6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

水解奶粉之前試過,細b唔肯飲。依家諗緊係轉有機奶定羊奶好,有冇jm可以俾d意見?Thx

大宅

買支娥羅納英幫BB搽下,而家有隻新既唧唧裝

複式洋房

我會㨂有機奶,敏感機會會細啲,我之前比亞B食皇家美素有機奶粉都食得幾好👍🏻

男爵府

如果bb有敏感,特別係濕疹嘅話,我真心建議飲皇家美素有機果款,因為我女嗰陣時一個月已經有濕疹,全身好多個地方都紅到一達達,夜晚仲會R醒,後尾我就轉左呢款就開始好返好多,同埋要經常抹身同搽lotion。

大宅

回覆 sleepmode 的帖子

我囝都係濕疹B呀,之前成日R到出血水,後尾聽醫生建議,幫佢轉咗有機奶粉,情況改善咗好多,醫生都話有機無咁多添加劑,成份天然d。

男爵府

濕疹要注重保濕,狂搽cream,可以試下aveeno燕麥唔笠又保濕
我呀B就食開有機美素
濕疹都控制到

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

sleepmode 發表於 23-11-16 12:47
水解奶粉之前試過,細b唔肯飲。依家諗緊係轉有機奶定羊奶好,有冇jm可以俾d意見?Thx

我覺得最緊要係BB鍾意食,又無敏感,便便又ok就得
我個女本身無飲開有機奶粉,但係自從佢有濕疹之後轉左飲有機奶粉,就發覺真係有分別,佢d濕疹好返,便便問題都解決埋

大宅

Xmas吸收勳章

我家姐個囡之前轉過illuma有機同hipp完全唔掂,濕疹仲爆得勁咗
最後係轉咗佳貝羊奶,依家D皮膚已經好返好多,而且仲幾有肉地

大宅

其實有機奶都有好多致敏蛋白
未必幫到濕疹
反而羊奶我見好多醫生同營養師都推介

別墅

牛年勳章

sleepmode 發表於 23-11-16 12:47
我仔都係有濕疹, 試過有排好嚴重生晒紅斑, 之後有聽啲媽媽朋友講話如果轉有機奶粉嘅營養可能會唔夠全面, 羊奶就擔心味道怪, 所以之後都係揀左雅培親護, 見到情況慢慢改善緊, 皮膚狀況都算穩定, 佢都好肯飲

別墅

回覆樓主:

我細仔果時都有煩過尼個問題,最後揀左有機奶諗住唔得先再轉。好彩有機奶又幾夾我仔,佢好肯飲濕疹又冇之前爆得咁勁,之後就冇再轉其他奶粉喇。

大宅

其實要先知道BB生濕疹嘅原因,有時就算轉食羊奶粉都未必有效。奶粉就盡量揀隻無添加蔗糖同有機嘅奶粉比佢,等佢冇咁熱氣,同盡量買D天然無激素嘅食物。好似最近天氣乾燥,沖完涼就要喺黃金5分鐘內同佢搽cream,保持皮膚濕潤,唔好俾佢乾。我建議可以試吓咁樣一排先,睇吓有冇好轉再決定啦

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

我之前試過買過羊奶粉
但係個仔唔係好肯飲

而且我覺得羊奶粉相對上係冇咁容易買

後來轉左隻friso有機奶粉
覺得個仔,飲得幾好,就冇特別再轉其他奶粉了

別墅

Wc427 發表於 23-11-18 13:24

我之前試過買過羊奶粉

又唔覺話羊奶粉難買喎,好似我b依家食緊個隻kabrita羊奶咁,萬0、屈記都有,同埋有時hktvmall買都幾抵

別墅

ninicole 發表於 23-11-17 12:03
我家姐個囡之前轉過illuma有機同hipp完全唔掂,濕疹仲爆得勁咗
最後係轉咗佳貝羊奶,依家D皮膚 ...

我b都係呀,轉過2隻低敏搞唔掂,最後都係轉kabrita羊奶,一路飲到而家,濕疹都算控制得幾好

複式洋房

fungtinwai45 發表於 23-11-20 18:46
我b都係呀,轉過2隻低敏搞唔掂,最後都係轉kabrita羊奶,一路飲到而家,濕疹都算控制得幾好

我bb濕疹都係轉咗佳貝羊奶有改善
一路飲到而家,諗住俾佢飲到斷奶
前幾日睇viutv有媽媽介紹呢隻羊奶
樓主可以留意下

別墅

羊奶隻味唔係個個B都鍾意,我哥個女濕疹好勁,飲羊奶飲到厭奶,之後跟我細女飲Hipp先得,有機真係少好多化學野,飲左之後佢個女濕疹好返6成

複式洋房

Wc427 發表於 23-11-18 13:24

我之前試過買過羊奶粉

我仔轉呢隻好左9成,又飲多左,瞓覺質素都改善了

複式洋房

回覆樓主:

我仔呢之前keep住都係手腳同心口位有濕疹, 諗住轉奶粉, 我6個月就同佢轉左2號有機皇家奶粉, 好返哂,唔知關唔關事呢~

洋房

nolo 發表於 24-1-8 10:58
我仔呢之前keep住都係手腳同心口位有濕疹, 諗住轉奶粉, 我6個月就同佢轉左2號有機皇家奶粉, 好返哂,唔知關 ...

我餵咗五個月奶粉,都有啲疑惑其實有機奶粉好,家陣白滑返,如果媽媽本身係濕熱底,餵人奶會唔會令到bb皮膚都無咁好容易出濕疹。。。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊