自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yantung2010 發表於 23-11-16 07:10
回覆 annie133 的帖子

其實入得大學果萬幾人二萬人,(正確數字無詳查)正常係成班考生中嘅精英,成個社會 ...

以前讀大學個班就真係精英,現在除了神科 / 收 25 分以上嘅,其餘我都唔覺得勁
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

rich8 發表於 23-11-16 08:37
也不是,醫生,牙醫一畢業已預個位俾你

呢D科, 唔系個個讀到, 同埋做到, 好多做做吓轉左行, 只不過我地唔知詐, D錢唔易賺假, 各有前因莫羨人, 睇開D啦!
唔喜歡幫人, 只喜歡搵錢, 就千祈唔好做醫生, 牙醫

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

野原美冴 發表於 23-11-16 07:20
社工系、社會科學系 是兩個不同範疇喎
其實好多人都未必知讀緊嘅係咩,夠分就讀、人讀我讀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

寶石宮

annie133 發表於 23-11-16 07:41
全港考生四五萬,二萬人入大學,未計其他自資課程,真係唔覺係好精英,叫做大學畢業好聽d, 可以揸枝筆搵食 ...
有好多中、英唔得,揸筆搵食真係唔多掂

伯爵府

wan_sosin 發表於 23-11-16 08:47
我都係只見醫院有職業治療師,佢哋會評估病人,生活,工作,認知能力,然後搵出幫助病人改善嘅方法,提升 ...
出路似乎比物理治療窄D, 好似言語治療咁, 都係醫院為主, 職業比物理收生分數都低D

伯爵府

esmehouse 發表於 23-11-16 08:54

我意思係做文職

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-11-16 08:48
以前讀大學個班就真係精英,現在除了神科 / 收 25 分以上嘅我都唔覺得勁
...

因為DSE 易考左, 同埋可以用2張DSE去報, 所以, 就算三大畢業, 都唔值錢

男爵府

anna59 發表於 23-11-16 08:52
呢D科, 唔系個個讀到, 同埋做到, 好多做做吓轉左行, 只不過我地唔知詐, D錢唔易賺假, 各有前因莫羨人, 睇 ...

而家係講邊啲科已入行,我講嘅係事實! 之後想唔想做係另一回事。

珍珠宮

soscho 發表於 23-11-16 08:56
出路似乎比物理治療窄D, 好似言語治療咁, 都係醫院為主, 職業比物理收生分數都低D
...

無他嘅,讀書按能力按志向,讀醫夠高人工,唔會無野做,讀到咪讀囉

寶石宮

anna59 發表於 23-11-16 08:58
因為DSE 易考左, 同埋可以用2張DSE去報, 所以, 就算三大畢業, 都唔值錢
真係太多未夠班讀大學,咁三大點都好過其他大學嘅,除了 CityU 獸醫 & Poly 3 寶

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mickeywinnie3 發表於 23-11-15 19:56
我個仔堅持要讀音樂,其實搵唔搵到食㗎呢?

我嗰個讀電影,佢話嚟緊嘅世界要創作先搵到食,好多工種都可由AI取代
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

寶石宮

yantung2010 發表於 23-11-16 07:53
回覆 野原美冴 的帖子

當大學普及化嘅時候就會有呢個現象。如果佢哋態度積極正面,能提升各行各業質素,不 ...
仲有當啲大學生唔多掂時,分分鐘間大學認唔認可都成問題,你睇台灣幾多大學、幾多大學生

水晶宮

ChammyMAMA 發表於 23-11-16 09:07
我嗰個讀電影,佢話嚟緊嘅世界要創作先搵到食,好多工種都可由AI取代

到佢完成大學又4年之後,到時世界又進一大步⋯⋯!
自由太多會令世人失去平衡

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

mickeywinnie3 發表於 23-11-16 09:10
到佢完成大學又4年之後,到時世界又進一大步⋯⋯!

佢鍾意,我地都無say,佢話對文職無興趣
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-11-15 22:49
我見過上百次物理治療師,我都陪我媽見過好幾次物理治療,都無按摩呢樣野,當然唔排除某啲病人有咁嘅需要 ...

物理治療師吾一定按摩,但系好多時都要用力,勞損吾多吾少都有,不過佢地應該識點處理

水晶宮

回覆樓主:

上面大學畢業生好似做樓面,接待員,保安等,本地大學畢業也差不多,另多專科出身也不定好好除医外

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-11-16 09:50
物理治療師吾一定按摩,但系好多時都要用力,勞損吾多吾少都有,不過佢地應該識點處理
...

我都唔太明嗰個話物理治療師需要同病人按摩!不過費事話人哋啦!
我識嗰個物理治療師,因為要長時間站立,間中就會做下原地踏步來舒緩。我係醫院見過一班實習嘅物理治療師學生,有男有女都幾平均,唔多覺呢個職業男女好大分別,醫過我嘅物理治療師一樣有男有女,都教得好好!
我住過半年醫院,除了假期,每日都見佢哋一次,仲要我係臥床病人,體力當然需要,但唔會要抬個病人,反而護士就真係更加多體力勞動,經常要抬我起身,幫我轉身等等,又要同病人過床,我見到佢哋都辛苦,不過無辦法我唔郁得。

子爵府

mickeywinnie3 發表於 23-11-15 19:56
我個仔堅持要讀音樂,其實搵唔搵到食㗎呢?

我大女(IT) pt教樂理,$300/h,係屋企zoom,學生多到佢吾接
疫情前,我女學聲樂$750/h、伴奏$350/h,應該係最平收費

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

esmehouse 發表於 23-11-16 08:54

本人揸筆揾食10+年。後生水平係點真係得啖笑。
回email 一野is well received....但仍自信英文良好。。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

soscho 發表於 23-11-16 08:56
...

職業治療出路唔窄,除左公立醫院,不少非牟利機構如東華三院、老人院都需要他們,他們還定期上門協助唔少有需要的人

首頁
34567...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊