自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友話,佢嘅同學仔成日約埋放學打roblox, (我係唔主張小朋友打game嘅媽媽),真心問呢d game真係唔會上癮?
因為發現好多父母都比小朋友玩game

男爵府

15週年勳章

chiubbbb 發表於 23-11-19 00:18
我小朋友話,佢嘅同學仔成日約埋放學打roblox, (我係唔主張小朋友打game嘅媽媽),真心問呢d game真係唔會 ...

我覺得好爆力
禁止阿女玩

男爵府

我小朋友話,佢嘅同學仔成日約埋放學打roblox, (我係唔主張小朋友打game嘅媽媽),真心問呢d game真係唔會 ...

做哂功課、溫完書會比佢玩一陣,但我要求係play station度打,手機我仔一玩就控到好埋。

男爵府

好難完全唔比,管得太嚴,大個唔到你管。不如趁佢仲細,控制下玩既時間,做完功課/溫完書玩30分鐘。

珍珠宮

Roblox 算係好OK,很多美國學校用嚟做小學curriculum。佢有提供平台俾小朋友學設計遊戲,另外平台上有其他人做嘅遊戲。
遊戲唔一定係壞事,但建議家長要留意玩嘅內容,係咪適合小朋友年紀,Roblox應該係4+。我會同小朋友一齊有game time,一齊打遊戲,但必須係我篩選過嘅遊戲,AAA嘅FPS類絕對唔適合15歲以下兒童,太真實唔合適。
任何事情都可以上癮,問題係家長點樣處理、安排,完全防止、避免都可能令小朋友對家長隱藏玩遊戲而已。

大宅

mizuho 發表於 23-11-19 01:03
Roblox 算係好OK,很多美國學校用嚟做小學curriculum。佢有提供平台俾小朋友學設計遊戲,另外平台上有其他 ...

任何事情都可以上癮,這點我不太認同
打機成迷呢樣野,大人都難以控制,(你見大人都機不離手)何況小朋友?以往都有些大人收機,小孩做飛人嘅激烈行為發生。作為大人,係咪要諗,有d野係易放難收呢?!有必要比佢哋玩呢d? 出去做下運動唔係仲有益身心咩

男爵府

Roblox 算係好OK,很多美國學校用嚟做小學curriculum。佢有提供平台俾小朋友學設計遊戲,另外平台上有其他 ...

我都係同一個諗法,其實冇得唔俾的,尤其係當身邊嘅同學朋友都有玩,自己冇得接觸只會令佢覺得融入唔到。到大啲根本唔到你管,我就冇一齊玩,因為我從小由大都唔打機,咁交俾爸爸陪玩。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

工程進行中 發表於 23-11-19 00:43
我覺得好爆力
禁止阿女玩

裡面好多遊戲架喎
我見E生仔4歲開始玩
玩得幾叻Tim

可能你女玩個個遊戲暴力
仲有其他唔暴力

我見美加d 朋友仔
4-14歲都有玩
但就玩裡面唔同嘅game

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

老實講唔想俾佢地玩...因為入面有好多唔同類型遊戲 自然有一啲獵奇 恐怖類...我有時都會見到佢地部PAD有D公仔勁獵奇既遊戲 十足十YOUTUBE某類型影片 例如 二創peppa pig做埋啲危險野 個種獵奇既感覺 個人觀感情願佢地正正經經打D好似以前打怪升LV既遊戲都唔玩哩D奇奇怪怪既遊戲
雖然話ROBLOX裡面好多唔同既遊戲...但有時D小朋友真係鐘意玩D刺刺激激既野....揸住把刀係咁篤住其他玩家/其他NPC黎打 佢地都會覺得好得意 我唔知咁樣會唔會有壞影響 但我見到就會叫佢地揀返D可愛少少 競賽類既遊戲...

侯爵府

我仔之前勁鍾意玩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我哋嗰個有玩,仲話學校好多同學都有玩

男爵府

taidou 發表於 23-11-19 01:14
我都係同一個諗法,其實冇得唔俾的,尤其係當身邊嘅同學朋友都有玩,自己冇得接觸只會令佢覺得融入唔到。 ...

我同意。我自己有俾小朋友玩,有時候佢放學同我講,邊個邊個同學仔,玩Roblox, 佢哋係學校講Roblox. 邊個邊個唔玩,完全唔知發生什麼事。坦白講,呢個年代,電子產品已經係生活的一部分,同我哋以前個時代唔同。你睇現在d年輕人,好多選擇成為YouTuber。

男爵府

可以用parental mode

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

你小朋友好細?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

chiubbbb 發表於 23-11-19 01:11
任何事情都可以上癮,這點我不太認同
打機成迷呢樣野,大人都難以控制,(你見大人都機不離手)何況小朋友 ...

以前我哋細時一樣有父母鬧電視劇令人上癮、細路去打波打到昏天黑地又係波癮,到現在一直有大人細路追星追到失智又係癮,好多人日日追睇YT都係癮。有癮係大腦控制能力,個人覺得呢種能力好似肌肉一樣需要從細鍛鍊。
重點係小朋友有冇學識boundaries & balance,防止接觸只會增加佢哋隱藏行為嘅風險,唔代表可以控制小朋友接觸到網上資訊。但當然每個家庭都有自己嘅家規,點樣定義、實行真係取決於父母嘅選擇。

公爵府

有揸巴士、跳高跳遠鬥智力,玩呢啲咪得囉。
就算minecraft都係講創造,避開TNT,其實家長睇住,應該問題不大。
打機又的確學到好多英文同中文字,唔沉迷就得。

珍珠宮

阿女小學六年級都有玩
冇乜大問題

佢有啲同學家長係唔俾玩,怕影響成績

珍珠宮

虎到金來勳章

我仔阿sir有整小遊戲俾佢地溫習用

珍珠宮

虎到金來勳章

Mooskha 發表於 23-11-19 05:35
我同意。我自己有俾小朋友玩,有時候佢放學同我講,邊個邊個同學仔,玩Roblox, 佢哋係學校講Roblox. 邊個 ...

真係基本上人人都玩,完全唔知咩黎可能無話題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊