自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

坊間成日話呢間一線,果間二線,另一間寶校,其實應該點去畫分?以地區性?以升中b1率計?band 1有幾多個%為之一線?抑或只係家長之間嘅傳說

琥珀宮

lukelukeu 發表於 23-11-28 15:12
坊間成日話呢間一線,果間二線,另一間寶校,其實應該點去畫分?以地區性?以升中b1率計?band 1有幾多個% ...

3個band,正常未每個band33.33%, 叫得一線小學差不多40幾%入b1 中學,勁嘅可以去到60%入b1中學

男爵府

坊間成日話呢間一線,果間二線,另一間寶校,其實應該點去畫分?以地區性?以升中b1率計?band 1有幾多個% ...

一線小學入B1中學>50%
二線小學>30%
寶校可能少於20%
仲要接近一半小朋友入B3中學

侯爵府

2024年龍年勳章

iamyiten 發表於 23-11-28 16:15
一線小學入B1中學>50%
二線小學>30%
寶校可能少於20%

同意,一線b1率大於50%,有60%算勁
通常只宣傳首三志願率好高既都係二線尾三線

男爵府

回覆樓主:

按升中計,一線小學升中50%-60%左右,二線小學30%-40%左右,寶校5%-20%。
直資私校不計在內,始終官津學校90%既學生都無得揀。
家長之間流傳唔可以盡信,只能作參考,我認為學校官網有公開寫明幾多個學生入咩中學先算。
除咗幾多%入band1中學,個人覺得要睇埋有幾多位學生入band2、band3都重要。咁自己睇下小朋友呈分試既排名,大概知道有咩中學可以選擇,唔洗1516估估下。

伯爵府

回覆樓主:

一線小學有至少60~70%學生屬於band1組別
派位首志願9x%

伯爵府

58%以上入B1中學,其中30% B1A。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

1線,起碼有1半b1學生
但佢地落差會好大
有少少b2之後係b3學生

別墅

我阿仔讀緊李陞大坑,每年都有好多人上B1中,不過我都唔知算唔算一線小學

珍珠宮

回覆樓主:

我仔畢業間小學係地區龍頭小學,60%B1, 30%B2, 10% B3

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

MandyC234 發表於 23-11-29 13:45
我阿仔讀緊李陞大坑,每年都有好多人上B1中,不過我都唔知算唔算一線小學 ...

灣仔網,band one校多過band one生
其他網未必有咁幸運

其實就算係band one 生,如果random number後,都有機會派位失手 (無錯如果勁人應該自行入,但如果自行太進取,只能靠抽獎)

侯爵府

2024年龍年勳章

MandyC234 發表於 23-11-29 13:45
我阿仔讀緊李陞大坑,每年都有好多人上B1中,不過我都唔知算唔算一線小學 ...

同意版主指出灣仔網優勢,尤其是band 2女仔更加大機會偷雞上band 1,所以啲人搬屋又好,借地址又好,都想入灣仔網

李陞大坑幾多%升band 1? 官網只公佈志願率無乜參考價值。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊