一個行業可以成日陪住佢哋,發展到另一個專業,基本上我係一路陪到小朋友成長,佢哋幼稚園、小學我都包辦接送,又車出車入帶佢哋去玩
我仲專登為咗可以多啲時間陪佢哋,所有安排包括住屋、學校都有咁近安排咁近
基本上佢哋見到我的時間,跟一家全職媽媽無分別

到佢哋依家大個,我更覺得當時的決定係正確嘅

水晶宮

littlefunpig 發表於 23-11-4 05:14
講話以呀仔行先既
就辭職接返個仔自己湊丫麻
而家6年班仲可以改

當年我女出世,我同事(已經退休)叫我將個女放喺99度,放假先接走!
佢自己當年都係咁做,但就成日怨99湊女求其,一係食飯盒,一係罐頭湯送飯!
所以我覺得佢超奇怪,有唔好嘅經歷又叫我學佢,痴痴地!
同埋都認同你,有心唔怕遲,中學做ftm嘅例子唔係無,我姑姐係其中一個,佢仔而家接近30歲,2個fd到不得了!

水晶宮

Ononluk 發表於 23-11-4 12:30
都過咗去有咩好後悔,你日對夜對住個仔都唔保證佢會黐妳多啲,依家無穿無爛就得啦。
仲有,小六唔肯拖手好 ...

馬明

公爵府

花生蘿蔔 發表於 23-11-3 10:16
係呀,交比人湊真係會唔捨得。我奶奶叫我星期一至五交曬比佢湊,星期六日先自己湊返bb,我即刻拒絕
...

你奶奶都只係叫,我奶奶係昆,昆我話去我屋企湊,我臨放完產假反口話要一至五放佢屋企先至湊,等我工人都請唔切,以為我會就範,我即刻搬屋去娘家附近

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

chiubbbb 發表於 23-11-4 11:05
我自己親身經歷,我係好渴望媽媽ftm照顧我,每次放學人人都有家長接,我就係家姐接 有時家姐掛 ...

我呀媽係ftm, 我小二就提出要求自己返學放學,如果可以的話非常願意同你對調

大宅

回覆樓主:

睇大家回應,相信如經濟冇憂慮,大部分人都會揀做FTM

伯爵府

回覆樓主:

我選擇咗自己湊對仔女,直到最細嗰個升中先繼續返番職場。避過晒佢地青春期嘅衝突。
雖然職場上缺失咗中間1x年嘅拼搏機會同人工。但賺咗嘅係錢都買唔到嘅親子時間。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊