自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

男爵府

有時唔係要求高唔高,咁功課都要做,冇要求都要交齊功課?返完學髙大學仲要花咁多時間做功課令到小朋友冇me time係最大問題

珍珠宮

Mikor 發表於 23-12-6 16:54
源頭著手, 如果可以學校唔出排名, 可能只係全級頭10先出, 功課每日限5樣, 默書測考都有個限制, 咁樣先可以 ...

其實整個社會甚至世界嘅價值觀問題,如果大圍(成年人)價值觀唔改,正苦限乜都冇用。。。。

大宅

今年年頭先復常。疫情網課水平降。升班更要追落後,功課量多壓力增。

大宅

HiPP勳章(2)

平平無奇2 發表於 23-12-6 15:16
唔知幾時啲人先會醒覺、重新俾番個快樂童年俾小朋友
...

大宅

HiPP勳章(2)

小小兔仔 發表於 23-12-6 16:39
謝謝你,我一向同小朋友講盡力就可以,唔需要同人比較

我都係咁同小朋友講

子爵府

最緊要比小朋友明白,失敗唔重要,最重要係知道點樣起翻身。
每當佢哋失敗嘅時候,千祈唔好鬧,要幫佢手,捱過失敗嘅情緒,鼓勵佢振作。
當有好轉嘅時候,就要話俾佢聽,之前咁差,都捱過咗啦,所以每樣嘢都有明天。
俾多啲成功嘅例子佢,等佢知道,一時嘅挫敗,並唔係永遠。
當佢有一個正確嘅價值觀,佢哋有個大心臟之後,我哋就唔需要再擔心!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

香港教育出現了問題、爛了40年~

要撥亂反正、起碼要 5-10年~

男爵府

回覆樓主:

我覺得自殺的有些係學業壓力,但應該仲有d係其他原因,如抑鬱症,欺凌,青春期失戀,家庭原因等

教育界應該設一堂教導處理情緒,佢哋有時未必識處理,身邊人又未能察覺,如果可以早d處理會好好多

男爵府

Adiezz 發表於 23-12-6 15:12
現來過早谷學術
少咗時間放係培養小朋友既情緒管理
小學生淨係做功課温默書考試都忙到無得休息 有d家長仲要求放學後再加補習 又要求運動藝術有獎項 壓力大到 慘過返工 學校趕課程又要求一些學生去參加比賽為校爭光 講真 連運動都少做 點開心

男爵府

其實d家長真係好矛盾!又要㨂谷嘅學校又怨教育制度。。其實你肯做到唔緊張成績咪得囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

小小兔仔 發表於 23-12-6 15:23
學生們壓力太大了,宜家中學功課多到做到半夜12點,明天假期就做到半夜兩,三點,10月考完試但學校又不同科 ...

呢種讀書情況, 其實幾十年前都係咁, 不過大家都會適當地面對.

但宜家資訊發達咗, 負面資訊多咗, 而人與人溝通少咗, 近年經濟差咗, 年青人對社會前景感覺差咗, 年青人抗逆力差咗, 唔識面對逆境同負面情緒.

男爵府

2024年龍年勳章

tet123 發表於 23-12-6 12:39
教育局局長蔡若蓮今日(12月6日)回覆立法會質詢,指今年截至11月,共有31宗中小學生懷疑自殺身亡的個案, ...

計埋大學生唔只
不過大學生成年當大人

男爵府

2024年龍年勳章

sweetmomo 發表於 23-12-7 08:26
小學生淨係做功課温默書考試都忙到無得休息 有d家長仲要求放學後再加補習 又要求運動藝術有獎項 壓力大到 ...

有壓力先有進步
但其實學生既技能倒退緊
入教大讀既多數入唔到4大先考慮讀,明顯質素下降。
無人願意為人師表,大家寧願做醫生律師會計師精算師

大宅

2024年龍年勳章

nancy29 發表於 23-12-7 08:26
我覺得自殺的有些係學業壓力,但應該仲有d係其他原因,如抑鬱症,欺凌,青春期失戀,家庭原因等

教育界應 ...

疫情過後,經濟差,家庭多(emoji)吵

大宅

sunkiss 發表於 23-12-7 08:31
其實d家長真係好矛盾!又要㨂谷嘅學校又怨教育制度。。其實你肯做到唔緊張成績咪得囉
...

沒錯 有啲仲話 唔知間學校咁谷咁多功課做,咁選學校前無做下search ?w出咗事就推比政府。咩都怪人

民房

回覆樓主:

真是令人非常心酸、惋惜和難過。 真是一單都嫌多
期望社會多加支援、關注、盡力改善

民房

回覆 daddadmum 的帖子

非常心痛
學校教育、家庭教育 都極需要檢討及採取合適的改善方案

民房

Adiezz 發表於 23-12-6 15:28
自殺係最極端嗰班
後面仲有更多既自殘、抑鬱、壓力大既小朋友

對的對的
學童身心健康問題真是極需要重視。。。。
港人生活無論兒童 父母 教師 等,生活壓力都大到喘不過氣。。。。大人都可能有得選擇,小朋友無得揀。。。就揀咗放棄 真是諗到都想喊

期望教育局,學校,家長各界都多點關注,政府亦盡量投放更多的資源推行改善方案,甚至參考一下其他國家的做法
這嚴重的問題真是迫在眉睫

伯爵府

tet123 發表於 23-12-6 12:39
教育局局長蔡若蓮今日(12月6日)回覆立法會質詢,指今年截至11月,共有31宗中小學生懷疑自殺身亡的個案, ...
好簡單,大人冇比快樂佢地,父母,成日搞離婚,歌影視冇正面嘅娛樂比佢地,聽啲歌咩內容,日日失戀,日日情變比人睇,無啦啦比人睇吾起,大家有冇聽過勵志啲嘅歌呀,冇,仲要大人世界長期搞壞舊歌星祭祀,卡通片係冇容,之後引你買玩具,為咗班教師有飯開,就開多啲課程,一係家長叫啲仔女係咁學嘢。。。。唉,總之呢代嘅家長,大人,好自為之啦,係呀,有啲家長仲將政治倦入啲小朋友到,痴線

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊