自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

俾白牌車搶生意,確實甚不忿,那些白牌冇保險最重要係收費比你貴喎,點解佢哋仍可成功地做生意搶你哋飯碗。

喺你哋罷工之前,請你哋停一停、想一想以下的情況 :

1/ 長途唔鍾意,吉車出返市區,即係要蝕油錢。
2/ 短途又吾鍾意,浪費咗搵一個「你想」嘅客。
3/ 又吾鍾意接2站客,我試過俾個司機話阻住佢啲時間(利申:上車前已經交待清楚,但上車後仍被司機講說話)
4/ 見過無數次老人家截的士,成功率只有3成,次次都係睇唔到?抑或吾想載?
5/ 我徬徨時截的士,你哋冚旗停喺我面前「你去邊呀」,非什麼交更時間都要咁,我一講完,你哋好型咁耍手連回我一句都冇就走左。

男爵府

6/ 依家用電子支付,佢哋話八達通機慢又要上網、支付寶要大陸開戶口,總之多多理由推,最後話俾現金啦。
7/ 兜路,永遠收齊頭數,這些我都唔同你計,已經麻木。

如你哋站在消費者俾錢嗰個,仍會選擇的士嗎?

更諷刺你哋呢頭話打壓白牌車,依家自己掛單做 URER TAXI。

其實當乘客寧願俾多啲錢,明知自身保障會冇晒,但都吾願選擇的士嘅時候,你哋仍可這麼理直氣壯嗎。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我搭Uber,只因為無的士,服唔服務我其實唔太在意(大家過客啫我無要求,當然亦唔想無啦啦俾人當出氣桶)

我住旺區,除非超長途否則唔會call到車(因一街都係車,司機怕吉車嚟到個客甩底)

子爵府

Post喺bk有咩用?有幾多的士司機會睇到?真心想同的士司機對話可以去fb的士群組, 喺bk講只係自說自話。

男爵府

回覆 甘道夫 的帖子

見到樓主呢個post真係非常認同
我自己亦都深刻體會過~同老人家係政府診所覆完診,烈日當空排隊等的士,連續幾架吉的士都扮睇唔到走左去,心情非常徬徨同無奈。
心諗~司機們你哋第日唔會老嗎?
最後都要搵人幫手call Uber

男爵府

貪圖安逸 發表於 23-11-20 14:01
回覆 甘道夫 的帖子

多謝你嘅認同。
的士司機吾檢討,反而變本加厲用罷工來威迫,這是什麼道理。
最簡單直接,消費者寧願俾貴啲錢都唔搭的士,真可悲。

伯爵府

甘道夫 發表於 23-11-20 13:35
俾白牌車搶生意,確實甚不忿,那些白牌冇保險最重要係收費比你貴喎,點解佢哋仍可成功地做生意搶你哋飯碗。 ...

5)我好記得果晚,「極端天氣」警告,午夜12點取消。黃大仙浸哂果個幾日,地鐵修復果幾日。我去咗打麻雀(我唔洗搭地鐵),打的回家才50元。我12點幾打完雀,條街係全部的士都冚旗結果我係去等小巴。
個警告都取消咗,佢哋都仲係冚旗,好多人截的士,真係好衰!成日想開天索價,幾百蚊一程的士咁

珍珠宮

6/ 依家用電子支付,佢哋話八達通機慢又要上網、支付寶要大陸開戶口,總之多多理由推,最後話俾現金啦。
7 ...

你講嘅都有道理,但講漏左一點。
的士因為牌照問題,每更車租都好貴,如果早晚更加埋,大概1千幾蚊一日租,而白牌車唔使比租(自己有架車就ok) ,做一單計一單,成本唔同,做法都會有唔同。

如果揸uber要每日頭1千唔計,一千之後先開始係人工,你又睇下uber司機會否揸得咁從容?

我唔幫的士司機,因為衰嘅司機都唔少。最好政府可取消商用車輛限制,每人揸住部私家車都可以收錢載客,咁就最好,司機唔使趕收入,乘客又可以多些選擇。

男爵府

貪圖安逸 發表於 23-11-20 14:01
回覆 甘道夫 的帖子

我都受過類似的對待,企喺條街好彷徨,亦因此立定決心自己揸車,高攀唔起尊貴的的士

男爵府

2024年龍年勳章

7 ...

定點收費啦!
我無搭的士好耐,有次搭的士,佢兜上highway話快啲,其實係遠咗!以為我唔識路

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

冇乜事,盡量都唔搭的士
所以的士罷工,相信對大眾市民嘅影響唔大

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

7 ...

非常贊成
我記得有一段時間之前喺BK話親的士司機,就會有的士嫂出嚟反駁同反Uber,其實好多嘢係的士司機自己造成

大宅

而家只會call的士,司機清楚知道我去邊,佢ok先接單,無再好似以前咁係街截車受氣

子爵府

2024年龍年勳章

所以我唔中意搭

男爵府

兜路,踢爆仲發惡

男爵府

薯圈 發表於 23-11-20 14:32
你講嘅都有道理,但講漏左一點。
的士因為牌照問題,每更車租都好貴,如果早晚更加埋,大概1千幾蚊一日租 ...

Uber 車都要成本,買車、泊車、油錢、牌費、保險、維修保養

利申:自己揸車立場中立,的士Uber 都唔搭

大宅

回覆樓主:

支付罷工,請勿開工

珍珠宮

Fatima_melanie 發表於 23-11-20 15:17
Uber 車都要成本,買車、泊車、油錢、牌費、保險、維修保養

利申:自己揸車立場中立,的士Uber 都唔搭

都係嘅。不過呢d 成本,的士車主一樣要比,加埋車主嘅的士牌(好值錢,幾萬百一個), 租車嘅的士司機成本,點會唔遠遠貴得過揸自己車嘅uber司機

水晶宮

甘道夫 發表於 23-11-20 14:07
多謝你嘅認同。
的士司機吾檢討,反而變本加厲用罷工來威迫,這是什麼道理。
最簡單直接,消費者寧願俾貴 ...

我也認同你~坐的士只係第四選擇
自由太多會令世人失去平衡

大宅

7 ...
我覺得八達通電子支付唔算慢, 可以接受; 加上大部份都有應該接受程度相對高
any肥, 唔想用實可以搵酊理由既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊