自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我見有叻嘅走,亦有弱嘅走,所以移民唔係一個主因。我覺得最大原因係疫情,對小六生嘅影響係由三年級至六年級呢個重要學習階段。呢個階段課程開始深咗(對比小三),但自學能力又不足(對比中三),所以最受影響真係唔出奇。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

capricornbb 發表於 23-12-2 19:21
疫情下,靠自主學習,學校比平時面授少咗功課,少測考默,整體成績下降屬正常

亦有自律乖小朋友趁呢段時間 ...

好大極端囉,鍾意睇u tube片,睇英文就listening 叻左,睇普通話就普通話叻左
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

bearcat2003 發表於 23-12-2 23:04
其實TSA份卷好淺,
唔達標好多係態度問題,
疫後的確好多學生專注做卷能力低左,
其實好耐之前都已經講過電子產品、電視,會令到小朋友專注力不足
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

加菲貓3 發表於 23-12-2 18:13
其他級唔知,只講小三。我個仔中曬疫情果幾年,從k3到小一。都無正經返過學。網科都唔上差唔多,咁細個,有 ...

同我細仔一樣,K3開始疫症,中文科依家差到不得了

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

加菲貓3 發表於 23-12-2 18:13
其他級唔知,只講小三。我個仔中曬疫情果幾年,從k3到小一。都無正經返過學。網科都唔上差唔多,咁細個,有 ...

咁多年無正經返學
邊會保持水平

珍珠宮

zayma 發表於 23-12-2 21:14
內地人中文差?

我同意果位所講
佢地啲書寫/組織能力唔少數都係好差

大宅

chanti 發表於 23-12-3 10:04
的確走了一批叻人、看到好多去左英國grammar school 就知(我仔在英國,女亦準備去讀書,入左一個英國學校gr ...

可以講邊個group嗎?

男爵府

Dongs 發表於 23-12-4 05:14
可以講邊個group嗎?

TG group

伯爵府

是但啦,疫情學生都辛苦跌Watt
外國A level / IB 都狂派高分
人性化D啦

珍珠宮

好媽媽勳章

annie133 發表於 23-12-4 08:11
是但啦,疫情學生都辛苦跌Watt
外國A level / IB 都狂派高分
人性化D啦

A Level狂派高分已經是“過去式”了,2023 summer 起打回原型,摘星的數字已回復到2019疫情前。

伯爵府

jaycee_mami 發表於 23-12-4 08:25
A Level狂派高分已經是“過去式”了,2023 summer 起打回原型,摘星的數字已回復到2019疫情前。
...

我知,即係都預咗前幾年跌watt , 而且大家都一齊跌唔怕啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊