自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

我就覺得
有好嘢一定要分享畀對方。
當買到好食既野會介紹畀對方甚至請對方食。
最近乜嘢騙案假銀紙嗰啲都會通知對方一聲叫佢小心。
有乜野減價優惠也通知對方。

##其實我係咪做多左?
因為我發現只有我單方面附出
從來佢地有乜嘢優惠好食都唔會同我講, 除非咁啱大家坐低一齊食你講開我講佢哋都話會食過, 我問返去咁你點解唔同我講, 佢就冇出聲。

究竟係咪我單方面當人朋友,人地不當我是朋友嗎?

冰封三尺非一日之寒
最近呢2個月 我已同佢斷絕來往
好任何短信。
佢有試探過我早晨叫我一聲早晨

男爵府

katherine.k 發表於 23-12-1 11:07
我就覺得

緣份到

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我嘅閨密係唔需要日日見日日傾,唔洗提都會記得對方生日,當有需要嘅時候會出現陪伴,可以分享,互相安慰嘅好朋友。日日分享優惠普通一個朋友谷已經可以

RAA    發表於 23-12-1 11:49

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果日日乜都分享一餐,乜都推介,仲要人地都要咁做,我會覺得好有壓力同好煩

RAA    發表於 23-12-1 11:50

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

polliebb 發表於 23-12-1 11:27
我嘅閨密係唔需要日日見日日傾,唔洗提都會記得對方生日,當有需要嘅時候會出現陪伴,可以分享,互相安慰嘅 ...
同意

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

曾經既閨蜜朋友 最耐幾個月唔約出黎食飯,一頭半個月唔ws,電話就由以前年代就唔會傾既...但一句想約對方出黎食飯,對方想食乜做乜,幾點想閃人返屋企唔會say no, 非常遷就到彼此,一齊一啲壓力都冇。約日子時間,即刻嘔到個日子出黎約實,唔洗左度右度最後冇件事。出到黎唔洗暖機,自動進入hyper狀態,望到啲傾到啲好笑野,唔洗解釋,互相望下已經笑到癡線標眼淚。可以傾好私密既野,細微至性生活都會有講有笑。但唯獨講政治出左事

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

記住:君子之交淡如水

子爵府

我就覺得

OK, OK

在係心目中閨蜜, 必須要有如下表徽:

而你的這位閨蜜, 沒有上述表現, 因而你覺得是否自己過往做多了? 又反思, 他是否相應當你是閨蜜

首先, 你要接受每人對待朋友方法不同, 你認為閏蜜應該 XXX, 但他人可能唔係

如果你覺得過往"分享資訊"的模式是一廂情願,請考慮停止這樣表現/行為

你覺得還想跟他為友, 你自己決定啦!

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

我就覺得

我和你有相似情況,當時有唔開心和傷心ge 感覺
而家就唔會好似以前咁樣了,隨心,想見就見.
學識咗唔會對任何人(除了自己個仔) 再挖心掏肺,要保持距離,
現在發覺輕鬆好多了,享受孤獨

珍珠宮

我就覺得

我諗,每個人對閨蜜一詞有唔同定義,就會衍生唔同嘅相處方式。

我嘅定義好簡單,兩人對對方嘅付出與收穫相若,大家對相處方式相近,除咗錦上添花,還能雪中送炭,能同悲同喜同分享,顧及對方感受,理解對方諗法就稱得上閨蜜。……其餘就係朋友。

閨蜜也好、朋友也好、飯腳吹水之交也好,寧缺勿濫!

男爵府

回覆樓主:

你似係需要一個酒肉朋友

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都成日做多,慢慢會學精

瑪瑙宮

人以群分. 唔啱咀形好難 keep. 去搵同你啱 key 的人.

女人視家庭老公仔女先係重心. 對女人唔好咁大期望.

大宅

我就覺得

你當人地係閨密啫, 可能人地只係當你係一個普通朋友...
早排識左個朋友, 佢又好似你咁, 成日wts send d 野過黎"分享"喎, 你有無諗過人地係咪鍾意先得架... 可能你係一番好意, 但係我會覺得好煩囉
有時唔睇佢wts仲會直接打電話黎, 成日講黎講去都係果d野
早個月我已經開始敷衍佢, 成日話放緊狗, 煮緊飯, 打緊機...
前兩日我終於頂佢唔順, 我話你其實無朋友架咩?! 不如你搵番你d朋友傾啦好嗎?
佢話你咪係得好朋友囉
我話: 下?! 你都係搵番你d朋友傾啦 (其實我果下真係唔知點答佢好)

侯爵府

我就覺得

其實我唔鍾意閨蜜呢兩個字,聽落有啲嘔心
我覺得朋友黎講,都係互相分享,啱傾啱Key大家就一齊去玩,唔開心嘅可以傾到計

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

我覺得個個唔同,我同最好朋友果個其實係似家人,但我地從不互相同對方慶祝生日及送禮,但係定期會見,無所不談,有野想揾人傾,除左家人就一定先諗起對方,見到有啱對方既野都會買。佢唔開心我亦唔開心,佢俾人蝦,我比佢更嬲。

男爵府

我覺得係互相傾到內心比較難同一般人傾嘅話題,或唔開心時可以精神上互相支持嘅係我嘅閨蜜。樓主講嗰d話題係傾開講到都會講下,有時熟少少嘅同事群組都可能分享下,但閨密喺我心目中對話內容嘅層次會高好多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我就覺得

根據你所講,你好似唔係好明閨蜜好友嘅定義!
你係交流購物、時事心得,而非交心!
做得知己閨蜜好友,多多少少都要經歷一啲風雨!

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇吓係咩年齡層嘅閨蜜,如果去到我哋啲中年 ,真係未必會下下講得咁細緻,始終各有各家庭 。
如果你仲係後生 咁就應該好多時都不停往來 。
我記得我個閨蜜當年生咗個小朋友之後 大家真正單獨相處真係好少 !訊息都好少!
珍惜 感恩
You got this!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊