自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果有個app 如似Uber 咁call taxi, 唔揀客有評分制度,我一定用。
HKTaxi 近來已經很難call 到車,尤其是過海,遠程。的士本身自己都揀客。
Uber 都有害群之馬的,佢哋打俾佢問你去邊,話自己電話顯示唔到/無電。太遠的會取消你張單。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

甘道夫 發表於 23-11-20 13:35
俾白牌車搶生意,確實甚不忿,那些白牌冇保險最重要係收費比你貴喎,點解佢哋仍可成功地做生意搶你哋飯碗。 ...

罷完又點

市民只關注意外要少發生及劏客情況
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

香港D的士佬真係唔得, 昨天20/11/2023 1:50分在堅尼地城上車去瑪麗, 車牌XY1399, 司機布偉X, 短短几分鐘路程, 全程一路開車一手打遊戲機, 係打得好激烈果種(一舖完后會show"開戰"二字); 我一個女人仔唔敢出聲, 唯有記抵車牌及司機名.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

emt1314 發表於 23-11-21 09:39
香港D的士佬真係唔得, 昨天20/11/2023 1:50分在堅尼地城上車去瑪麗, 車牌XY1399, 司機布偉X, 短短几分鐘路 ...

危險駕駛,分分鐘累死人!如有扣分制,經查明之後扣分罰錢,好似衝紅燈嗰類。

子爵府

emt1314 發表於 23-11-21 09:39
香港D的士佬真係唔得, 昨天20/11/2023 1:50分在堅尼地城上車去瑪麗, 車牌XY1399, 司機布偉X, 短短几分鐘路 ...

應該影底佢舉報
免得佢害人

大宅

俾白牌車搶生意,確實甚不忿,那些白牌冇保險最重要係收費比你貴喎,點解佢哋仍可成功地做生意搶你哋飯碗。 ...

我覺得要取缔的士啦!吾好罷3幾個鐘,永世摺埋啦

水晶宮

6/ 依家用電子支付,佢哋話八達通機慢又要上網、支付寶要大陸開戶口,總之多多理由推,最後話俾現金啦。
7 ...

所以自從有app可以網上找到地點,自己預早出門口,用地鐵、巴士好過。

我老公有車,有時叫佢車我去。我都真係不想益的士司機!十次有九次都係差!一係收貴、一係繞路。

大宅

回覆樓主:

一早要引入其他選擇比市民啦。其他國家都有例如 uber, 滴滴,grab etc ,何解 hk 只有的士合法。大部份仲要只收現金。太唔與時並進!(除了年年加價外)
而家仲要罷工。唔鍾意競爭,又要撰客,又要加價。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

Adiezz 發表於 23-11-21 13:28
應該影底佢舉報
免得佢害人
我想, 但唔敢影, 唯有記抵車牌及司機姓名.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

Sad2020 發表於 23-11-20 16:11
所以這個post開來做什麼,避開最重要嘅問題不答,去寫其他一堆無謂嘢呢

事實上成本就係唔一樣呢,你如果什 ...

成本高都唔係去合理化揀客、兜路等等的理由囉

利申﹕的士常客,搭短程多,8成司機都正正常常無黑面

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我搭車,8成司機會講,我唔識路,住得遠,我認。

但識路咁基本唔識,咁咩叫司機?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

varievarie 發表於 23-11-21 13:49
成本高都唔係去合理化揀客、兜路等等的理由囉

利申﹕的士常客,搭短程多,8成司機都正正常常無 ...
從來都無人要合理化兜客呢
白牌車無牌同有牌司機嘅態度從來都無一定關係呢

㨂客黑面呢啲係服務態度問題,就算有牌嗰間餐廳都可以係好串咀呢,無牌嘅問題就係無牌,唔可以因為隔離間餐廳好串咀我無餐廳牌不如可以撈埋賣飯盒呢

男爵府

emt1314 發表於 23-11-21 13:45
我想, 但唔敢影, 唯有記抵車牌及司機姓名.

我都明白你當時情況,有陣時候當面同佢嘈,一陣佢擺條CCTV上網驚俾人公審,但我會出聲提示佢要專心揸車,生命無take two。

侯爵府

最憎係兜路

大宅

回覆樓主:

的士司機最後都係自取滅亡,自己玩死自己,兜唔兜路,揀唔揀客係佢哋造成嘅,去外國全部一上車就開導航跟住導航來行,係香港啲司機個個咁叻自己行。電子支付係世界嘅趨勢,佢哋一路都唔肯接受固步自封,要表達意見我非常贊成,但唔係幾個鐘應該無限期罷駛,噉樣先至可以表達的士嘅重要性

男爵府

回覆樓主:

真係唔明點解依家啲歪理會唱成真理甚至委屈,明明自己有問題,反而撒賴在其他事情上,想要獨霸武林,可惜狗流功夫。

伯爵府

高達紅色 發表於 23-11-20 18:04
再咁落去遲早專貴嘅議員會要求政府高價回購哂所有的士牌

直接取消所有現有的士牌最好
反正班人都白賺左幾十年

子爵府

bebe1 發表於 23-11-21 13:43
一早要引入其他選擇比市民啦。其他國家都有例如 uber, 滴滴,grab etc ,何解 hk 只有的士合法。大部份仲要 ...

因為大把議員及官員投資咗的士牌囉

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 23-11-20 16:01
其實Uber一樣有黑面,兜路,呃錢
不過有註冊/俾分制度,佢哋唔敢咁明目張膽。(最近我同家人都俾人兜咗兩次 ...
係呀,試過uber司機打黎要我地取消左張單,我老公話要取消既你自己取消,又唔係我地call左唔搭,點解要我地取消呀!

跟住呀司機繼續等左一陣見我地唔取消,佢先至自己取消!

珍珠宮

以前的士司機因為靠佢哋考牌才可以開的士,需求係必須熟路;但現在都快進入無人駕駛年代,靠人工讀地圖根本就唔再係一個有價值嘅技能,有大數據地圖、AI算路況,根本唔需要一個熟路嘅司機。
冇必要都唔想選擇的士,Uber和地鐵係非常好既選擇!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊