自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

annmummy 發表於 23-11-4 18:00
姐姐完約 , 已找到新僱主,告訴我 由於三四個月後才回 印尼 , 叫我畀機票錢 二千蚊 , 請問我應買機票還 ...

避免麻煩,出機票

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有出過有抬頭(她名字的, 刪去or bearer), 要佢去銀行拿錢, 櫃員會對身分證,
冇得唔認佢拿過代替機票的錢,
當然有文件簽收, 列出最後一日有多少項數目及一張xx銀行, 支票號xxxxx的支票代替機票

一定不可俾現金,縱使 agent話可以做我的證人, 我都不肯俾現金...
點知agent是忠是奸,
去到勞工署反口不認, 幫外傭屈僱主冇俾錢,
都有不少個案

好來好去,不要買14日後的機票,
佢上唔到下一份已簽約的工/機票成為廢物, 一定怨你.

省得佢在最後一個月同你作對

聽過jm話, 因洩憤, 外傭在湯中加料, 放牙刷入馬桶, 打爛貴重野( max 賠一次賠3百)等等

已有人請佢, 佢不介意有冇你的reference letter.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sky_blue618 發表於 23-11-5 00:19
我一定出機票,太多case 姐姐簽收完機票錢轉頭又去勞工處告個僱主無俾機票。人心隔肚皮,而且呢個姐姐表現 ...

好少聽

子爵府

安全d比機票

子爵府

sky_blue618 發表於 23-11-5 00:19
我一定出機票,太多case 姐姐簽收完機票錢轉頭又去勞工處告個僱主無俾機票。人心隔肚皮,而且呢個姐姐表現 ...

我暫時未有聴過因用現金代替機票,姐姐去勞工處告僱主既事例。
現金代替機票,agent 會有form /收據俾雙方簽名做record,或僱主可以自己準備1⃣️封。

別墅

顧主本身就要包佢機票,姐姐搵到新工唔返印尼,咁當然就用錢代機票。

大宅

請了近10個工人,除非工人想返家鄉,要求出機票,否則若工人想繼續留港工作,便給她錢代替機票,與工人一起上網找一個最平的機票價,就給工人對應的現金,簽好form或信便ok,大家好嚟好去!

男爵府

2024年龍年勳章

annmummy 發表於 23-11-4 18:00
姐姐完約 , 已找到新僱主,告訴我 由於三四個月後才回 印尼 , 叫我畀機票錢 二千蚊 , 請問我應買機票還 ...

以前有人問過相關部門,比機票同錢都可以,只要雙方協商好。為免反咬你,叫佢簽收,講明佢要求要錢就最好。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

Check下機票錢,貴過2千就比2千cash, 轉工比錢喇,簽收好,好黎好去,winwin啫
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

我媽個工人唔肯續約搵到新boss,
要錢唔要機票,其實佢工作表現都麻麻,好蠢,但心地唔壞,我比左3千佢
如買機票真係純浪費,益佢好過啦,但每個人憂慮既野唔同,買機票都係合理做法

男爵府

Fishqqma 發表於 23-11-5 06:30
好少聽

你睇吓FB外傭僱主group 大把呢啲情況,有啲告到上庭輸埋,比完cash最後要賠多程機票

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sky_blue618 發表於 23-11-5 11:07
你睇吓FB外傭僱主group 大把呢啲情況,有啲告到上庭輸埋,比完cash最後要賠多程機票
...

冇睇呢D group, 身邊朋友就冇。

男爵府

iriswy 發表於 23-11-5 07:39
我暫時未有聴過因用現金代替機票,姐姐去勞工處告僱主既事例。
現金代替機票,agent 會有form /收據俾雙方 ...

睇下外傭僱主group 就知

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊