自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

如果仔女一向成績都好好,你哋會唔會因為佢考得好而獎勵呢?
我就有一個原則,就係唔想成績同埋金錢掛鉤。細仔今年考到第一名,我冇特別獎勵,因為舊年都係考到第一名。家中長老就話我孤寒,乜嘢禮物都冇送俾個細孫。你哋點睇呢?

象牙宮

從來無特別獎勵,
好唔鐘意老人家,
成日攞來講。

子爵府

會。買份禮物大家開心。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

goodsnooky 發表於 23-12-3 11:46
我就有一個原則,就係唔想成績同埋金錢掛鉤。 ...

會送,鼓勵下

放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

2023年兔年勳章

會送。

水晶宮

回覆樓主:

唔送禮物/錢可以用其他獎勵,例如去玩,去睇戲 etc
我嘅獎勵係專登攞假接佢放學(平時搭校巴)再出去行下,咁佢已經好開心

男爵府

咁又差d wo
冇進步

大宅

我嗰個仲係幼稚園,但我心態會獎勵,將來佢成績唔理結果,只要佢有盡力,有進步就會獎勵,但只限佢想去嘅地方,佢想食嘅食物,只可以少獎攞,如果今次考第一,下一次考第十咁仲有無獎勵呢?唔希望有呢個獎勵落差,所以唔會同佢講因為第一名而獎勵

伯爵府

ggiee 發表於 23-12-3 12:05
咁又差d wo
冇進步

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

你已有原則,就跟番自己原則行,難道旁人意見會令你改變原則?

反觀,用心衡量番大仔,二仔,對此原則嘅廻響,作相應調整,會更貼切,呢點先係你家中嘅真正價值觀

男爵府

我本身吾會
成績好
孩子自己其實已經好開心
父母真誠讚賞鼓勵肯定孩子的努力付出
我覺得夠了

公爵府

我從來都冇。我只會同佢講恭喜你,你努力付出嘅一年有好好嘅收穫。 我自己個人覺得,佢為自己考到嘅成績,已經係對佢自己嘅獎勵。
但通常學期尾暑假開始嘅時候我哋會同佢食一樣佢好想食嘅嘢,有陣時係自助餐,有陣時去燒嘢食,或者夏天去打邊爐。 係大家努力工作學習一年之後嘅休息。好似人哋秋收之後要開心下咁。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我會,等佢有個目標,同埋比佢知道,佢想要既野要自己努力爭取,唔係佢開口想要,父母就要比佢

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔會奬勵,因為讀書係佢份內事,不過會話一齊出去食飯呀,食甜品或食雪糕慶祝;會讚佢,叫佢繼續努力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我哋都唔會用成績同錢掛鈎,我細仔成績一向都好,考到級一我同爸爸都有讚佢,攬住佢錫啖,同佢食好嘢問佢有冇咩想要,讀好書係佢自己嘅責任,通常我仔都好知足

琥珀宮

冇喎,不過無論咩成績,考完試都會去大吃一餐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

獎下親子時間/去食喜愛嘅野都係鼓勵

試下
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

通常都係鼓勵和食好嘢獎勵阿仔成績進步,唔會用金錢獎勵,驚助長佢為物質而讀書

子爵府

我每次exam完就送,係奬勵佢有努力。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊